Çin’den yeni rapor: Koronavirüs nasıl yayıldı? (1)

Çin’den yeni rapor: Koronavirüs nasıl yayıldı? (1)

Çin’den yeni rapor: Koronavirüs nasıl yayıld... Kkoronavirüs salgının başladığı Çin'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından koronavirüs salgınına ilişkin yeni bir rapor yayımlandı.

Dünyayı tesiri altına alan koronavirüs salgının başladığı Çin'de Hastalık Denetim ve Önleme Merkezi (CDC) tarafınca koronavirüs salgınına ilişkin yeni bir rapor yayımlandı. Rapor da, Guangzhou kentinde bir restoranın klimasından koronavirüs yayılmış olduğu ve restorana gelen bir koronavirüs hastasının, klima kanalıyla 9 kişiye koronavirüs bulaştırdığı tespit edildi.

Dünyayı tesiri altına koronavirüs (covid-19) salgının başladığı Çin'de Hastalık Denetim ve Önleme Merkezi (CDC) ​tarafınca Ocak ayında bir restoranda meydana getirilen koronavirüs bilimsel araştırma sonrası yayınlanan rapor da salgınla alakalı yeni bulgular gösterildi. Sözkonusu araştırmanın sonuçlarına bakılırsa, restoranda yiyecek yiyen ve virüs emareleri göstermeyen bir koronavirüs hastasının çevresinde bulunan masalarda yiyecek yiyen kişilere de koronavirüs bulaştırdığını belirlendi.

RESTORANDA BULUNAN 1 KİŞİ, 9 KİŞİYE BULAŞTIRDI

Rapor sonucunda koronavirüsün, restoranın kliması vasıtasıyla daha süratli yayılmış olduğu iddia edildi. Araştırmacılar, restoranda yiyecek yiyen 4 kişilik ailenin bir üyesinin virüs emaresi göstermediğini sadece iki hafta sonrasında, masadaki kişiler ve aileleri dahil olmak suretiyle 9 kişinin koronavirüse yakalandığı açıklandı.

KORONAVİRÜS  KLİMA YOLUYLA YAYILDI

Çinli bilim adamlarının restoranda yapmış olduğu araştırmada, koronavirüs taşıyan kişinin restoranda, pencere bulunmayan bir alanda oturduğunu ve öteki hastalanan kişilerle mesafesinin bir metre olduğu açıklandı. Rapor un yazarı bilim adamları, koronavirüsün öteki kişilere bulaşmasının en ihtimaller içinde sebebinin damlacık iletimi bulunduğunu iddia etti. Koronavirüs taşıyan mikro damlacıkların yalnız kısa bir süre havada kaldığını ve yalnız kısa mesafelerde dolaşabildiği, bundan dolayı klima yardımıyla virüs öteki masalara kadar ulaşmış olduğu sonucuna varıldı.

Peki, Korona Çin'den dünyaya bulaştı ve yayıldı?

NASIL ORTAYA ÇIKTI

Hubei eyaletinde yer alan Wuhan şehrindeki “Huanan” isimli bir deniz ve et ürünleri pazarından kaynaklandığı düşünülen yeni virüsün, daha önceki yıllarda salgına neden olan SARS ve MERS gibi korona tipi virüs ailesine mensup olduğu belirtiliyor. SARS ve MERS’e göre daha hızlı yayılan mevcut koronavirüsün öldürücülüğü ise önceki virüs salgınlarına göre düşük. Uzmanlar söz konusu virüsün öldürücülük oranını yüzde 2.0 ile 3.1 arasında tahmin ediyorlar.

Dünya genelinde Corona virüsü bulaşan kişi sayısı 119 bini aştı. Çin ana karasında 3 bin 158, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 3, İtalya'da 631, İran'da 291, Güney Kore'de 61, İspanya'da 36, Fransa'da 33, ABD'de 31, Japonya'da 19, Irak'ta 7, İngiltere'de 6, Hollanda'da 4, Avustralya'da 3, İsviçre'de 3, Almanya'da 2, San Marino'da 2, Kanada, Lübnan, Panama, Fas, Endonezya, Mısır, Tayland, Tayvan, Filipinler ve Arjantin'de birer kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

NASIL BULAŞIYOR?

Bu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor. Fakat bazı koronavirüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor.

Koronavirüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Mesela MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor ancak yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları. Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.

Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.

"Çin’den yeni rapor: Koronavirüs nasıl yayıldı? (1)" haberi, 22 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Çin’den yeni rapor: Koronavirüs nasıl yayıldı? (1) haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çin’den yeni rapor: Koronavirüs nasıl yayıldı? (1) 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  2. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  3. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  4. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  5. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  6. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  7. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  8. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  9. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  10. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  11. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  12. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  13. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  14. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  15. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  16. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  17. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  18. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  19. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  20. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
Haberleri