Demirtaş: Erdoğan tıkanır sistem değil

Demirtaş: Erdoğan tıkanır sistem değil

Demirtaş: Erdoğan tıkanır sistem değil AKP ve MHP''yi kastederek "Öküz öldü ortaklık bozuldu denir ya, bunların hiç öküzü bile olmadı" yorumunda bulunan HDP''nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Mecliste muhalefet çoğunluğu alır da Cumhurbaşkanlığını Erdoğan kazanırsa, Erdoğan tıkanır, sistem değil. İstediği sistemi kuramamış olur" dedi.

Seçime üç gün kala son adaylardan son değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Liderler son mitinglerini yapmaya devam ederken HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da cezaevinden çalışmalarına devam ediyor.

Evrensel gazetesinden Meltem Akyol'a konuşan Demirtaş,"HDP barajı aşacak ve faşist AKP-MHP bloku Meclis çoğunluğunu kaybedecek" dedi.

İlgili röportaj şöyle:

Başından itibaren seçimlerin kritik partisi olarak HDP ve Kürt seçmen gösteriliyor, bu konuda çok konuşuldu, tartışıldı. Önce şunu soralım; seçimin ikinci tura kalacağını öngörüyor musunuz?

Evet, seçim ikinci tura kalacak. TBMM seçiminde de, halkın desteği ve dayanışması devam ederse, HDP barajı aşacak ve faşist AKP-MHP bloku Meclis çoğunluğunu kaybedecek. HDP seçmeninin her halükarda ikinci turda en yüksek motivasyonla sandığa gideceğini düşünüyorum. Bizim de hazırlıklarımız bu yönlüdür. Boykot vs. bir seçenek asla gündemimizde değil. HDP seçmeni kesinlikle faşistlere oy vermez, bu nettir. Muhalefet adayları etrafında, demokratik ilkeler çerçevesinde bir uzlaşma sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Elbette bu aday öncelikle ben olayım diye son ana kadar çabalarımızı da sürdüreceğiz.

AK Parti’nin A, B, C planları olduğu söyleniyor, 7 Haziran’dakine benzer bir süreç yaşanabilir deniyor. Bugünkü koşullar Erdoğan’a bu zemini sunuyor mu?

Tek planları ve güçleri, imkanları olursa yani ya Meclisi ya cumhurbaşkanlığını kazanırlarsa sistemi tıkayarak Meclisi işlemez hale getirebilirler. Başka da bir şey yapamazlar.

İkinci tur peki. Parti Sözcünüz Ayhan Bilgen, ikinci turda HDP’lilerin Erdoğan’ın karşısına kalacak adaya oy vereceğini söyledi, siz de boykot tartışması yapmadığınızı ifade ettiniz. İkinci turda tutumunuz ne olur?

Ayhan Bey isim zikrederek kendi kişisel görüşünü açıkladı sadece. HDP benim ikinci  tura kalmam için elinden geleni yapmaya devam edecek. Kalamasam da asgari demokrasi için uzlaşma arayışına açık olacak. Bu konuda HDP’nin kapısı, kamuoyunun huzurunda şeffaf bir ilkeler programı üzerinde uzlaşma sağlanması için, mutabakat adayına açık olacaktır. Ben de o süreçte fikirlerimi partimle ve kamuoyuyla açıkça paylaşırım.

Seçim sonrası nasıl bir yol izlenmeli? Demokrasi güçlerine, Millet İttifakını oluşturan partilere ne öneriyorsunuz?

Millet İttifakı HDP’yi de kapsayan genişlikte bir demokrasi ittifakına evrilmelidir. Meclis dışı sol ve demokratik güçler de bu demokrasi ittifakının parçası, öznesi haline gelebilmelidir. Geçiş ve normalleşme sürecinde muhalefet, yeni iktidar odağı olarak birlikte hareket edebilmelidir. Hiçbir muhalefet partisi, HDP’yi düşmanlaştırmaya çalışan Erdoğan’ın tuzağına düşmemelidir.

Ekonomi kuşkusuz en temel mesele. Seçim sonucu ne olursa olsun ekonomi zorda ve kriz kapıda…Tamam ama nasıl çözülecek?

Hızla üretime yönelmek dışında seçenek yok. Sanayi, tarım, hayvancılık, güneş enerjisi ve turizm alanlarında mutlaka üretimi artırmak gerekecek.

Suruç’ta yaşananları nasıl yorumluyorsunuz?

Suruç’ta yaşananlar, aleni bir AKP provokasyonu ve planlı AKP çalışması sonucu oluşan katliamdır. Erdoğan ve şürekasının olayın hemen akabinde bizi hedefe koyan açıklamaları da buna hazırlıklı olduklarını, kimin ne açıklama yapacağının bile önceden planlandığını gösteriyor. AKP seçimde kaybetsin göreceksiniz, bütün katliamlar gibi Suruç’un da gerçekleri ortaya dökülecek ve asıl katiller, azmettiriciler bir bir yargılanacak.

Hastaneye saldırı olduğu ve iki kişinin orada öldürüldüğüne dair iddialar var, ancak bu iddialara ilişkin herhangi bir araştırma var mı, belirsiz. İktidardan ise partinizi suçlayan açıklamalar oldu. Bu konuda yetkililere bir çağrınız olur mu?

