Çocuk istismarında ’iyi hal indirimi’ kalkmayacak!

Çocuk istismarında ’iyi hal indirimi’ kalkmayacak!

Çocuk istismarında ’iyi hal indirimi’ kalkma... Hükümet çocuk istismarıyla ilgili 12 maddelik yeni bir kanun teklifi hazırladı. Tasarıda ‘iyi hal indirimi’ kaldırılmazken, ‘zina’ya da yer verilmedi.

Meclis’teki Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, altı bakandan oluşan komisyonun çalışmalarını tamamladığını, tasarının Bakanlar Kurulu’nca imzalanmasının ardından Meclis’e kısa sürede gönderileceğini söyledi.

Akdağ, çocuğa tecavüz ve öldürme olaylarında üst sınırın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olacağını ifade etti.

Bunun somut olarak 50 yıl hapiste yatmak anlamına geldiğini dile getiren Akdağ, söz konusu cezanın Türk Ceza Kanunu’nda bulunmadığını, bu cezanın bir ilk olacağını söyledi.

Başbakan yardımcısı, “İnfaz kanununda ağırlaştırılmış müebbet de olsa bir kişinin yatabileceği sürenin çok daha üstünde sürelerle cezaevinde yatmayı getiriyoruz” dedi.

TAHLİYE SONRASINDA ’İSTEK AZALTICI HORMON’
Akdağ, cinsel istismar suçundan cezaevine girip çıkan kişilerin tahliyeden sonra belirli bir dönem rehabilite edilmeleri gerektiğini aktararak ‘cinsel isteği azaltmak’la ilgili karar verdiklerini dile getirdi: “Eğer ilgili hakim heyeti karar verirse, uzman görüşü almak kaydıyla uygun gördüğü vakalara cinsel isteğin baskılanması amacıyla belli hormonlar verilebilecek. Her yıl bunu ilgili mahkeme gözden geçirecek ve devam edip etmeyeceğine karar verecek. Ama aynı zamanda da ciddi bir rehabilitasyon gerçekleştirilecek. Çocuklara istismardan dolayı ceza alanların cezaevinde yattıkları süre içinde de rehabilitasyona tabi tutulması söz konusu olacak. Uzman görüşü olacak tamamen… Bu suçların bazılarında ciddi ölçüde tekrarlama özelliği olduğunu biliyoruz. Pedofil vakaları bir hastalık değil bir çeşit cinsel sapkınlık. Bunlarda bu tedbirlerin alınması kararını verdik.” 

’ÇOCUKLARLA İLGİLİ İŞLERDE ÇALIŞMAYACAKLAR’
Başbakan yardımcısı, cinsel istismardan ceza alanların zaten devlet memuru olamadıklarını, buna ek olarak çocukların bulunduğu yerlerde de çalışamayacaklarını ifade ederek özel sektör için de tedbir aldıklarını aktardı.

Akdağ, şöyle devam etti: “Bir yönetmelikle şu ana kadar okul servislerinde bunların çalıştırılmaması gerçekleştirildi. Kantinler, kreşler ve benzeri yerlerde sosyal güvenlik kurumuna Adalet Bakanlığı’mız bu kişilerle ilgili bilgileri aktaracak ve bir işte çalıştırılmaları söz konusu olduğu zaman, çocuklarla ilgili bir işte sigortaya başvurulduğu zaman uyarı verecek sistem ve çalıştırılmasına mani olunacak. Uygun yazılımı da ilgili kurumlarımız birlikte kullanacak.”

SAVCILAR MAHKEME OLMAKSIZIN YAYIN ENGELLEYEBİLECEK
Başbakan yardımcısı, ‘fuhşa teşvik edenler’e verilen para cezasının alt sınırının arttığını belirterek çocuk izleme merkezlerinde savcılarına görevlendirileceğini kaydetti.

Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocukların hiçbir suretle bu merkezlerin dışında ifadelerinin alınmayacağı ve ifade alınırken asla örselenmeyeceğini kayıt altına alacak bir takım detayları içeren kanun maddeleri getiriyoruz. Cumhuriyet savcıları doğrudan kendilerine veya bakanlığın talebi üzerine çocuk ve ailenin ifşasına ve çocuğun üstün yararını zedeleyecek şekilde bir yayın varsa bu yayını durdurma hakkı getiriyoruz. 24 saat içinde çocuk mahkemelerine gitme şartı getiriyoruz.”

’İYİ HAL’ İNDİRİMİ KALKMADI
Akdağ, kanun paketinde ‘zina’nın yer alıp almadığıyla ilgili soruya “Çocuklarla ilgili husus dışında pakete herhangi bir şey koymadık” yanıtını verdi.

Başbakan yardımcısı, ‘iyi hal indirimi’ olup olmayacağına ilişkin soru üzerine şöyle konuştu: “‘İyi hal’ indirimi diye bir kavram kanunda şu anda da yok. Hakimlerin takdir indirimleri var. Küçük bir indirim bu. Bütün cezanın altıda biri. Bu suçlarla alakalı bir hüküm falan değil. Cezaları ciddi ölçüde artıyoruz. Ceza Kanunu’na bir madde getirerek, sadece bu suçlar için değil; herhangi bir davayı eğer mahkeme bir takdir indirimi yapacaksa bunun gerekçesini açıkça yazma mecburiyeti getiriyoruz. Bunu Yargıtay’la da görüştük. Onların da işini kolaylaştıracak. Somut ve özel olaylar oluşabiliyor. Hakimler, Yargıtay üyeleri konuyu görüştüğümüzde aslında mahkemelerin gerekçesini açıkça belirlemek kaydıyla takdir indirimiyle ilgili maddeye daha fazla dokunmamayı uygun gördük.”

"Çocuk istismarında ’iyi hal indirimi’ kalkmayacak!" haberi, 07 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 07 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çocuk istismarında ’iyi hal indirimi’ kalkmayacak! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuk istismarında ’iyi hal indirimi’ kalkmayacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  2. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  3. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  4. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  5. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  6. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  7. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  8. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  9. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  10. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  11. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  12. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  13. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  14. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  15. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  16. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  17. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  18. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  19. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  20. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
Gündem Haberleri