Erdoğan: Toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküp oldu

Erdoğan: Toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküp oldu

Erdoğan: Toplam doğalgaz rezervi miktarı 405... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinde yaptığı açıklamada, Karadeniz'de 85 milyar metreküp gaz daha bulunduğunu açıkladı. Bu keşif ile toplam rezerv 405 milyar metreküp oldu.

21 Ağustos'ta Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu açıklanmıştı. Karadeniz'de bulunan Fatih sondaj gemisine helikoperle giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 85 milyar metreküp gaz bulunduğunu açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

''Deniz tabanının altındaki kuyunun ik iki katmanında 320 milyar metreküplük doğal gaz bulunduğu müjdesini milletimize ilan etmiştik. Test, analiz ve detaylı mühendislik çalışmaları sonunda keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Toplam doğal gaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu. Bu kuyudaki çalışma önceden planlandığı şekilde 4775 metreye ulaşılmasının ardından sona erdi.

Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır. İnşallah Karadeniz'deki ve Akdeniz'deki yeni sondajlardan alacağımız müjdelerle bu kaynağı daha da genişleteceğiz. Halen Yavuz sondaj gemimiz, Barbaros Hayrettin ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz faaliyetlerini sürdürüyor. 

Keşfettiğimiz hidrokarbon kaynakları ekonomik değer olarak çok önemlidir. Türkiye bu konuda net ithalatçı bir ülkedir. Ülkemizin çeşitli yerlerinde küçük miktarlarda petrol ve doğal gaz çıkıyor olmakla beraber toplam tüketimimiz içinde bir hayli yetersiz düzeydedir. Türkiye, sahip olduğu bu güçlü altyapı sayesinde sondaj çalışmalarını dışarıdan kiralamaya göre, en uygun maliyetle ve güvenle gerçekleştiriyor. Kalkınma ve büyüme çabamızın en büyük kalemini oluşturan petrol ve doğal gazda dışarıya ödediğimiz rakam azaldıkça bu hizmetleri milletimize daha uygun sunabileceğiz.

Bu keşfin en az miktarı ve değeri kadar önemli kabul ettiğim bir diğer husus da Türkiye'nin yürüttüğü tarihi istiklal ve istikbal mücadelesinde milletimize büyük bir moral vermiş olmasıdır. Dünyada son bir asırdır yaşanan çatışmaların çoğu hidrokarbon kaynaklarına sahip olmak için çıkmıştır. Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarını paylaşım mücadelesinden Türkiye'yi dışlamalarına izin vermeyerek yeni bir kapı açtık. 

Bizim kimsenin hakkında, hukukunda, özellikle de toprağında gözümüz yoktur. Biz sadece kendi haklarımızın müdafaası içindeyiz. Bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak için diplomasinin yanında gücümüzü tamamen kullanacağız. AB'nin bu konuda Yunanistan ve Rum Kesimi'nin esiri haline gelmiş olması en çok kendine zarar veriyor. Halihazırdaki tartışmalarda Doğu Akdeniz'de adil bir tutum takınmaz ise bu durum artık Avrupa Birliği'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacaktır. Biz her şeye rağmen Avrupa ile kadim tarihi geçmişe sahip siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerimizi geliştirerek sürdürmekten yanayız. Burada cevap bekleyen tek soru Avrupa Birliği'nin bunu isteyip istemediğidir. Türkiye olarak biz kendi işimize bakıyoruz, öyle de devam edeceğiz. Karadeniz'de ve Akdeniz'de hidrokarbon aramaya devam edeceğiz. Sınırlarımız içinde ve dışında terör örgütleriyle mücadeleyi kesintisiz şekilde yürüteceğiz. Ekonomimizi istihdam odaklı olarak büyütmeyi sürdüreceğiz. Milletimize her alanda hak ettiği hizmetleri getirmeyi, dev projeleri hayata geçirmeyi, yenilerini devreye almayı sürdüreceğiz. Bu uğurda gerekirse canımızı ortaya koymak dahil hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız.

