DEM Parti normalleşme yorumu yaptı: "Bizim kadar CHP de iktidarı tanıyor"

DEM Parti normalleşme yorumu yaptı:

DEM Parti normalleşme yorumu yaptı: "Bizim k... DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin iktidarla olan ilişkisini ve Türkiye'nin demokratikleşme sürecini eleştirirken, iç politikanın ve dış politikanın birbirinden ayrılamayacağını vurguladı.

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in iktidarla ilişkisini eleştirerek, "CHP, iktidarın normalleşme çabalarını anlıyor ancak kendi politikalarını dayatmaya çalışıyor," ifadelerini kullandı. Beştaş, Türkiye'nin demokratikleşmesi için AKP-MHP iktidarından kurtulup geniş bir demokratik cephe kurmanın gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Özgür Özel'in dış politika ile iç politika ayrımını eleştirerek, bu ayrımın gerçekçi olmadığını ve dış politikanın iç politikayla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Beştaş'ın Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'a gündeme dair yaptığı açıklamanın bir bölümü şu şekilde:

"Asıl soru nasıl bir normalleşme olacağı. Normalleşmenin ilk kuralı her şeyi özgürce konuşabilmektir. Vatandaşın, medyanın, sivil toplumun, özgürce konuşabilmesi gibi bir normalleşmeye ihtiyacımız var. Başka nedir normalleşme? Ekonomik krizden birilerinin nemalanmasını önlemektir. Vergiyi vatandaşa yükleyen değil daha çok kazanandan almaktır. Vatandaşın yaşam standardını, yükseltmektir. Sosyal anlamda normalleşme kadınların yaşam hakkına müdahale edilmemesidir. Kadınların kaç çocuk doğuracağından kürtajına, nereye gideceğine karışmamaktır. Normal olan Diyarbakır'da dans gösterisine saldırmamaktır örneğin."

İKTİDARIN NORMALLEŞME ANLAYIŞINI NASIL TANIMLARSINIZ?

"Erdoğan partisinin MYK toplantısında bir itirafta bulunmuş aslına bakarsak. Demiş ki; ""Normalleşme ile anayasa, terörle mücadele, dış politika gibi milli meselelerde iç cepheyi tahkim etmeye çalışıyoruz." Grup toplantısında da benzer şeyler söylemiş. Bu normalleşmeye nasıl baktığına dair gerçek bir itiraf."

NEYİ İTİRAF ETMİŞ OLDU?

"Son seçimde CHP'nin birinci parti olması, kendi içinde kaleleri olarak niteledikleri Üsküdar gibi birçok merkezi kaybetmeleri, Ankara'da yüzde 60'la kaybetmeleri, Kürt illerinde hezimet yaşamaları onları düşünmeye, yeni bir politika geliştirmeye sevk etti. Ama 'biz demokratikleşelim, eleştirilere yanıt verelim' noktasında değiller. Onlar normalleşirken 'bizim istediğimiz anayasaya 'evet' diyeceksiniz' diyor. 'Biz anayasa tartışmasını önünüze koyacağız ve siz bizlere uyacaksınız' diyor. Onların normalleşme dediği kendi dediklerinin kabul edilmesidir. İç politikayı da kendi istedikleri gibi yönetip, kendi dediklerini dayatma yöntemini seçiyorlar. Daha yeni Hakkari'ye kayyım atadılar. Bu mu normalleşme?"

"BİZİM KADAR CHP'DE AKP'Yİ TANIYOR"

CHP'nin 'normalleşme' kapsamında iktidarla kurduğu diyaloğu nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Cumhurbaşkanı'nın 'iç cepheyi tahkim etmeye çalışıyoruz' açıklamasından sonra herhalde CHP yeni bir değerlendirme yapacaktır. Ama şunu söyleyebilirim; bizim kadar CHP de AKP iktidarını tanıyor. Onlar kendi açılarından kendi siyasetlerini etkili kılma yöntemi uyguluyorlar. Yoksa ben CHP'nin iktidarı tanımadığını, amaçlarını öngöremediğini düşünmüyorum."

"ÖZGÜR ÖZEL'İN DIŞ POLİTİKA SÖYLEMİ KABUL EDİLEMEZ"

"Fakat bazı mevzularda çok ciddi yanlışlıklar da var. Mesela Özgür Özel 'İç politika ayrı, dış politika ayrı. Dış politikada birlikteyiz' demişti. Bu korkunç bir şey. Dış politikayla iç politika ayrılamaz. Türkiye'nin sınır ötesi operasyonları, Libya'dan Somali'ye kadar asker göndermesi iç politikadan bağımsız mı? Dolayısıyla ana muhalefet partisinin dış politikayla, iç politikayı kesin çizgilerle ayırması kabul edilemez. Eğer dış politikada birlikteyseniz Kürtlere düşmansınız. Hadi hepiniz düşman olun. İktidar bu düşmanlığı içeride de dışarıda da yayıyor. Ne yapıyor? Irkçılığı, milliyetçiliği, şovenizmi körüklüyor. Ve böylece oylarını arttırıyor. MHP'nin yaptığı da şu anda bu. O zaman CHP de mi bunu yapacak? Olası bir savaş tezkeresine 'evet' mi diyecek?"