Ortada bir yetkili falan yok ki çağrı yapalım. Ben halka çağrı yapıyorum. HDP’ye oy verin, bütün bu katliamların sorumlularını yargı önüne çıkaralım. Katliamın sorumlularına oy vermeyin artık. Başka türlü, bu katliamların hakikati kolay kolay ortaya çıkarılamaz.

İstanbul’da HDP’ye dönük saldırıya müdahale eden 2 CHP’li bıçaklandı, CHP’ye de daha önce çok çeşitli yerlerde saldırılar oldu, Saadet Partisi’nin, İYİ Parti’nin stantlarına saldırılar gerçekleşti. Ve benzer provokasyonlar olabileceğine dair endişeler var. Sizin bu saldırılara dair seçmenlerinize ve dahası tüm yurttaşlara bir çağrınız olur mu?

Yurttaşlarımız mutlaka serinkanlılıklarını koruyarak seçim çalışmalarını yürütmeye devam etmelidir. HDP’lilerin başka bir parti çalışanlarına saldırdıklarının tek bir örneği yoktur. Bütün saldırılar iktidardan muhalefete yöneliktir. Bunu herkes biliyor, ama yine de sakin olmak lazım.

Takip edebiliyorsunuzdur, Erdoğan’ın İstanbul mitinginde Tansu Çiller de vardı, mitinge katılanları selamladı. Seçim meydanında olsanız, buna da söyleyecekleriniz olurdu…

Kan kokusu hepsini birleştirdi. Sırtlan, çakal, leş yiyici tarzı siyaset, eski ahbapları buluşturdu sonunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın prompter kazasını görebildiniz mi? Gerçi sonrasında yaptığı açıklamada kaza olmadığını söyledi, bir de prompteri okumuyorum, yaşıyorum dedi. Siz neyi yaşıyorsunuz?

Prompter olmadan iki tane düzgün cümle kuramadığını zaten biliyorduk, şimdi teşhir oldu. Ben halen ketılcıyım. Promptera ısınamadım bir türlü.

Adalet Bakanı “Demirtaş’ın cezaevinde olmasının nedeni CHP’dir” dedi. Bunu nasıl yorumlarsınız?

Bizi cezaevine gönderen AKP’dir.

İktidar ortakları AK Parti-MHP arasında bir kriz var. Tam da seçim yaklaşırken daha da görünür olmasını ve derinleşmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Öküz öldü ortaklık bozuldu denir ya, bunların hiç öküzü bile olmadı. Bu noktaya kadar getirebilmeleri bile başarıdır. Asıl çıngarı seçimden sonra görün. İzlemek için çekirdeklerinizi hazırlayın.

"Demirtaş: Erdoğan tıkanır sistem değil" haberi, 21 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Demirtaş: Erdoğan tıkanır sistem değil haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Demirtaş: Erdoğan tıkanır sistem değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  2. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
  3. 10:47 Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Toz Tutmayan Sprey Tarifi!
  4. 10:45 CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, çift maaş bağlanan iki bürokratın aylık kazancını açıkladı
  5. 10:43 Mangal Kömürü ve Limon: Evinizdeki Lekelere Son Veren Pratik Temizlik Yöntemi!
  6. 10:40 AK Parti İbrahim Efe için disiplin süreci başlattı
  7. 10:37 Mars'ın Yüzeyindeki Gizemli Örümcek Şeklindeki Oluşumlar: ESA'nın Keşfi
  8. 10:34 Günlük Burç Yorumları: 26 Nisan 2024
  9. 10:30 Mehmet Şimşek talimat verdi: 500 makam aracı satışa çıkarıldı
  10. 10:27 Sermaye Piyasası Kurulu’ndan iki şirketin halka arzına onay
  11. 10:27 Fenerbahçe'nin Yıldızı İrfan Can Kahveci, Sevilla'nın Hedefinde!
  12. 10:24 Galatasaray, Şampiyonlar Ligi İçin Transfer Atağına Geçiyor: Porto'nun Golcüsü Galeno Hedefte!
  13. 10:21 Ergin Ataman'a "siyonizm" tehdidi: "İsrail'de siyonistlerin sana ne yapacağını göreceksin"
  14. 10:21 Ev Yapımı Süt Mısır Tarifi: Sokak Lezzetleri Evde!
  15. 10:18 TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: Ali Koç'un talebi, Türk hakemliğine zarar verecekti
  16. 09:50 Oyuncu Bade İşçil'den itiraf: Beni eşlerinden, sevgililerinden kıskandılar
  17. 09:45 Oscar Piastri: McLaren'in şaşırtıcı inişli çıkışlı F1 formunu anlaması gerekiyor
  18. 09:41 Hamas lideri İsmail Haniye, İstanbul’da İsmailağa Cemaati'ni ziyaret etti
  19. 09:35 Bahçeli’nin şarkısının söz yazarı konuştu
  20. 09:31 Mülkiye müfettişleri geldi: Diyarbakır Büyükşehir’de incelemeler başlıyor
Politika Haberleri