Dalgıçlar su altındaki ‘maske ve eldiven’ kirliliğini belgeledi

Dalgıçlar su altındaki ‘maske ve eldiven’ kirliliğini belgeledi

Dalgıçlar su altındaki ‘maske ve eldiven’ ki... Koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Antalya'da turistik ve sportif dalışlar gerçekleştiren dalgıçlar, deniz dibinde insan eliyle ortaya

Koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Antalya'da turistik ve sportif dalışlar gerçekleştiren dalgıçlar, deniz dibinde insan eliyle ortaya çıkan kirliliği belgeledi.

‘Yeni normal’ hayat tarzında salgından korunmak için maske ve eldiven kullanımının önemine dikkat çekilirken, çöpe atılmayan maske ve eldivenler deniz su altı yaşamında kirlilik olarak ortaya çıktı. Su altına çöken maske ve eldivenler, yeni çevre probleminin habercisi oldu.

1 Haziran'dan itibaren denizle buluşan dalgıçlar, ilk iş olarak su altını temizlemeye başladı. Kentin dünyaca ünlü falezlerine dalış yapan dalgıçlar, su altındaki kirliliği kamerayla görüntüledi.Kameranın kadrajına üç ay önce koronavirüs önlemleri nedeniyle insanların hayatına yoğun olarak giren maske ve plastik eldivenlerin görüntüleri yansıdı. Su altındaki kirlenmeye dikkat çekmek için dalış yapan dalgıçlar, plastik şişe ve çöplerin yanı sıra maske ve plastik eldivenler de çıkarttı.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alamder, sokağa atılan ve yağmur sularının denize sürüklediği maske ve eldivenlerin doğal yaşamı tehdit ettiğini söyledi. Maske ve eldivenlerin doğada kolay yok olmadığını söyleyen İsa Alamder, 20 metre derinlikte, 1000 metrekare alanı tarayarak çöp topladıklarını söyledi.

DENİZ DİBİNDE YOK YOK

Temizlik taramasında plastik şişe, içecek kutuları, naylon ve poşetlerin yanı sıra tek kullanımlık maske ve eldivenlere rastladıklarını anlatan Alemdar, şöyle konuştu:

"Koronavirüs sürecinde gündelik hayatımıza giren maske ve eldivenler son günlerde su altında karşımıza çok çıkmaya başladı. Biz sık sık su altında temizlik çalışması yapıyoruz. Fakat birkaç gündür maske ve eldivenleri çok fazla görür olduk. Bunlar denize, dereler, nehirler ve su kanalları aracılığıyla ulaşıyor. Sahil kenarında denize giren vatandaşlar çöp kutusuna atmak yerine ya elinden düşürüyor ya da farkında olmadan maske denize uçuyor. Sebebi ne olursa olsun maske ve eldivenler bir şekilde denizle buluşuyor. Doğada hızlı kaybolan ürünler değiller. Özellikle plastik eldiven doğada binlerce yıl kalabilir. Pandemi süreci başladığından bu yana tüm dünyanın sorunu olan bu problemi biz de Antalya'da görmeye başladık.

Vatandaşlar, eldiven maskelerini mutlaka çöp kutularına atmalı. Sahilde olanlar ise maskelerini korumalı ve denize uçmasına veya karışmasına izin vermemeli."

Su altındaki kirlenmeyi görüntüleyen su altı film yapımcısı Alican Abacı ise korona süreciyle birlikte su altını kirleten unsurlara eldiven ve maskelerin de eklendiğini söyledi. Bu iki materyali hemen hemen her dalışında görüntülediğini anlatan Abacı, "İnsanlar bunları bir şekilde elinden hızlıca çıkarmak istiyor, bu da doğayı kirletiyor. Bu karşılaştığımız şeyler hafife alınacak kirlenmeler değil. Gelecekte yeni çevre problemleriyle karşılaşacağız" diye konuştu.

Antalya'nın önemli turizm merkezlerinden Adrasan'da da sahile kullanılmış maskeler vurdu. Tatilcilerin denize girip, zaman geçirdiği sahil şeridinde başı boş yüzüp kıyıya vuran maskeler, tatilcileri rahatsız etti.

"Dalgıçlar su altındaki ‘maske ve eldiven’ kirliliğini belgeledi" haberi, 16 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Dalgıçlar su altındaki ‘maske ve eldiven’ kirliliğini belgeledi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dalgıçlar su altındaki ‘maske ve eldiven’ kirliliğini belgeledi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:05 Öğrenciye yok, vakıflara var!
  2. 10:59 AKP’nin kanun teklifi: Ruhsatsız silah taşıma ve çakar kullanımı cezaları artıyor
  3. 10:55 53 barodan kayyum açıklaması: Başkanlar göreve iade edilsin!
  4. 10:50 YSK'nin AKP temsilcisinden kayyım yorumu!
  5. 10:46 Gebze’de hayvan hakları için 'adalet nöbeti' devam ediyor
  6. 10:44 Trabzon Uzungöl halkı HES projesine karşı ayakta
  7. 10:41 Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit etmişti; Yunus Emre Geçti hakkında yeni dava
  8. 10:37 Zam Beklentisi Yükseliyor: Asgari Ücret İçin Çarpıcı Tahminler!
  9. 10:37 İhlas Holding'ten Rekor Yatırım: Türkiye ve Kırgızistan Arasında 7 Milyar Dolarlık Enerji Anlaşması
  10. 10:37 Sözler havada kaldı: deprem fonuna kaynak aktarılmadığı ortaya çıktı
  11. 10:35 Emlak Sektöründe Şok: Ünlü Yatırımcı İflas Etti!
  12. 10:35 TCMB Faiz İndirimi Yolda mı? HSBC’den Önemli Değerlendirme
  13. 10:34 Tavuklarınızdaki Mor Renk Değişikliklerine Dikkat: Sağlık Tehlikesi Sinyali!
  14. 10:32 Tüm vergi, harç ve cezalara zam yağacak
  15. 10:26 DEM Parti'li Bakırhan: 'Organize bir siyasi lince maruz kalıyoruz'
  16. 10:15 Ev Sahiplerine Yeni Dönem: Artık Kiracı Onayı Gerekecek!
  17. 10:14 Doğanın Yıkıcı Gücü: Hatay'daki 4 Metrelik Yarık Görenleri Şaşırttı!
  18. 10:10 Ankaralı Turgut’un Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Entübe Edildi
  19. 10:04 İş İnsanı Recep Ataş'ın Kayboluşu: Ortağı Cinayeti İtiraf Etti!
  20. 09:58 İznik Gölü’nde Kuraklık Felaketi: Balıkçı Tekneleri Karada Kaldı!
Yaşam Haberleri