Cumartesi Anneleri Abdulgani Dağ’ın akıbetini sordu: Mezar yerini gösterin

Cumartesi Anneleri Abdulgani Dağ’ın akıbetini sordu: Mezar yerini gösterin

Cumartesi Anneleri Abdulgani Dağ’ın akıbetin... 18 yaşındaki Abdulgani Dağ Mardin Kızıltepe’de yaşıyordu

Cumartesi Anneleri 904’üncü hafta açıklamalarında gözaltında kaybedilen gazeteci Abdulgani Dağ’ın akıbetini sordu.

Kayıplarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri/İnsanları 904’üncü hafta açıklamalarında 14 Temmuz 1994 tarihinde Kızıltepe-Nusaybin yolunda askerler tarafından gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınmayan Abdulgani Dağ’ın durumuna dikkati çekildi.

"Abdulgani Dağ dosyasında 28 yıldır süren inkar ve cezasızlık son bulsun" başlıklı açıklama şöyle:

Türkiye’de hukukun üstünlüğüne dayanan bir devlet geleneğinin olmaması, soruşturma ve davaların siyasetin etkisine açık olması, kayıp ailelerinin yaptığı tüm başvuruları sonuçsuz bırakıyor. Kolluk güçlerinin vatandaşa yönelik işkence, öldürme, gözaltında kaybetme gibi uygulamaları söz konusu olduğunda, idari ve yargı mekanizmaları etkin biçimde çalışmıyor. Bu durum kamu görevlileri tarafından işlenen ağır insan hakları ihlallerini hesap sorulamaz, yargılanamaz ve cezalandırılamaz kılıyor.

904. haftamızda bu söylediklerimizi teyid eden Abdulgani Dağ dosyası ile kamuoyu karşısındayız.

18 yaşındaki Abdulgani Dağ Mardin Kızıltepe’de yaşıyordu.

14 Temmuz 1994 tarihinde Nusaybin’in Akarsu beldesindeki halasını ziyaret etmek için yola çıktı. Bindiği minibüs Kızıltepe-Nusaybin yolunda kimlik kontrolü yapan askerler tarafından durduruldu. Abdulgani ve üç yolcu gözaltına alındı.

Durumu öğrenen ailesi Mardin Cumhuriyet Savcılığı’na, bölgedeki asker ve polis karakollarına başvurdu. Ancak Abdulgani’nin gözaltına alındığı reddedildi. Başvurularını sürdüren aile, Mardin Jandarma Karakol’unda Abdulgani’nin akıbetine uğratılmakla tehdit edildi.

Abdulgani ile birlikte gözaltına alınan diğer üç yolcu bir süre tutuklu kaldı. Bu kişiler serbest bırakıldıklarında Dağ Ailesi’ne Mardin Tugay Komutanlığı’nda Abdulgani ile birlikte günlerce tutulduklarını ve ağır işkence gördüklerini anlattılar.

Bunun üzerine tekrar başvurularda bulunan aile hiçbir sonuç alamadı. Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı 24 Ağustos 1998 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar vererek dosyayı kapattı.

Dağ Ailesi, 2004 yılında Abdulgani’nin akıbetinin araştırılması talebiyle tekrar savcılığa başvurdu. Savcılık soruşturmanın sonucunda aileye, oğullarının 14 Temmuz 1994 tarihinde Kızıltepe yakınlarındaki bir çatışmada üç PKK’li ile birlikte öldürüldüğü bilgisini verdi. Ailenin “Oğlumuz askerler tarafından gözaltına alındı, günlerce Mardin Tugay Komutanlığı’nda tutuldu.” itirazı boşlukta kaldı. “Öldürüldüyse cenazemizi verin” talebine ise savcı “Onu asker bilir beni o işlere karıştırmayın.” dedi.

2013 yılı içinde aile yeni tanıklar ile bir kez daha savcılığa başvurdu. Abdulgani Dağ’ın çatışmada öldürülmediğini, gözaltında öldürülmesine çatışma süsü verildiğini beyan ederek yeni bir soruşturma açılması talebinde bulundu. Bu talep reddedildi.

Aile son çare olarak 2 Nisan 2015 tarihinde Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaparak tüm taleplerinin reddedildiğini, etkin bir soruşturmadan umutlarını kestiklerini, evlatlarının bedeninin kendilerine teslim edilmesi ya da mezar yerinin gösterilmesini istedi. Ancak savcılık anlaşılmaz bir biçimde cenaze tesliminin adli değil, idari bir konu olduğunu iddia ederek bu talebi de reddetti.

Gözaltında kaybedilişinin 28. yılında talep ediyoruz: gözaltına aldıktan sonra çatışmada öldü denilerek infaz edilen Abdulgani Dağ’ın akıbeti açıklansın. Bedeninin nereye gömüldüğü tespit edilsin. Bu suçun sorumluları hakkında etkin bir soruşturma ve kovuşturma faaliyeti yürütülsün. 28 yıldır süren inkar ve cezasızlık son bulsun, Abdulgani Dağ için adalet sağlansın.

Kaç yıl geçerse geçsin; Abdulgani Dağ için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 205 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

"Cumartesi Anneleri Abdulgani Dağ’ın akıbetini sordu: Mezar yerini gösterin" haberi, 23 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cumartesi Anneleri Abdulgani Dağ’ın akıbetini sordu: Mezar yerini gösterin haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumartesi Anneleri Abdulgani Dağ’ın akıbetini sordu: Mezar yerini gösterin 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  2. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  3. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  4. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  5. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  6. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  7. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  8. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  9. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  10. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  11. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  12. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  13. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  14. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  15. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  16. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  17. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  18. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  19. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  20. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
Gündem Haberleri