Çocuğunuz ayakkabısını bağlamakta güçlük çekiyorsa dikkat!

Çocuğunuz ayakkabısını bağlamakta güçlük çekiyorsa dikkat!

Çocuğunuz ayakkabısını bağlamakta güçlük çek... Çocuk Nörolojisi Bölümünden Doç. Dr. Betül Kılıç, gelişimsel koordinasyon bozukluğuna çoğunlukla ‘sakar çocuk sendromu’ da denildiğine dikkat çekti.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bölümünden Doç. Dr. Betül Kılıç, gelişimsel koordinasyon bozukluğuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kılıç, gelişimsel koordinasyon bozukluğunun (GKB) motor hareketlerin organizasyonu, planlanması ve meydana getirilmesi ile ilgili zorluklar olduğunu belirterek “Günlük yaşam aktivitelerini ve akademik başarıyı etkiler. Bu çocuklar yaşlarına uygun performansı sergileyemezler, ancak genellikle normal zekâya sahiptirler. GKB'ye çoğunlukla ‘sakar çocuk sendromu’ da denir. Bu durum sadece çocukluk çağı ile ilişkili olmayıp yetişkinlikte de devam edebilir” dedi.

DİKKAT EKSİKLİĞİYLE ORTAYA ÇIKABİLİR

Son verilere göre okul çağı çocuklarında yaklaşık yüzde 5 sıklıkta gelişimsel koordinasyon bozukluğunun (GKB) görüldüğünü belirten Doç. Dr. Kılıç, şöyle devam etti: “Çalışmalarda anne yaşının 35 yaş üzerinde olması, gebelikte alkol kullanımı, 20’nci haftadan önce düşük tehdidi, erkek cinsiyet, doğum sırası ve sonrasındaki olumsuzluklar, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ile ilişkisi gösterilmiştir. Nedenleri kesin olarak belirlenememiştir, ancak çalışmalar gecikmiş beyin gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. GKB genellikle erken çocukluk yaşlarında belirti göstermeye başlar. Çocuk motor becerileri kazanmakta gecikir ve yaş dönemine bağlı olarak çeşitli yaşam aktiviteleri ve koordineli motor hareketlerini gerçekleştirmede zorluk, sakarlık, ince ve kaba motor hareket sorunları gözlenir. Genellikle koordinasyon bozukluğunu açıklayabilecek başka tıbbi neden bulunmaz. Bazı durumlarda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu veya zihinsel gerilik ile birlikte ortaya çıkabilir.”

SAKAR ÇOCUK SENDROMU BELİRTİLERİ

Doç. Dr. Kılıç, GKB belirtilerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Yürüyüş bozukluğu, düğme ilikleme, ayakkabı bağcığını bağlamada zorlanma, çatal, bıçak, kaşık ve bardak kullanımında zorluklar yaşar. Zayıf çizim veya boyama becerileri vardır, makas kullanmakta ve bisiklet sürmekte zorluk gözlenir. Yaş ilerledikçe yazma problemleri görülür. Bu da okul başarısını ve motivasyonunu düşürür. Spor aktivitelerinde başarısızdırlar ve fiziksel aktivitelerden kaçınırlar. Sonuç olarak obezite ve kalp damar hastalıkları gibi önemli sağlık sorunları riski taşırlar. Genellikle akranlarına göre daha yavaştırlar. Hem çocuklarda hem de erişkinlerde duygusal, sosyal güçlükler ve davranış sorunları oluşturabilir.”

YÜZME VE BİSİKLET MOTOR BECERİLERİ GELİŞTİRİR

GKB için tanı kriterlerini karşılayan çocukların genellikle tedaviye gereksinim duyduğunu belirten Doç. Dr. Kılıç, şu bilgileri verdi: “Tedavi, günlük yaşam aktiviteleri (kişisel bakım, akademik/okul, eğlence ve diğer günlük fiziksel aktivite) üzerindeki etkiyi artırmaya yönelik uzun vadeli eğitim programı, fizik tedavi, mesleki ve sosyal beceri eğitimidir. Fiziksel egzersiz, yüzme, bisiklete binme gibi kişisel aktiviteler motor becerileri geliştirir. Günlük egzersiz planları hem beden ve beyini birlikte çalışacak şekilde programlama, hem de obezite riskinizi azaltmak için önemlidir. Okul başarılarını ve mesleki becerileri arttırmak için mesleki terapi eğitimleri yararlıdır. Doğru eğitim ve öğretim, normal yaşam standartlarını sağlamaya yardımcıdır.”

"Çocuğunuz ayakkabısını bağlamakta güçlük çekiyorsa dikkat!" haberi, 21 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 21 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Çocuğunuz ayakkabısını bağlamakta güçlük çekiyorsa dikkat! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuğunuz ayakkabısını bağlamakta güçlük çekiyorsa dikkat! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 02 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:11 Avrupa'da felaket dolayısı ile arama kurtarma için 10 bin asker ve polis daha görevlendirildi
  2. 19:07 Bankaların Oranları Güncellendi: 120 Ay Vadeli 2 Milyon TL'nin Geri Ödemesi Ne Kadar?
  3. 19:05 İş Bankası Genel Müdürü asgari ücret yorumu yaptı: "Dışarıdan gazel okumak kolay..."
  4. 19:01 Kredi Kartının İlk 6 Numarası Meğer Bu Anlama Geliyormuş!
  5. 18:44 İsrail'den Gazze'deki Çocuk Sağlık Merkezine saldırı!: En az 3 çocuk yaralı var!
  6. 18:40 9 Aylık bebeğe istismardan tutuklanan "baba" cezaevinde ölü bulundu
  7. 18:38 Boğarak öldürdüm dediği Şirin Elmas'ın katili tutuklandı!
  8. 18:30 Zeybekci’den Esenyurt Tepkisi: “Çamaşırlar Ortaya Dökülsün!
  9. 18:30 Burcu Köksal: "Nerede ne zaman olacağımı başkaları değil ben bilirim"
  10. 18:27 Radiohead solisti Thom York, Gazze hatırlatılınca sahneden indi
  11. 18:25 Fatih'te İsmailağa Camisi'nin avlusunda havaya ateş açan şüpheli yakalandı!
  12. 18:17 Fenerbahçe'nin borcu açıklandı!
  13. 18:15 İmamoğlu: İçişleri Bakanı, 10 yıl önce terör örgütü ile kol kola gezen sensin
  14. 18:12 Büyükakın’dan İmamoğlu’na Ağır Sözler: “Sen Ahmaksın!
  15. 18:12 AKP'li Miroğlu: Çözüm istemeyenler, çözüm iklimine züccaciyeci dükkanına dalan fil gibi daldılar
  16. 18:09 AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e "darbeci" ve "diktatör" yanıtı
  17. 18:08 “Hatay’da orman yangını: Alevler yayıldı, bazı evler tahliye ediliyor!
  18. 17:59 Euroleague'de 7. hafta geride kaldı
  19. 17:56 MHP Bilecik İl Başkanı istifa etti!
  20. 17:48 Ticaret Bakanı Bolat: 'Ekim ayında Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ekim rekorunu kırdık'
Sağlık Haberleri