Çınlama deyip geçmeyin: Ciddi hastalıkların habercisi olabilir
Çınlama deyip geçmeyin: Ciddi hastalıkların ... ''Kulak çınlaması, kulakta duyulan çeşitli seslerle karakterize edilen bir durumdur ve nedeni birçok faktöre bağlı olarak değişebilir"
İnsanların kısa süreli de olsa hayatlarında en az bir kez kulakta "çınlama" tarzında bir ses duyabileceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Eken, "Tinnitus yani kulak çınlaması bireyin hayat akışını olumsuz etkiliyor ve ilerleyen süreçte hem psikolojik hem de bedensel sorunlar yaşanabiliyor. Bu çınlama bazen uzun süreli bazense kısa süreli olarak yaşanabiliyor" dedi.
Çınlama, vızıltı, uğultu, cızırtı veya düdük sesi gibi farklı şekillerde hissedilebilen kulak çınlamasının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eken, "Kulak çınlaması, birçok insanın yaşadığı yaygın bir semptom olsa da bazı durumlarda bir hastalığın belirtisi olabilir. Kulak çınlaması, kulakta duyulan çeşitli seslerle karakterize edilen bir durumdur ve nedeni birçok faktöre bağlı olarak değişebilir" diye konuştu.
Hastalık habercisi olabilir
Kulak çınlamasının bir hastalık değil, semptom olduğuna vurgu yapan Eken, "Kulak çınlaması işitme kaybı, kulak enfeksiyonları, yüksek tansiyon, stres veya bazı ilaçların yan etkileri gibi çeşitli faktörlerle de ilişkilendirilebilir.
Kulak çınlamasının nedenleri arasında uzun süreli yüksek seslere maruz kalma, işitme sistemi hasarı, yaşlanma, kulak enfeksiyonları, sinüzit, çene eklemi bozuklukları ve stres gibi faktörler yer almaktadır. Ancak, bazı durumlarda, kulak çınlamasının nedeni net bir şekilde belirlenemeyebilir. Kulak çınlaması, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Uykusuzluğa, konsantrasyon sorunlarına, anksiyeteye ve depresyona yol açabilir. Bu nedenle, kulak çınlaması yaşayan kişilerin bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurarak değerlendirme ve tedavi almaları önemlidir" ifadesini kullandı.
Uyku problemine 5 adımda çözüm yolları
Tedavi yöntemleri
Uygulanacak tedavinin altta yatan nedene bağlı olarak değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Eken, "İşitme kaybı temelinde oluşan kulak çınlaması durumunda, işitme cihazları veya maskeleme cihazları gibi işitme yardımları etkili olabilir. Diğer durumlarda, stres yönetimi, yaşam tarzı değişiklikleri, meditasyon ve ses terapisi gibi yöntemler kullanılabilir" diye ifade etti.
"Çınlama deyip geçmeyin: Ciddi hastalıkların habercisi olabilir" haberi, 30 Mayıs 2023 tarihinde yazılmıştır. 30 Mayıs 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Çınlama deyip geçmeyin: Ciddi hastalıkların habercisi olabilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çınlama deyip geçmeyin: Ciddi hastalıkların habercisi olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.