Çocuk sağlığında ailelerin doğru bilerek yaptığı 6 hata

Çocuk sağlığında ailelerin doğru bilerek yaptığı 6 hata

Çocuk sağlığında ailelerin doğru bilerek yap... Fayda yerine zarar verebileceğiniz çocuk sağlığında ailelerin doğru bilerek yapmış olduğu 6 hata ortaya çıktı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Çoban, influenza (domuz gribi), Beta, RSV, Adenovirüs, Metapnömavirüs ve Bocavirüs gibi çeşitli solunum yolu virüslerinin halen çok yaygın olduğunu belirtti.

Dr. Dilek Çoban, ailelerin doktora danışmadan çocuklarına gelişigüzel antibiyotik ve vitamin takviyesinden kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

Çoban, bilimsel temele dayanmayan, arkadaş tavsiyesiyle ve internetten edinilen bilgilerle yapılan uygulamaların çocuğu iyileştirmenin aksine, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek daha fazla zarar verebileceğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Çoban, çocuk sağlığında yapılan 6 önemli hatayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

İŞTE O ÖNERİLER...

YANLIŞ: ANTİBİYOTİK VERİRSEM ÇOCUK DAHA ÇABUK İYİLEŞİR!

Dr. Dilek Çoban, çocukların geçirdiği enfeksiyonların çok büyük bir kısmına virüslerin sebep olduğunu, antibiyotiklerin ise viral enfeksiyonlarda işe yaramadığını, bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanıldığını belirterek, “Gereksiz verilen antibiyotikler, çocukların bağırsak florasını kötü etkilemekle kalmıyor, antibiyotik direnci nedeniyle gerçekten ihtiyacımız olduğunda artık antibiyotikler de işe yaramaz hale geliyor. Bu nedenle doktorunuz önermeden kesinlikle antibiyotik kullanmayın. Doktorunuz gerekli gördüğünde antibiyotik tedavisi uygulayacaktır.” sözlerini kullandı.

YANLIŞ: VİTAMIN TAKVİYESİ YAPARSAM BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENİR! 

Doktora danışmadan yapılacak vitamin ve omega takviyesi de fayda yerine zarar verebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Çoban “Vitaminler ve omega; sağlıklı bir metabolizma ve bağışıklık sistemi için çok önemli. Ancak her çocuğun vitamin ihtiyacı farklıdır. İhtiyacı olmayan vitamin takviyesini çocuğa vermek uzun dönemde karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle uzmana danışmadan ve gerekli tetkikleri yaptırmadan gelişigüzel vitamin takviyesi yapmamak gerekir. Çocukların günlük beslenmesini, taze meyve, sebze, balık, fındık, ceviz ve badem gibi besin değeri yüksek gıdalarla zenginleştirdiğinizde, yeterli süre uyumasını ve spor yapmasını sağladığınızda bağışıklığını da güçlendirmiş olursunuz.” diye konuşuyor. 

YANLIŞ: OKULA NE KADAR GEÇ BAŞLARSA, O KADAR AZ HASTALANIR!

Okul, çocukların eğitim ve öğretimi kadar; sosyalleşmeleri, enerjilerini atmaları ve bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için de önemli. Kapalı ve kalabalık ortamlar nedeniyle çocukların okula ne kadar geç başlarsa o kadar az hastalanacağı şeklindeki düşüncenin doğru olmadığını belirten Dr. Dilek Çoban “Çocuk bu mikroplarla er ya da geç karşılaşacak ve onlarla karşılaştıkça bağışıklık sistemleri bu mikropları tanıyıp savaşarak güçlenecek” diye konuşuyor. 

YANLIŞ: ÖKSÜRÜĞÜNÜ, BURUN AKINTISINI HEMEN DURDURMALIYIM!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Çoban, en sık yapılan yanlışlardan birinin de çocuktaki öksürük ve burun akıntısını hemen durdurmaya çalışmak olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Oysa ateş, öksürük ve burun akıntısı hastalık değil, bağışıklık sistemimizin mikroplarla karşılaştığında başlattığı savaşın artıkları ve bu artıkları vücuttan atma yollarıdır. Aynı ateş gibi, öksürüğe de çocuğun uyku kalitesini, günlük aktivitesini bozacak kadar şiddetli olduğunda müdahale edilmelidir. Ancak öksürük şurubu ya da soğuk algınlığı ilacı vermeden önce mutlaka bir çocuk hekimine danışmak gerekir çünkü bazı öksürükler zatürre, bronşiolit gibi ciddi akciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Unutmayalım ki, bir şurupla bu öksürüğün kesilmeye çalışılması, ciddi bir enfeksiyonun geç teşhis edilmesine ve bu nedenle tedavide geç kalınmasına sebep olabilir.”

