Commerzbank'tan tartışma yaratacak Türkiye iddiası: Dolar 10 TL'ye çıkabilir

Commerzbank'tan tartışma yaratacak Türkiye iddiası: Dolar 10 TL'ye çıkabilir

Commerzbank'tan tartışma yaratacak Türkiye i... Dünyaca ünlü Commerzbank, dolar /TL kurunun üçüncü çeyrekte 10 TL'ye eş değer olacağını ve enflasyonun yıl sonuna kadar güçlü bir şekilde hızlanacağını iddia etti

Dünyaca ünlü Commerzbank, dolar /TL kurunun üçüncü çeyrekte 10 TL'ye eş değer olacağını ve enflasyonun yıl sonuna kadar güçlü bir şekilde hızlanacağını iddia etti. Raporda, tedbirlerden "Döviz kuru üzerindeki baskı arttıkça 'daha sert' sermaye kontrolleri gelmeye başlayacak" ifadesinin kullanılması dikkat çekti.

Türkiye'de döviz paritesindeki uçurum "128 milyar dolar nerede?" tartışmaları sonrası artmaya devam etti. Dolar/TL ve euro/TL kuru yönünü hızlıca yukarı çevirdi. Türkiye'nin ekonomi yönetimine sık sık getirilen eleştiriler ise Merkez Bankası döviz rezervlerinin akıbeti nedeniyle daha güçlü bir hal aldı.

COMMERZBANK: DOLAR 10 TL OLACAK

Türkiye'de ekonomi baş aşağı gidişini sürdürürken dünyaca ünlü Commerzbank'tan da tartışma yaratacak döviz kuru iddiası geldi. Commerzbank tarafından yayımlanan, "Bir sonraki lira krizi" adlı raporda, 1 ABD dolarının 3. çeyrekte 10.00 TL'ye eş değer olacağı iddia edildi.


"KRİZİN GEREKÇESİ DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI" İDDİASI

Yaklaşmakta olan krizi tetikleyecek olan unsurun, 2018'de yaşanan döviz krizi ile aynı olduğunun vurgulandığı makalede krize gerekçe olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz politikası ve bu nedenle Merkez Bankası başkanlarını görevden alması gösterildi.

"PİYASALAR MEÇHUL BİR POLİTİKA DENEYİ YAŞANACAĞININ FARKINDA"

Commerzbank'ın kıdemli ekonomisti Tatha Ghose tarafından hazırlanan rapora göre, "Erdoğan tarafından atanan yeni TCMB başkanı konvansiyonel açıklamalarda bulunurken, piyasalar meçhul bir politika deneyi yaşanacağının farkında. Bu özel deney ise bir döviz enflasyonu sarmalıyla sonuçlanma riskini taşıyor" dedi.


2021-2022 ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Commerzbank, faizin birkaç adımda yüzde 13 civarına çekileceği varsayımına dayanarak, enflasyonun yıl sonuna kadar güçlü bir şekilde hızlanacağını iddia ediyor. Raporda enflasyon oranları şu şekilde öngörülüyor:

"2021 sonu için yüzde 20,9 ve 2022 sonu itibariyle de yüzde 21,5'lik bir enflasyon tahmini yapıyoruz. Uygulanan deney sonunda gösterge faiz oranı tekrar yüzde 20'ye yükseleceğinden, dolar-TL'nin 10.00'da sabitlenebileceğini belirtmek isteriz (...) Lira'nın yeniden istikrar kazanması için (örneğin IMF gözetiminde yapılacak) bir tür rejim değişikliği veya kurumsal devir gerekli olabilir."


"DAHA SERT KONTROLLER GELMEYE BAŞLAYACAK"

Altı ay içinde uygulamaya konacak olan politikaların neler olacağını tahmin etmenin adeta imkansız olduğunun ifade edildiği raporda, Merkez Bankasının uygulayacağı tedbirler şu şekilde sıralanıyor:

"Faiz oranının önümüzdeki aylarda istikrarlı bir şekilde düşeceğini varsayıyoruz (3. çeyreğe kadar yüzde 13). Yöneticiler bu süreçte swap limitleri, kısa pozisyonlara getirilen kısıtlamalar, dövize endeksli işlemlerin yasaklanması, döviz mevduatı üzerindeki kısıtlamalar vb. gibi yöntemlerle döviz kurunu sabit tutmaya çalışacak. Döviz kuru üzerindeki baskı arttıkça 'daha sert' sermaye kontrolleri gelmeye başlayacak."

"Commerzbank'tan tartışma yaratacak Türkiye iddiası: Dolar 10 TL'ye çıkabilir" haberi, 22 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 22 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Commerzbank'tan tartışma yaratacak Türkiye iddiası: Dolar 10 TL'ye çıkabilir haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Commerzbank'tan tartışma yaratacak Türkiye iddiası: Dolar 10 TL'ye çıkabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:01 Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Macaristan'a yapılan ilk resmi ziyarette bulundu
  2. 22:56 Hull City, Rosenior'un Ayrılmasının Ardından Tim Walter'ı Teknik Direktörlük İçin Gündemine Aldı
  3. 22:52 Gazze'ye Yardım Kapısı: İsrail Kerem Şalom Sınır Kapısı'nı Yeniden Açtı
  4. 22:49 Vestel Elektronik tahvil ihracında beklentileri aştı: 800 milyonun üzerinde talep!
  5. 22:48 Rudy Gobert, NBA'de Sezonun En İyi Savunma Oyuncusu Seçildi!
  6. 22:46 Hakkari-Çukurca karayolu ulaşıma kapandı: Dev kayalar yolu kapattı
  7. 22:42 Fenerbahçe Beko, Euroleague'de Final Four'a yükseldi
  8. 22:38 Nisan 2024: Türkiye Otomotiv Pazarında Belirgin Düşüş
  9. 22:33 Kahramanmaraş'ta Mobilya Fabrikasında Yıldırım Yangını: 30 Milyon Liralık Zarar!
  10. 22:25 Fenerbahçe'de Kriz Büyüyor: İsmail Kartal'ın Generali Mert Hakan Yandaş Takımdan Ayrılıyor!
  11. 22:22 Eski ABD Hazine Bakanı: Güçlü Doların Rolü ve Borç Kontrolü
  12. 22:20 Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu: "Avrupa Şampiyonası güzel bir motivasyon oldu"
  13. 22:13 Baltimore'da Yıkılan Köprü Faciasında Son İşçinin Bedeni Bulundu, Arama Çalışmaları Sonlandırıldı
  14. 22:09 Daniele Santarelli: "İşimi yapmak için doğru yerdeyim"
  15. 22:08 Nisan'da Kazandıran Yatırım Araçları: BIST 100 ve Külçe Altın Öne Çıkıyor!
  16. 22:05 Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşma tarihi belli oldu
  17. 22:02 Galatasaray'da şok karar: Wilfried Zaha'nın yolu kapandı!
  18. 21:59 İsrail'in Refah saldırıları devam ediyor: 100'den fazla noktaya hava saldırısı yapıldı
  19. 21:59 Almanya'da Sanayi Üretimi Mart Ayında Beklenmedik Şekilde Düştü
  20. 21:58 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "Ukrayna, NATO askeri talep etmedi"
Ekonomi Haberleri