Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Uzaydaki Türk Astronota Canlı Bağlantı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Uzaydaki Türk Astronota Canlı Bağlantı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Uzaydaki Türk Astr... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk astronot Alper Gezeravcı ile ISS'de canlı bağlantı kurdu. Gezeravcı, yer çekimsiz ortamda bilimsel deneylere başladığını ve Türkiye'nin uzayda yeni bir döneme adım attığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk astronot Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) 3. gün canlı bağlantıda bulundu. Erdoğan, Gezeravcı'nın bilimsel deneylere başladığını ve Türkiye'nin uzaydaki liderliğine vurgu yaptı. Gezeravcı, yer çekimsiz ortamın etkilerini anlatarak, TÜBİTAK projeleri ve uzayda kart üretimi gibi deneylerle Türkiye'nin bilimsel atılımlarını gerçekleştireceğini belirtti. Bu tarihi an, gençlerde uzay merakını artırarak Türkiye'nin uzay keşiflerindeki rolünü güçlendirecek.

dha-23b8424059c1e80e32eb3811c6a8fae4-3-t.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN CANLI BAĞLANTI İLE GEZERAVCI'YA MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) 3'üncü gününde gerçekleştirdiği canlı bağlantıda, "Bu görev ile birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaya olan merakları daha da artacak. sen ilk astronotumuz oldun. ama tabii ki son olmayacaksın. artık Türkiye de insanlı uzay görevi gerçekleştiren sayılı ülkeler arasında yerini aldı. İnşallah bu yolculuğumuz güçlenerek devam edecektir"dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ISS'de bilimsel deneylerini sürdüren Türk astronot Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı gerçekleştirdi. Erdoğan, "Ülkemiz tarihindeki bu ilk ve çok önemli vazifeyi yerine getirmek için çıktığın yolda sana başarılar diliyorum. Milli Uzay Programımız kapsamında gerçekleştirdiğin bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı oldun. Senin seyahatinle birlikte uzay çalışmalarında da artık yeni bir dönemin kapısını araladık" dedi.

GEZERAVCI'NIN TEŞEKKÜR MESAJI

Bunun üzerine Gezeravcı, "Göklerdeki istikbalimizin teminatı olan, liderlik vizyonunuzun bir parçası olarak Türk astronot ve bilim misyonunda görev almaktan mutluluk duyuyorum. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında "Türkiye Yüzyılı'na adım atarken bu önemli ve anlamlı görevde ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı ISS'e taşımanın gururunu yaşıyorum. Yıllarca uzayı başka milletlere ait olan bir rüya olarak kabul edip, hayal dahi etmekten çekinen ben de dahil nice Türk gencine ve gelecek nesillerimize bu hayali gerçek haline getirerek hediye ettiniz. Kendimize olan öz güvenimizi ayağa kaldırmamızı ve pekiştirmemize imkan tanıdınız. Bunun için size minnettarım" diye konuştu.

İSTASYONDAKİ ORTAMA HIZLA UYUM SAĞLADIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevinin hangi aşamasında olduğunu sorduğu Gezeravcı, yer çekimsiz ortamda bulunmanın farklı bir deneyim olduğunu vurgulayarak, "İlk olarak Türk astronot ve bilim misyonumuzun en önemli kısmını teşkil eden bilimsel deneylerimizi hassas şartlarda istasyondaki yerlerine aktardım. Deney düzeneklerimizi Dragon kapsülden istasyon içindeki deney öncesi muhafaza konumlarına naklederek, bu önemli ilk adımı tamamladım. Bunun ardından planlı takvim dahilinde deneylerimize başladım. Görevim boyunca bu deneyleri tamamlayıp, sonuçlarını beraberimde ülkemize getirmek üzere kayıt altına alıyor olacağım. Buradaki ortamın dünyadan en önemli farkı yer çekiminin yokluğu. Mikro yer çekiminde istasyonun içinde havada bir kuş misali özgürce hareket edebiliyoruz. Tabiricaizse kanatsız uçabiliyoruz. Uzay istasyonundaki bu ortama çok hızlı bir şekilde uyum sağladım. Buradaki çalışmalarıma hedeflediğimiz gibi başladım ve 3'üncü gün içinde planladığımız şekilde devam ediyorum. Herhangi bir aksaklık olmadan tüm faaliyetlerimiz yürütüyoruz" dedi.

YOLCULUKTA HER ŞEYE HAZIRLIKLIYDIK

Erdoğan, daha sonra "Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği bir pilot olarak bu görev için en uygun aday sendin" diyerek Gezeravcı'ya uzay yolculuğunu sordu. Gezeravcı, "Yolculuğun ilk kısmının amacı dünyanın yer çekimine maruz kaldığımız alt atmosfer bölümünü aşarak, uzaya ulaşmaktı. Bu kısım yaklaşık 10 dakika sürdü. Yolculuğumuzun en riskli ve fiziksel olarak da zorlayıcı kısmı buydu. Ardından 200 kilometrelik yörüngede dünya çevresinde tur atarak ISS ile buluşmayı planladığımız zamana uygun şekilde hız ve irtifa ayarlamalarını gerçekleştirmeye başladık. Sonrasında istasyonun bulunduğu yörüngeye çıkıp, istasyona kenetlenmeyi gerçekleştirdik. Fırlatmanın ilk 10 dakikasında çok hızlı geçen bölümden sonra dünya yörüngesindeki turumuz yaklaşık 36 saat sürdü. Herhangi bir anormalliğe karşı her zaman hazırlıklıydık" dedi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Uzaydaki Türk Astronota Canlı Bağlantı!" haberi, 22 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Uzaydaki Türk Astronota Canlı Bağlantı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Uzaydaki Türk Astronota Canlı Bağlantı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Politika Haberleri