'çoklu baro' tartışmalarında flaş gelişme!
'çoklu baro' tartışmalarında flaş gelişme! AKP’nin "çoklu baro" adı altında baroların yapısını değiştirdiği teklife şerh koyan HDP, "İki bin avukatın imzası ile teşkil edilecek baroların avukatlık meslek örgütü olarak nitelendirilmesi son derece talihsizdir" denildi.
AKP’nin "çoklu baro" adı altında baroların yapısını değiştirdiği teklife şerh koyan HDP, "İki bin avukatın imzası ile teşkil edilecek baroların avukatlık meslek örgütü olarak nitelendirilmesi son derece talihsizdir" denildi.
çoklu baro teklifini ‘yargıda kadrolaşma harekatı’ olarak değerlendiren HDP, teklife şerh koydu Halkların Demokratik Partisi (HDP), AKP ve MHP’nin “çoklu baro teklifi” olarak bilinen “Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile ilgili muhalefet şerhi düştü.
Baronun tarihsel sürecine değinilen şerhte, “Avukatlar, bugün de hala yürürlükte olan kendi başına bir teşkilatlanmayı, XIV. Louis’in Hükümdarlığı altında ‘baro’ denilen bir kuruluşla geliştirmişlerdir. Yani ‘baro’ yapısı ilkin Fransa’da ve imparatora bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Ancak avukatlar hükümdarın gölgesinde kalmayı tercih etmeyerek bağımsız bir statü kurmak adına çalışmalar yürütmüşlerdir. İşte bu bağımsız statü; avukatlık mesleğinin tam da doğasından gelmektedir” denildi.Alt yapısı yok Şerhte, çoklu baro teklifinin bir alt yapısının olmadığı, baroların görüşlerine yer verilmeden hazırlandığı ve mesleğin sorunlarına çözüm olacak nitelikte olmadığı eleştirisi yapıldı. Yasa teklifinin, otoriter bir yönetim biçiminin izdüşümü olduğunun belirtildiği şerhte, yeni bir yasa teklifi için çalışmalar yürütülmesi gerektiği ifade edildi. Teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu ve “çoklu baro” sisteminin dünyanın başka hiçbir yerinde görülmediğine dikkat çekilen şerhte, “İki bin avukatın imzası ile teşkil edilecek baroların avukatlık meslek örgütü olarak nitelendirilmesi son derece talihsizdir” görüşüne yer verildi.
Teklifin “iktidarın yargıda kadrolaşma harekatı” nitelendirildiği şerhte, savunma hakkının kısıtlanmasının yanı sıra bireyin savunma hakkının da kısıtlanacağı uyarısında bulunuldu: “Bir istibdat yöntemi avukatlara yönelik uygulanmak istenmekte ve bunun için ilk hedef avukatların meslek örgütlerinin parçalanması olarak belirlenmektedir. Savunmanın devre dışı bırakıldığı bir yargılama, baştan kadüktür. Bu kanun metnine göre çoklu baro sistemi oluşturularak avukatların eşitsiz koşullarda görev yapmaları kaçınılmaz olacaktır.”
"'çoklu baro' tartışmalarında flaş gelişme!" haberi, 07 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 07 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'çoklu baro' tartışmalarında flaş gelişme! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'çoklu baro' tartışmalarında flaş gelişme! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.