YANLIŞ: KALIN GİYİNDİRSEM HASTA OLMAZ! 

Toplumda doğru sanılan yanlışlardan biri de, çocukları kalın giydirmek, evin ısısını yüksek tutmak hatta çocuklarını dışarı çıkarmazlarsa hasta olmayacaklarını düşünmek! “Çocuklar üşüdükleri için hasta olmuyor. Enfeksiyona neden olan mikroplar soğuk havada, kalabalık alanlarda daha çok vakit geçirdiğimiz için daha kolay bulaşıyor ve hastalık yapıyor. Çocukları kalın giydirdiğimizde terleme de arttığından, dış ortama çıktıklarında daha çok üşüyor ve kolay hastalanıyorlar” diyen Dr. Dilek Çoban, çocukların açık havaya çıkarılması ve temiz hava almalarının sağlanması gerektiğini söylüyor.  

YANLIŞ: ATEŞİNİ HEMEN DÜŞÜRMELİYİM, YOKSA HAVALE GEÇİRİR!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Çoban çocukların ateşi yükseldiğinde ebeveynlerin en çok havale ihtimali nedeniyle tedirgin olduklarını belirterek şöyle konuşuyor: “Ateşli havale özellikle ilk 5 yaşta görülür ve kalıtımın rolü büyüktür. Ailede benzer öykü varsa bu ihtimal çocuğun ateşinin 37 veya 40 derece olmasıyla değişmez. Ateş aslında bağışıklık sistemimizin iyi çalıştığının bir göstergesidir. Mikroplarla savaşta ve onlardan kurtulmada da önemli bir silahtır. Bu nedenle ateş; çocuğu rahatsız ettiğinde, çok yükseldiğinde ve ilk alınacak önlemlerle (üzerini inceltmek, ortamı serinletmek, ılık su ile duş, bol sıvı vermek gibi) düşürülemiyorsa ilaç verilmelidir.”

"Çocuk sağlığında ailelerin doğru bilerek yaptığı 6 hata" haberi, 25 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Çocuk sağlığında ailelerin doğru bilerek yaptığı 6 hata haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuk sağlığında ailelerin doğru bilerek yaptığı 6 hata 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:50 Müsavat Dervişoğlu: Başöğretmenimiz Atatürk’e ve Tüm Öğretmenlerimize Minnettarız"
  2. 00:43 Aksu, Serik ve Manavgat'ta Hortum ve Su Baskınları
  3. 00:38 Aile Bakanlığı, Gaziantep'teki Çocuklara Kötü Muamele İddiası Üzerine Açıklama Yaptı
  4. 00:34 Ahmet Çakar’dan Çarpıcı Galatasaray Yorumları
  5. 00:26 Fransa'dan Ukrayna'nın uzun menzilli füzeleri kullanılabileceğini duyurdu
  6. 00:23 Bartın'da kar yağışı başladı, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 cm'yi aştı
  7. 00:22 Kar Yağışı Altında Madenci Direnişi Devam Ediyor!
  8. 00:19 Ticaret Bakanlığı hızlı kargo dolandırıcılığı konusunda vatandaşları uyardı
  9. 00:17 Ronaldo Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Mourinho'dan Çarpıcı Açıklama!
  10. 00:16 Abdullah Güler: ‘Af ve Ana Dil Konuları Yeni Anayasada Yok
  11. 00:16 Abdulkadir Uraloğlu: "Ekiplerimiz, yurttaşlarımıza anında yardım etmek için teyakkuz halindedir"
  12. 00:14 Şanlıurfa'da trafik kazasında Milli Yol Partisi il başkanı hayatını kaybetti
  13. 00:13 Antalya'da çıkan hortum korkuttu: Seralar ve evler hasar gördü
  14. 00:09 Manchester City, Tottenham'a 4-0 mağlup oldu: Puan kaybı devam ediyor
  15. 00:07 Türkiye, Avrupa Ümitler Taekwondo Şampiyonası'nda Tarih Yazdı!
  16. 00:07 Antalya'da fırtına etkisiyle uçaklar havalimanına inemedi
  17. 00:04 Kastamonu-Çankırı sınırında kar yağışı nedeniyle trafik kilitlendi
  18. 00:02 Tesla ve Diğer Markalar: Ölümcül Kazalar Araştırmasında Şok Sonuçlar
  19. 00:00 Kripto Para Platformu İflas Etti! İşte Tüm Ayrıntılar!
  20. 00:00 Pizza Zinciri İflas Etti! Şubeleri Kapanıyor!
Sağlık Haberleri