"7 Haziran-1 Kasım arasında ve sonrasında yaşananları hatırlayınca çok korkutucu bir öngörü bu. Benzer süreçlerin yaşanma ihtimali olduğunu mu düşünüyorsunuz?"

"Bugün yaşananlara, görüşmelere bakınca ben direkt o dönemi hatırlıyorum ve tehlikeli buluyorum açıkçası. Türkiye'nin demokratikleşmesinin yolu, AKP-MHP'den kurtulmasının yolu en geniş demokratik cephenin kurulmasıdır. Muhalefetin hakikaten asgari müştereklerde ortak hareket edebilme yeteneğini kazanmasıdır. Önümüzde çok ciddi riskler var.

Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki değişimle birlikte bugün CHP'de 2015-2016 ve sonrasındaki tutumundan daha farklı bir tutum olmasını bekliyor musunuz? Özgür Özel'in de sıkça ifade ettiği 'Türkiye İttifakı' kurma iddiasını da hatırlatarak sorayım.

2016'yla kıyaslarsak birçok ders alınmış olması lazım. Bunu bizim için de söylüyorum. Bu iktidarın, bu ittifakın pratiğini hepimiz yaşadık, iliklerimize kadar yaşadık. 15 Temmuz'u nasıl bir fırsata dönüştürdüklerini çok iyi biliyoruz. Binlerce insanın ihraç edildiğini biliyoruz. Yine 15 Temmuz'un partimizi tasfiye etmenin bir aracı olarak nasıl kullanıldığını gördük. Muhalefet partilerinin bir bölümü de tüm bunların farkında. Halk da bunun farkında. Ve en önemlisi halk basıncı çok yüksek artık. Son seçimde bunu gördük. Toplum çok politize bir davranış gösterdi. Bu iktidara kırmızı kart gösterdi. Bu devam ediyor, tüm anketlerde bunu görüyoruz. Hemen tüm muhalefet partilerinin oyu artıyor. Bu anlamda 2016'dan daha ileri bir noktada olduğumuzu düşünüyorum."

"Sizin de az önce hatırlattığınız gibi Hakkari'ye kayyım atandı. Kayyım atamalarının devam etmesini bekliyor musunuz? Parti olarak bir planlamanız var mı?"

"Devam etmemesi gerekiyor. Kayyım atamak başlı başına bir darbe yöntemi. İradeyi, hakkı, hukuku, seçme-seçilmeyi her şeyi reddeden bir darbe pratiğidir. Bize darbeye karşı direnmek, mücadele etmek düşer. Hakkari başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında protestolar, etkinlikler, basın açıklamaları devam ediyor. Üstelik Türkiye'nin batısında da kuvvetli bir kamuoyu oluştu. Uluslararası anlamda çok tepki var. 29'unda İstanbul'da büyük bir miting olacak. Bizim partimizin tek başına yaptığı bir miting değil bu, biz de orada olacağız. Bu darbeciliği bırakmak istemiyorlar belli. Küçük ortakları zaten biz olmadan tek cümle kuramıyor. Ama bu onlara yarar sağlamayacak. Kaybettiler, kayyım atarlarsa daha büyük kaybederler."

"DEM Parti normalleşme yorumu yaptı: "Bizim kadar CHP de iktidarı tanıyor"" haberi, 29 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan DEM Parti normalleşme yorumu yaptı: "Bizim kadar CHP de iktidarı tanıyor" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DEM Parti normalleşme yorumu yaptı: "Bizim kadar CHP de iktidarı tanıyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 01 Temmuz 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:39 Sakaryaspor'da Suat Kaya dönemi geliyor
  2. 18:38 Asgari Ücret Zammı İçin Şaşırtan Tarih! Temmuz Beklentisi Boşa Çıkabilir!
  3. 18:35 Fenerbahçe'de kombine tutarları açıklanmış oldu
  4. 18:32 Malatya’da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama geldi
  5. 18:28 Son dakika... Aydın'da 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  6. 18:22 Aytepe mesire alanında yangın çıktı
  7. 18:15 Eurovision'da gururumuz olmuştu! Ünlü şarkıcıdan kötü haber
  8. 18:11 HaberTürk duyurdu: Yeni bir spor kanalı daha yolda
  9. 18:09 Bursa’yı gülümsetecek yönetim kadrosu buluşmuş oldu
  10. 17:41 Ünlü oyuncu Ezgi Mola'nın annelik yolculuğu
  11. 17:38 670 bin liraya süper lüks bir SUV geliyor! Bu model diğer tüm otomobilleri geride bırakacak
  12. 17:38 Ümraniyespor, yeni teknik direktörü Tuncay Şanlı ile sözleşti
  13. 17:30 Beşiktaş'ta ayrılık haberi: Takıma veda etmiş oldu
  14. 17:23 Galatasaray'da Amadou Haidara gelişmesi yaşanmış oldu
  15. 17:19 Aksaray’da kamyonet ile çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
  16. 17:14 Aydın’da orman yangını çıktı
  17. 17:04 Silahla yaralama zanlısı tutuklanmış oldu
  18. 16:43 A Milli Erkek Basketbol Takımı, İstanbul’daki çalışmalarını tamamlamış oldu
  19. 16:41 Mardin'de ormana giriş yasağı başladı
  20. 16:29 Mersin'deki orman yangını kontrol altına alındı
Gündem Haberleri