Danıştay’dan elektrik kararı

Danıştay’dan elektrik kararı

Danıştay’dan elektrik kararı ABC Haber MerkeziDanıştay 13. Dairesi, Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)’nın açmış olduğu dava neticesinde, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin özel şirketler tarafından denetlenmesini öngören yönetmeliği iptal etti.EMO...

ABC Haber Merkezi

Danıştay 13. Dairesi, Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)’nın açmış olduğu dava neticesinde, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin özel şirketler tarafından denetlenmesini öngören yönetmeliği iptal etti.

EMO Yönetim Kurulu açıklamasında, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'dan çıkan kararlara karşın kamunun asli görevi olan elektrik üretim ve dağıtım şirketlerini denetleme işini özel şirketlere devretme ısrarından vazgeçilmesi istedi. Açıklamada, "Kamunun acilen sorumluluk olarak bu denetimleri gerçekleştirecek altyapıyı sağlaması ve denetim sorumluluğunu yerine getirmesi, denetim sonucundaki olumsuzluklar karşısında gerekli yaptırımları uygulaması ve daha da önemlisi bu cezaları kamuoyuna duyurması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

EMO Yönetim Kurulu’nun konuyla ilgili basın açıklaması şöyle:

Anayasa'ya aykırı olarak elektrik piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin özel denetim şirketleri tarafından denetlenmesini içeren "Elektrik Piyasasında Faaliyet Gösteren Üretim ve Dağıtım Şirketlerinin Lisansları Kapsamındaki Faaliyetlerin İncelenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Yönetmelik", EMO'nun açtığı dava üzerine Danıştay 13. Daire tarafından 13 Haziran 2017 tarihinde oybirliğiyle iptal edildi.

EMO'nun; kamunun asli görevi olan, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin denetlenmesi sorumluluğunun özel şirketlere devredilemeyeceğine ilişkin hukuki mücadelesinde haklılığı bir kez daha belgelendi. İlk olarak elektrik dağıtım şirketlerinin denetimini özel şirketlere bırakan 7 Ocak 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Elektrik Piyasasında Dağıtım Sistemi Yatırımlarının Düzenlenmesi ve Planlardaki Gerçekleşmelerin Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik" EMO'nun açtığı dava üzerine 22 Mayıs 2009 tarihinde iptal edilmişti. Danıştay 13. Daire bu davada kamunun asli görevinin Anayasa'ya göre özel şirketlere devredilemeyeceğini ve yasada da denetim yetkisinin EPDK'ya verilmiş olduğu gerekçesiyle düzenlemenin hukuka uygun olmadığına karar vermişti.

Bu karara rağmen AKP iktidarı TBMM'den geçirdiği 29 Aralık 2010 tarihli 6094 sayılı Kanun ile 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'a "…veya gerektiğinde masrafları ilgililerine ait olmak üzere EPDK tarafından yetkilendirilecek denetim şirketlerinden hizmet satın alınarak EPDK tarafından yaptırılabilir. Denetim şirketleri ile ilgili uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık görüşü alınmak kaydıyla EPDK tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir" hükmünü ekledi. Bu yasaya dayanarak yeniden özel şirketlere denetim yetkisi veren "Elektrik Piyasasında Faaliyet Gösteren Üretim ve Dağıtım Şirketlerinin Lisansları Kapsamındaki Faaliyetlerin İncelenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de 12 Ekim 2011 tarihinde yayımlandı. Ancak yasa Anayasa'ya aykırı bulunarak Anayasa Mahkemesi'nce 5 Temmuz 2012 tarihli kararla iptal edildi. AKP Hükümeti ise 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımladığı 6353 sayılı Torba Yasa ile yeniden özel şirketler tarafından denetim yapılmasına ilişkin yasa düzenlemesi yaptı.

Anayasa'yı, yargı kararlarını yok sayan iktidarın yeni yasa düzenlemesi ile eski yasaya dayanan yönetmeliği yürürlükte tutma şeklinde işlettiği hileli uygulaması ise EMO'nun açtığı dava ile durduruldu. Danıştay kararında EMO'nun dava açtığı yönetmeliğin, dayandığı yasanın Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesiyle hukuki dayanaktan yoksun kaldığı kaydedildi. Danıştay daha sonra çıkarılan yasal düzenleme ile eski yönetmeliğe hukukilik kazandırılmasının söz konusu olamayacağının da altını çizerken, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığına vurgu yaptı. Kararda şöyle denildi:

"…Anayasa kuralları, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararlarının, itiraz yoluna başvurulmasını isteyen kişi ya da kişiler tarafından açılan davaların yanı sıra iptal edilen hüküm ya da hükümler esas alınarak tesis edilmiş işlemlere karşı ilgililer tarafından açılan ve görülmekte olan davalarda da uygulanması gerektiğini açıkça vurgulamaktadır."

