Daniel Ricciardo: Kendim gibi sürebildiğim zaman, McLaren'da da hızlıydım

Daniel Ricciardo: Kendim gibi sürebildiğim zaman, McLaren'da da hızlıydım

Daniel Ricciardo: Kendim gibi sürebildiğim z... Daniel Ricciardo, kendi sürüş stilini uygulayabildiği nadir dönemlerde McLaren'da da hızlı olduğunu söylerken; aracın sürüş stiline uymamasının nasıl bir his olduğundan da bahsetti.

 

2021'in başında McLaren'a katılan Ricciardo, sezonun ilk yarısında formunu bulmakta zorlansa da yaz arasından sonra Monza'da kazanmış ve takıma neredeyse 9 yıl aradan sonraki ilk zaferini getirmişti. 

2021'in ikinci yarısı Ricciardo için nispeten daha iyi geçmişti ve Avustralyalı pilot, 2021 sezonunun ikinci yarısında takım arkadaşı Lando Norris'ten daha çok puan toplayabilmişti.

 2022 sezonunda ise Ricciardo kendisini yeniden takım arkadaşının bir adım gerisinde buldu. Hayal kırıklığı ve soru işaretleriyle geçen 2 yılın ardından McLaren, Ricciardo ile yollarını ayırdı. Ricciardo'nun sözleşmesi aslında 2023'ün sonuna kadar devam ediyordu ancak Oscar Piastri'ye yer açmak adına kontratı erkenden feshedildi.

Ricciardo'nun McLaren'da yavaş kalmasının en büyük nedeni, sürüş stilinin araca uymamasıydı. Ricciardo'nun sürüş stili, ön aksı güçlü araçlar gerektiriyor. Red Bull ve Renault, Ricciardo'ya ön aksı güçlü araçlar verebildiler ancak McLaren'da durum böyle olmadı. 

Avustralyalı pilot, kendisine uymaya McLaren aracına adapte olmakta çok zorlandı ve sürekli olarak bir "güven eksikliğinden" bahsedildi. 

AMuS'la gerçekleştirdiği özel röportajda Woking merkezli ekipte yaşadığı sorunlar üzerine konuşan Ricciardo, "araçtaki güven eksikliği" hakkında şunları söylüyor: "Bahsettiğimiz şey, aracın birkaç saniye sonra ne yapacağını bilmekle alakalı."

"Aracın ne yapacağına güvenebilmekle ilgili. 5 metre sonra frenlersem ne olur? Eğer her frenleme ya da direksiyon hareketinizde ne olacağına dair bir cevabınız yoksa, bir noktada araçta güven eksiğiniz oluyor."

"Bu bana daha önce hiç olmamıştı. Her zaman aracın bir parçası olarak hissederdim, koşullar değiştiğinde aracın nasıl tepki vereceğini bilirdim. Sıralama turlarında boş depo ve yeni lastikler olduğunda, 5 metre daha geç frenleyebileceğimi bilirdim ve aklımda ikinci bir düşünce dahi olmazdı. Çok rahat olurdum."

"Ancak McLaren'da bu böyle değildi, nedense bu kadar açık değildi." 

2021 sezonun ardından araçlarda yaşanan büyük değişimlerle birlikte, Ricciardo'nun yaşadığı sorunlardan bazılarının giderilebileceği düşünülüyordu. Sonuçta araçlar neredeyse tepeden tırnağa yenileniyordu ve McLaren'ın, Ricciardo'yu rahatsız eden bazı araç karakteristiklerini giderme şansı vardı. 

Ancak böyle olmadı. 2022 McLaren aracının temel karakteristikleri, 2021'le neredeyse aynıydı ve Ricciardo, aynı sorunları yaşamaya devam etti. 

Konu hakkında konuşan Avustralyalı pilot, şunları söylüyor: "Araçlar farklı olsa da yaşadığım sorunların temeli aynıydı, DNA'sı aynıydı."

"Anlamakta en çok zorlandığım şey bu takımdaki ilk sıralama turlarımdı. McLaren'daki ilk sıralama turlarımda aracı pek de bilmememe rağmen Lando'dan daha hızlıydım."

"Kendime şöyle dedim: Araçta daha çok vakit geçirdikçe, daha çok güven kazandıkça her şey sadece daha iyi olabilir. Ancak aracı tanıdıkça bunun tam tersi oldu. Bunun nedenini hâlâ tam olarak bilmiyorum."

"Ne zaman kendi stilimde sürebilsem, hızlıydım. Maalesef kendi stilimde sürebildiğim çok az yarış vardı. Araçtaki zamanımın çoğunda sürekli olarak sırada ne yapmam gerektiği hakkında düşünüyordum. Bu durum kafa karışıklığımı da artırdı. Açıklaması zor bir durum."

"2020'de Renault'dayken araçta inanılmaz rahattım ve sınırsız bir güvene sahiptim. Araç istediğim şeyleri yapıyordu. McLaren'a geçtiğimde, bir anda bu his kayboldu." 

"Lando istikrarlı performanslar sergileyebiliyordu. Ben ise aracı çoğu zaman tahmin edilemez buluyordum. Araç ne zaman istediğim gibi davransa hızlı oldum, iyi bir iş çıkardım. Keşke bazı soruların cevaplarına sahip olabilseydim." 

"Lando araçta daha rahat hissediyordu. Aracın dengesi ve nasıl davrandığı konusunda kişisel yorumlarımızı yaptığımızda, ikimiz de aynı geri bildirimde bulunuyorduk. Lando araca alışmıştı, ayrıca aracın ve kendisinin limitlerinin nerede olduğunu da biliyordu."

Ricciardo, spora vereceği 1 yıllık aranın McLaren döneminde nelerin yanlış gittiğini analiz etmesine yardımcı olacağını düşünüyor. 

"Her zaman iyi bir pilot olduğumu düşünürüm ama bu McLaren aracının bazı zayıflıklarımı göz önüne serdiğini söylemem lazım. Kusursuz değilim."

"Bu durum, kendi üzerimde çalışmama yardımcı olacak. Bu zayıflıklar üzerine düşünmem ve bunlar üzerine çalışmam için 1 yılım var."

"Tüm verilere rağmen, öğrendiğiniz şeyleri sezon içerisinde kendinize entegre edemiyorsunuz. Çünkü çok fazla şeyle uğraşıyorsunuz. Bir yarıştan diğerine sürekli olarak seyahat ediyorsunuz ve kendi durumunuza dışarıdan bakma şansınız olmuyor."

"Bu yoğun düzenden dışarı bir adım atıp kendinize dışarıdan bakarak, 'Evet şu an yanlış olan bu' diyebilmeniz önemli." 

(Can Çarpıcı)

"Daniel Ricciardo: Kendim gibi sürebildiğim zaman, McLaren'da da hızlıydım" haberi, 08 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Motor Sporları kategorisi altında bulunan Daniel Ricciardo: Kendim gibi sürebildiğim zaman, McLaren'da da hızlıydım haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Daniel Ricciardo: Kendim gibi sürebildiğim zaman, McLaren'da da hızlıydım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Motor Sporları konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  2. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  3. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  4. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  5. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  6. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  7. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  8. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  9. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  10. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  11. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  12. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  13. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  14. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  15. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  16. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  17. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  18. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  19. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  20. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
Motor Sporları Haberleri