Darbe girişimi esnasında havada dakika dakika yaşananlar!

Darbe girişimi esnasında havada dakika dakika yaşananlar!

Darbe girişimi esnasında havada dakika dakik... 15 Temmuz darbe girişimi sırasında uçakların tüm hareketleri The Aviationist tarafından anlatıldı.Habere göre saat 22.00'de Akıncı 4. Ana Jet Üssü hava trafik kontrol operatörü, Esenboğa Havalimanı operatörü ile iletişim...

15 Temmuz darbe girişimi sırasında uçakların tüm hareketleri The Aviationist tarafından anlatıldı.

Habere göre saat 22.00'de Akıncı 4. Ana Jet Üssü hava trafik kontrol operatörü, Esenboğa Havalimanı operatörü ile iletişim kurarak, üsten 2  F-16'nın kalkacağını duyurdu. 

Aslan 1 ve Aslan 2 isimli iki F-16'nın kalkmasının ardından, Aslan 1, Esenboğa'dan yükseliş izni istedi. Esenboğa'dan pilota uçuş amacı sorulduğundaysa, yanıt "özel görev, Ankara üzerinde uçacağım" oldu.

Bu iletişimin ardından, Esenboğa'yı arayan kişiler, çok düşük yüksekliklerden çok hızlı uçan jetlerin varlığını bildirirken, bu sırada saat 22.20-22.25'e geldi.

'YAKIT İKMAL UÇAĞI İNCİRLİK'TEN KALKTI'
Esenboğa hava trafik kontrolü, gelen raporlara anlam veremeyerek, Akıncı hava üssünden açıklama istedi. Akıncı'dan gelen cevapta, uçakların IFF vericileri kapalı uçtukları ve Şahin kod adlı 2 F-16'nın daha alçak irtifada uçmakta olduğu söylendi.

Şahin kod adlı uçaklar, sivil hava trafiğine tehdit oluştururken, bu sebeple alternatif yollara yönlendirdi.

Bundan kısa süre sonra Asena 2 isimli bir KC-135R ikmal uçağı İncirlik'ten havalandı. Bu uçağın havalandığı Ankara'daki Mode-S kayıtlarınca da doğrulandı.

Bu noktada Esenboğa'nın söz konusu F-16'lar ve KC-135R ile iletişimi kalmazken, uçaklar Asena 2'den yakıt almaya başladı.

DARBE GİRİŞİMİ SIRASINDA ATEŞ AÇILAN HEDEFLER
The Aviationist, darbe girişimi sırasında ateş açılan hedeflerin listesini de yayımladı.

Bunlara Polis Özel Harekat  karargahı, Polis Havacılık Dairesi karargahı, TBMM, İl Emniyet Müdürlüğü, Yenimahalle'deki MİT karargahı, Gölbaşı'daki TürkSAT binası ve Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı dahil olurken, uçakların Ankara üzerinde çok yüksek hızlarla uçtukları ve sıklıkla ses bariyerini aştıkları bildirildi.

İki taraftan F-16'ların Ankara ve İstanbul üzerinde it dalaşına girdikleri de söylenirken, buna karşın uçakların birbirine ateş açmadığı aktarıldı. 

'DARBEYİ ENGELLEMEK İÇİN DALAMAN, ERZURUM VE BALIKESİR'DEN UÇAKLAR KALKTI'
Darbeyi destekleyen F-16'lara karşı, Dalaman, Erzurum ve Balıkesir'den F-16'ların kalktığı söylenirken, bu uçakların sayısının da 6 kadar olduğu belirtiliyor.

Sonrasında Asena 2'nin Ankara'dan ayrıldığı ve Kastamonu üzerinde daire çizdiği, Asena 2'nin yerine Asena 3'ün geçerek darbe yanlısı F-16'lara destek verdiği bildiriliyor.

Darbe yanlısı uçakları durdurmak için gelen F-16'lardan 2'sinin, Asena 2'yi düşürmek için yöneldiği, ancak uçağın kent üzerinde olması nedeniyle bunu yapmadığı kaydediliyor.

En az bir AH-1 Cobra helikopterinin TBMM'ye ve sokaktakilere ateş açtığı da aktarılırken, bu helikopterin ya da başka bir helikopterin TürkSAT'a da ateş açtığı söyleniyor. TürkSAT'a ateş açan helikopterin, darbe karşıtı bir F-16 tarafından düşürüldüğü belirtiliyor.

'HAKAN FİDAN'I KAÇIRMAYA ÇALIŞTILAR'
S-70A model bir hava aracının MİT binasının kapılarına ateş açtığı aktarılırken, bu helikopterin tesise komandoları indirerek Hakan Fidan'ı kaçırmaya çalıştığı, ancak vurulduğu öne sürülüyor.

8 kargo uçağının da Kayseri'den kalktığı ve Malatya'ya indiği, bu uçaklarda darbede kullanılması planlanan çok sayıda silah olduğu söyleniyor.

'ERDOĞAN'IN UÇAĞI THY KODUYLA GİZLENDİ'
Darbe yanlısı F-16'ların, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uçağı TC-ATA'yı aradıkları, hatta kimi raporlara göre uçakların TC-ATA'yı buldukları aktarılıyor. Uçağa neden müdahale edilmediği bilinmezken, TC-ATA uçağının gizlenmek için THY 8456 kodunu kullandığı, bu şekilde Türk Hava Yolları uçağı gibi göründüğü belirtiliyor.

Pilotların uçağı düşürmemesinin sebebinin, bir THY uçağı düşürmeyi istememek olabileceği bildiriliyor.

Erdoğan'ı taşıyan TC-ATA'nın Dalaman'dan kalktığı ve İstanbul Atatürk Havalimanı darbe yanlılarının elinden alındıktan kısa bir süre sonra buraya iniş yaptığı kaydediliyor.

"Darbe girişimi esnasında havada dakika dakika yaşananlar!" haberi, 18 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Darbe girişimi esnasında havada dakika dakika yaşananlar! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Darbe girişimi esnasında havada dakika dakika yaşananlar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  2. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  3. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  4. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  5. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  6. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  7. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  8. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  9. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  10. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  11. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  12. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  13. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  14. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  15. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  16. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  17. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  18. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  19. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  20. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
Gündem Haberleri