Son yıllardaki girdiğimiz mücadelelerde elde ettiğimiz başarıların gerisinde milletimizin sergilediği sağlam birlik ve beraberlik ile, devletimizin tüm kurumlarının ahenk içinde çalışması vardır. 2023 hedeflerimize ulaşana, bizden sonraki nesillere 2053 vizyonunu hayata geçirebilecekleri büyük ve güçlü bir Türkiye bırakana kadar durmayacağız''

NE OLMUŞTU?

21 Ağustos'ta Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu açıklanmıştı. AKP Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de devam eden sondaj çalışmalarına değinmiş ve bugün Fatih sondaj gemisine giderek yeni rezerv miktarını açıklayacağını duyurmuştu. Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre ilk kuyuda sondaj çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Çalışmalar ilerledi ve rezerv miktarının, 320 milyar metreküpten 400 milyar metreküpün üzerine çıktığı ifade ediliyor. Bölgede, 2021 yılı sonuna kadar ilk 10 kuyunun açılması ve sondaj çalışması yapılması öngörülüyor. Karaya ilk gaz teslimi, 31 Aralık 2023. Tuna-1 kuyusunun içinde yer aldığı Sakarya gaz sahasında, 2025 yılı sonuna dek açılması hedeflenen toplam 30 dolayında kuyudan, 1 Ocak 2026'dan itibaren plato seviyede (en üst noktada) yılda 15 milyar metreküp gaz üretilmesi hedefleniyor.

"Erdoğan: Toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküp oldu" haberi, 17 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan: Toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküp oldu haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan: Toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküp oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 15 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:23 Fenerbahçe dev kupaya kilitlenmiş durumda! Herkesin dilinde 'şampiyonluk'!
  2. 19:14 Şevket Çoruh’tan güldüren Serenay Sarıkaya sözleri!
  3. 19:09 Esra Akkaya oğlunun son halini paylaştı! Görenler yorum yağdırdı!!
  4. 19:02 İşte merak edilen 16 Mayıs 2024 günlük burç yorumları!
  5. 19:01 16 Mayıs Burç Yorumları: Sürprizlere Hazır Olun, Aşk Kapınızı Çalıyor!
  6. 19:01 Kızıl Goncalar'da Beklenmedik Oyuncu! Demet Evgar Kadroda mı?
  7. 19:01 Trabzonspor Tarihine Geçecek Transfer: 184 Gol 60 Asistlik Yıldız Bordo-Mavililerde!
  8. 19:00 Dursun Özbek açıklamaları ile gündem oldu! Özbek; 'Bu yükü taşımak kolay değil
  9. 19:00 Borsa günü düşüşle tamamladı!: İşte 15 Mayıs 2024 BIST 100 endeksi kapanış rakamları
  10. 18:59 Antalya’da toplu taşıma zammı: Emekli ve öğretmenler de etkilendi!
  11. 18:56 Tarhana çorbanız topaklanıyorsa buraya koşun!: İşte topaklanmayan tarif!
  12. 18:54 Sigmund Freud’un gözünden kişiliğinizi analiz edin!
  13. 18:44 Survivor'un Eski Yarışmacısı Anıl Tetik Oyunculuğu Bıraktığını Duyurdu!
  14. 18:44 Bu hatayı dişlerini fırçalayan herkes yapıyor!
  15. 18:40 Haftada ideal yumurta tüketimi nedir?
  16. 18:38 Bilal Bilici İYİ Parti’den istifa etme kararını duyurdu!
  17. 18:38 Damakları şenlendiren tarhana köftesi tarifi: Çorbaları bile kıskandırır!
  18. 18:30 Veteranda şampiyon belli! Dostspor sürprizi!
  19. 18:25 İzmir depremi ardından ilk açıklama geldi: " 6.5 büyüklüğünde bekleniyor..."
  20. 18:25 Galatasaray kadrosunda yer alan 5 oyuncusuyla vedalaştı
Politika Haberleri