Son olarak AKP iktidarı tarafından 30 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6446 sayılı yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nda "Denetim" başlıklı 15. Madde kapsamında yine kamunun asli işi olan denetim görevini özel şirketlerden satın almasına yönelik düzenleme yapıldı. Ancak bu kez özel şirketlerden yaptırımı ve bağlayıcılığı olmayacağı şekilde hizmet satın alınabilmesi öngörüldü. Bu yasal düzenlemeye karşın 2010 tarihli yasayı dayanak gösteren yönetmelik halen yürürlükte tutuluyordu. Yani hem Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmiş, hem yeni bir yasa çıkarılarak önce değiştirilmiş, ardından çıkarılan bir yasa ile tamamen kaldırılmış bir hükme dayanan yönetmelik EPDK'nın sayfasında halen geçerli mevzuat olarak durmaya devam etmektedir. EMO'nun açtığı dava ile de bu yönetmelik iptal edilmiş olup; hiçbir uygulama olanağı kalmamıştır.

Kamunun asli görevi olan elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin denetlenmesi sorumluluğunun özel şirketlere bırakılmasına yönelik bu ısrardan vazgeçilmelidir. Ancak bu da yeterli değildir. Yıllardır elektrik piyasası hiçbir denetim olmaksızın başıbozuk bir şekilde işletilmektedir. Kamunun acilen sorumluluk olarak bu denetimleri gerçekleştirebilecek altyapıyı sağlaması ve denetim sorumluluğunu yerine getirmesi, denetim sonucundaki olumsuzluklar karşısında gerekli yaptırımları uygulaması ve daha da önemlisi bu cezaları kamuoyuna duyurması gerekmektedir.

"Danıştay’dan elektrik kararı" haberi, 03 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 03 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Danıştay’dan elektrik kararı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Danıştay’dan elektrik kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:08 Dursun Özbek’ten Ali Koç’a büyük çağrı! Delikanlıysan gel!
  2. 02:00 Serdar Ortaç: "Kızlarda ayrılık acısı bir ay sürer"!
  3. 01:59 Tekkeyi bekleyen çorbayı içer atasözünün anlamı
  4. 01:56 Amerikalılar neden evinde çamaşır makinesi kullanmıyor hiç düşündünüz mü?
  5. 01:52 Yapay zekanın babası Hinton, devletlerin kesinlikle yapması gerekenleri açıkladı
  6. 01:50 Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Küçükşabanoğlu: Türkiye’de yapay zekâ marka oluşturacağız
  7. 01:49 Emekliler için yeni bir sıkıntı daha başladı: O yasak tüm illerde uygulanacak!
  8. 01:48 İki şirket "Air Pro' ibaresi için kapıştı
  9. 01:46 20 Mayıs 2024 günlük burç yorumları
  10. 01:38 Range Rover almak artık hayal değil! Elektrikli Range Rover kutuplarda test edildi!
  11. 01:38 MG'nin Mayıs ayına özel kampanyasıyla ilgili müjde geldi! O modelde 150.000 TL'ye kadar destek!
  12. 01:37 Fatih Terim gitti şampiyon belli! Fatih Terim'in Ardından Başarı!
  13. 01:31 Yunanistan'da bu sezonun şampiyonu 80 puanla PAOK oldu!
  14. 01:29 Gaziantep’te derbi sonrası taraftarlar arasında çok çok büyük kavga çıktı!
  15. 01:25 Derbi kavgası neredeyse tüm Türkiye'ye yayıldı: Yaralılar var!
  16. 01:23 Ali Koç'tan Dursun Özbek'e Gönderme!
  17. 01:20 Ali Koç, Dursun Özbek'in "delikanlıysan gel" sözlerine yanıt verdi!
  18. 01:15 Ali Koç'tan derbi sonrası ağır açıklamalar geldi!
  19. 01:14 Sosyal medyada estetik ‘sanal itibarsızlık’ boşluğunda savruluyor
  20. 01:12 2024 Arefe günü ne zaman?
Ekonomi Haberleri