Demirtaş: PKK'yı temsil etmiyoruz, siyasi kanadı da değiliz

Demirtaş: PKK'yı temsil etmiyoruz, siyasi kanadı da değiliz

Demirtaş: PKK'yı temsil etmiyoruz, siyasi ka... Demirtaş, tutuklu bulunduğu Tekirdag F Tipi cezaevi'nden Amerika'nın Sesi radyosunun ve internet sitesinin sorularını yanıtladı. Sorular ve Demirtaşın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:'PKK'YI TEMSİL ETMİYORUZ,...

Demirtaş, tutuklu bulunduğu Tekirdag F Tipi cezaevi'nden Amerika'nın Sesi radyosunun ve internet sitesinin sorularını yanıtladı. Sorular ve Demirtaşın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

'PKK'YI TEMSİL ETMİYORUZ, SİYASİ KANADI DA DEĞİLİZ'

HDP'nin PKK ile ilişkisini siz nasıl tanımlıyorsunuz?

"Diğer partilerin ilişkisi ne kadarsa bizimki de o kadardır. Bizim diğer partilerden farkımız Kürt sorununun çözümü konusundaki yöntem ve anlayış farkıdır.  Biz PKK'nin de diyalog, müzakere yöntemiyle ikna edilerek silah bırakmasını savunuyoruz. Diğer partiler bu meseleye sadece terörle mücadele perspektifiyle yaklaşıyor. Bu politikalara katılmadığımız için bizi PKK'nin siyasi kanadı gibi lanse etmeye çalışıyorlar, ama biz Türkiye'de yasalara uygun kurulmuş demokratik, meşru bir siyasi partiyiz. PKK'yi temsil de etmiyoruz, siyasi kanadı da değiliz. PKK'yi PKK temsil diyor, biz değil. Biz silah ve şiddet yöntemlerini benimsemiyor, demokratik siyasi mücadeleyi tercih ediyoruz. Bununla birlikte hükümetin terörle mücadele politikalarını ve meseleyi şiddet yoluyla bastırma girişimlerini de doğru ve sonuç alıcı bulmadığımızı belirtiyoruz. Daha barışçıl ve diyaloga dayalı ikna yöntemlerini öneriyoruz. Bu da bizi ''terörist' yapmaz kesinlikle."

PKK'nin tutuklu kalmanızdan memnuniyet duyduğu iddiası var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

"Böyle bir iddiayı duymadım. Benim ve arkadaşlarımın tutuklanmasına giden süreci medyada ve parlamentoda AKP başlattı."

Türkiye, 24 Haziran'da nasıl bir seçime gidiyor, diğer seçimlerden farkı nedir?

"Şu anda Türkiye'de 1,5 yıldır devam eden Olağanüstü Hal var. Yargı, medya, akademi dünyası, bürokrasi ve toplumun geneli üzerinde ağır bir iktidar baskısı var. Erdoğan devletin bütün imkanlarını sınırsız bir şekilde kullanarak seçim kampanyası yürütüyor; bense bir hücredeyim. Toplumda ciddi bir korku var. İnsanlar tutuklanmaktan, işinden olmaktan çekindikleri için görüşlerini açıklayamıyorlar. Eşit ve adil olmayan seçim koşullarında 24 Haziran seçimlerine doğru gidiyoruz. Sadece benim partim HDP'den milletvekili, belediye başkanlıkları dahil binlerce siyasetçi, yüzlerce gazeteci cezaevinde tutuluyor. Ancak biz yine de Türkiye'nin iç dinamikleri ve demokrasi yoluyla bunları aşacağına inanıyoruz."

Erdoğan'ın yeniden seçildiği bir Türkiye sizce nasıl bir ülke görüntüsü çizecektir? Erdoğan, 24 Haziran'ın milat olacağını söylüyor, nasıl bir milattan söz ediyor olabilir?

"Erdoğan güçler ayrılığını ortadan kaldıran bir tek adam rejimi ile Türkiye'nin daha hızlı büyüyeceğine inanıyor. Biz buna katılmıyoruz. Çoğulcu bir demokrasi ve katılımcı yönetim modelleriyle Türkiye'nin daha da güçleneceğine inanıyoruz. 24 Haziran bu açıdan milattır belki de; ya tek adam rejimi ya demokrasi."

HDP'nin barajı geçmemesi durumunda seçmenlerde hayal kırıklığı yaşanacağı ve Kürt kökenli seçmenlerin 8 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turuna gitmeyecekleri iddiası var. Siz ne düşünüyorsunuz?

