Çocuklarda ishale dikkat

Çocuklarda ishale dikkat

Çocuklarda ishale dikkat Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, 5 yaş altındaki çocukların yılda 3-9 kez ishal atağı geçirdiklerini söyledi.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, 5 yaş altındaki çocukların yılda 3-9 kez ishal atağı geçirdiklerini söyledi.

Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, "5 yaş altındaki çocukların yılda 3-9 kez ishal atağı geçirdikleri bildirilmiştir. İshaller hijyen şartlarının ve sağlık sisteminin geri olduğu, altyapının yetersiz olduğu gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülmektedir. İshal sulu veya yumuşak sık dışkılamadır. Günde üç veya daha fazla sayıda ve normale göre daha yumuşak veya sulu dışkılama olarak tarif edilir. Ateş veya kusma eşlik edebilir. İshal genel olarak 7 günden daha kısa sürer, iki haftadan daha kısa süren ishal ve kusma ataklarının hepsi akut ishal olarak adlandırılır. Özellikle yeterli sıvı tüketebilen sağlıklı fertlerde hastalık kendini sınırlar ve kendiliğinden iyileşir. Ancak, küçük çocuk ve bebeklerde sakatlık ve ölüme sebebiyet verebilir" dedi.

"İshal enfeksiyöz veya enfeksiyöz olmayan sebeplerle meydana gelebilir" diyen Arslan, "Enfeksiyona bağlı ishallere virüs, bakteri, parazit ve mantarlar sebep olur. Çocukluk çağında enfeksiyona bağlı ishallerin çoğu viral sebeplidir. Viral ishal, bu gruptaki infeksiyonların büyük bölümünü kapsar ve özellikle 5 yaş altı çocuklarda en sık sebeptir. Rotaviruslar, dünya genelinde yılda 500 bin, günde yaklaşık bin 600 çocuğun ölümünden sorumludur. Ülkemizde yapılan çalışmalarda ise 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin yüzde 30-50'sinden rotavirusların sorumlu olduğu görülmüştür. Rotavirus ishali primer olarak 2 yaş altındaki çocukların akut infeksiyonudur ve sulu dışkılama ve kusma ile karakterizedir. Rotavirus infeksiyonları herhangi bir bulgu vermeden seyredebildiği gibi, ağır ishallere de sebep olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Genellikle kusmanın hastalığın ilk iki gününde olduğunu ve ateş görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Arslan, "İshal mikrobu, insandan insana özellikle de bir çocuktan diğerine kolaylıkla bulaşabilir. Genellikle, tuvalet temizliğini tam olarak öğrenememiş küçük çocuklar arasında hızla yayılabilir. Çocuklar ve yetişkinler tuvalete gittikten hemen sonra ellerini doğru bir şekilde yıkamalıdır. Yeterli sıvı tedavisi ishallerin ana tedavisini oluşturur. Ağızdan sıvı tedavisi hafif ve orta şiddetteki olgularda yeterli olur ancak tedavi hastanın sıvı ve elektrolit kaybını karşılayacak şekilde hazırlanmış olan sıvıları kapsamalıdır (ORS). Ağızdan sıvı tedavisinin (ORS) erken uygulanması, daha az hastane yatışına sebep olur. Hafif-orta, hatta ağızdan alabilen ağır sıvı kaybı olgularında bile ağızdan tedavi (ORS) tercih edilmelidir. İshal olan çocuk emzirme dönemindeyse mutlaka anne sütü almalıdır. Anne sütü, ishalden koruyan önemli bir besin kaynağıdır. Anne sütü alan bebekler daha çabuk iyileşmektedir. İshal süresince doğru beslenme çok önemlidir. Bu dönemde yağlı ve lifli yiyecekleri tüketmemek gerekir. Patates ve muz potasyum kaybını önlemek açısından önemli gıdalardır. İshale iyi gelen yiyecekler arasında çorba, haşlama, püre, makarna ve pirinç yer alır. Bunların tüketimi, ishali kesmek için faydalıdır. İshal tedavisinin en önemli kısmı sıvı ve elektrolit kaybını önlemektir. Hijyen şartlarının iyileştirilmesi, insan atıklarının kullanım ve içme suyuna karışmasının engellenmesi ve el yıkamak enfeksiyona bağlı ishali engeller" diye konuştu.

"Çocuklarda ishale dikkat" haberi, 22 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Çocuklarda ishale dikkat haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuklarda ishale dikkat 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:44 Survivor All Star’ın ilk ismi belli oldu! İşte o isim!
  2. 16:44 Ankara'da öğrencilere ücretsiz yemek müjdesi!
  3. 16:37 Beylikdüzü'nde dev yangın! 124 araç ve 300 itfaiyeci müdahale ediyor!
  4. 16:25 Jake Paul’un yeni rakibi belli oldu: 19 yaşındaki iShowSpeed!
  5. 16:25 İngiltere’de bomba alarmı: Tren istasyonu tahliye edildi!
  6. 15:28 Bakan Yumaklı'dan Sert Çıkış: Demokrasiyi Hazmetmek Zorundalar!
  7. 15:24 Zaha İçin Transfer Engeli: 15 Dakikalık Süre Yüzünden Galatasaray’a Dönemiyor
  8. 15:19 Türkiye'nin Deprem Haritası Güncelleniyor: 132 Diri Fayda Çalışma Yapılıyor
  9. 15:13 Fidan’dan Şok Uyarı: 'Nükleer Savaş Riski Var, Şaka Değil'
  10. 15:09 İstanbul'da kar yağışı etkisi artıyor: Sabiha Gökçen'de uçuş gecikmeleri başladı
  11. 15:06 Fenerbahçe'nin Kayserispor maçında ilk 11'i belli oldu
  12. 15:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Vahşetin gündeme gelmemesi için İsrail lehine bir karartma uygulanıyor"
  13. 15:00 Antalya'da hortum seraları yerle bir etti! Çiftçiler perişan
  14. 14:24 İstanbul Boğazı'nda sürüklenen gemi son anda kurtarıldı
  15. 14:20 Bakan Tunç’tan Sert Uyarı: Sosyal Medyada Yargıya Yönelik Dezenformasyona Müsamaha Yok!
  16. 14:20 Ayvalık’ta şiddetli lodos zarar verdi: Tekneler battı, aydınlatma direği araç üzerine düştü
  17. 14:17 Gazze'de son durum: İsrail saldırılarında 189 gazeteci hayatını kaybetti
  18. 14:15 Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Kar Yağışı Nedeniyle Gecikmeler Yaşanıyor
  19. 14:14 Kocaeli kar yağışı etkisi altında: Yılın ilk karı yağdı
  20. 14:11 Greta Thunberg Diyarbakır'da: Dem Parti'li Serra Budak ile bir araya geldi
Sağlık Haberleri