HDP barajı aşacaktır mutlaka. Arkasında çok güçlü ve kararlı bir halk desteği var. Böyle bir sorunla karşılaşacağımızı düşünmüyorum."

HDP'nin TBMM'de olmadığı bir tablo için görüşleriniz nedir?

"Temsilde adalet büyük yara alır ve TBMM'nin o günkü temsil meşruiyeti tartışmalı hale gelir. Hiçbirimiz bunu istemeyiz. Çünkü böyle bir durumda 70 civarında HDP sandalyesi haksız bir şekilde AKP'ye geçmiş olur ve bu ciddi bir demokrasi krizi ve problemidir. Bunun böyle olmaması için halk HDP'ye ciddi bir şekilde sahip çıkacak ve barajı aşmasını sağlayacaktır."

Tutukluluk koşullarında seçim kampanyası sürecini nasıl yürütmeyi öngörüyorsunuz, YSK'nın adaylar arasında eşitlik yaklaşımına ilişkin görüşleriniz nedir?

"Ben yüksek güvenlikli bir cezaevinde küçük bir hücrede tutuluyorum. Hakkımda hiçbir şekilde adil bir yargılama yapılmadan siyasi bir rehine muamelesi görüyorum. Buradaki imkanlarım çok sınırlı. Sadece avukatlarım ve mektup aracılığıyla dışarıya mesaj ve açıklamalar gönderebiliyorum. YSK bugüne kadar benim bu olumsuz koşullarıma dair bir karar almış değil. Diğer adaylarla eşit koşullarda bir yarış olmayacağı gün gibi ortada."


 

"Demirtaş: PKK'yı temsil etmiyoruz, siyasi kanadı da değiliz" haberi, 12 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Demirtaş: PKK'yı temsil etmiyoruz, siyasi kanadı da değiliz haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Demirtaş: PKK'yı temsil etmiyoruz, siyasi kanadı da değiliz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:12 Altın Fiyatlarındaki Artış Dolandırıcılığı Tetikledi: Kuyumcular Paketli Altını Tercih Ediyor
  2. 11:08 Mikroplastiklerin Vücuda Sızması: Sağlık İçin Ciddi Tehlike!
  3. 11:03 Yapay Zeka Güzellik Yarışması: Miss AI'nin Arayışı
  4. 10:58 Pendik Köprüsü'nde Yol Verme Tartışması Kanlı Kavgaya Dönüştü!
  5. 10:56 İYİ Parti'den sonra Saadet Partisi de mi değişiyor: Temel Karamollaoğlu genel başkanlığı bırakıyor
  6. 10:54 2 kişinin Hayatını Kaybettiği Toprak Kayması Olayında 1 Gözaltı
  7. 10:51 Define ararken mağarayı çökerttiler: 3 kişi hayatını kaybetti
  8. 10:47 Altın ve Dövizdeki Dalgalanma: Piyasaları Etkiliyor
  9. 10:46 Fatih Altaylı: İktidar ortakları, neden korktunuz
  10. 10:42 İnceleme devam edecek: Kazanın yaşandığı teleferiğin 36 kabini yere indirildi
  11. 10:41 Taham İnşaat'ın 11 Yıllık Öyküsü: İflas Kararıyla Son Buldu
  12. 10:36 Sabah belediye başkanı akşam aktör: Erdal Beşikçioğlu'nun yeni hayatı
  13. 10:33 FETÖ'ye Darbe: İçişleri Bakanlığı Operasyonla 60 Şüpheliyi Yakaladı!
  14. 10:32 Gülsen Solaker: Yeni Anayasa tartışmasında kim nerede duruyor?
  15. 10:30 Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi Yükselişle Açıldı
  16. 10:27 MHP’li belediye giderayak geziye 8.7 milyon ödedi
  17. 10:27 Panathinaikos'un Samet Akaydın Krizi: Bonservis Pazarlıkları Sürüyor
  18. 10:21 Mustafa Varank ile Bilal Erdoğan arasında ıstakoz ‘goyguyu’
  19. 10:18 Ukrayna'daki Rus Saldırısında 18 Ölü, 60 Yaralı: Chernigiv Kenti Hedefte
  20. 10:17 Parti Meclisi toplanıyor: CHP’de grup başkanvekilliği yarışı
Gündem Haberleri