Demirtaş'a hapis istemi! Avukatları salondan çıkartılmak istendi!

Demirtaş'a hapis istemi! Avukatları salondan çıkartılmak istendi!

Demirtaş'a hapis istemi! Avukatları salondan... HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2013 yılındaki Nevruz’da yaptıkları konuşmaları nedeniyle haklarında ''örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan...

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2013 yılındaki Nevruz’da yaptıkları konuşmaları nedeniyle haklarında ''örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan davanın 5. duruşması bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Demirtaş'ın, duruşmaya SEGBİS'le katılmayı reddetmesi üzerine mahkeme heyeti Demirtaş'ın duruşmaya katılmamasına rağmen mütalaaya geçmek istedi. Demirtaş'ın avukatlarının buna itiraz etmesi üzerine mahkeme başkanı avukatların salondan çıkartılmasını istedi. Avukatlar salondan çıkmayı reddedince mahkeme heyeti salondan ayrıldı. Savcı, Demirtaş ve Önder hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 5'er yıla kadar hapis cezası istedi.

'DEMİRTAŞ ATKISI YASAK'
İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 5'inci duruşması Silivri Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görüldü. Demirtaş’ın katılmadığı duruşmada Önder hazır bulundu. HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Erol Dora, Hüda Kaya ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinin de katıldığı duruşmayı uluslararası bir heyet izledi. Cezaevi dışında, boynunda Demirtaş atkısı olan birinin boynundaki atkı, 'Cezaevi mıntıkasında yasak' diye alındı.

MAHKEME HEYETİ SALONU TERKETTİ
Duruşma başladıktan hemen sonra mahkeme başkanı, savcının mütalaasını sunmasını istedi. Sanık avukatları ise buna itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı, avukatların duruşma düzenini bozduğu iddiasıyla mahkeme salonundan çıkarılmasına karar verdi. Askerler avukatların etrafını sararken mahkeme heyeti cüppelerini bırakarak salondan çıktı.

5 YIL HAPİS İSTEMİ
Durumu protesto eden avukatlar ve duruşmayı izlemek için gelen vekiller de salonu terk etti. Ardından mahkeme heyeti içeriye geldi. Mütalaasını açıklayan savcı, Demirtaş ve Önder'e ''örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti ise, Demirtaş'ın bir sonraki duruşmada SEGBİS ile hazır edilmesine karar verdi. 8 Haziran tarihine ertelenen duruşma Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde görülecek.

HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olacağı belirtilen Demirtaş hakkında bugünkü davada savcının mütaalasını açıklaması durumunda, bir sonraki duruşmada karar çıkabilir. HDP’nin Demirtaş ceza alsa da almasa da 4 Mayıs’ta Demirtaş’ın adaylığını açıklaması bekleniyor.

DAVANIN GEÇMİŞİ
17 Mart 2013 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen Newroz kutlamasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel ile Sırrı Süreyya Önder konuşma yapmış, aynı mitingde konuşma yapan Tuncel hakkında Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ''Propaganda yapmak’ iddiasıyla açılan dava beraat ile sonuçlanmıştı. Ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Demirtaş, Önder ve Tuncel'in dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığına başvuruda bulunmuş, yapılan başvuru 25 Haziran 2014 tarihinde Bakanlıkça, hangi suçun oluştuğu belirtilmediği için iade edilmişti. Bunun üzerine savcılık bir kez daha hazırladığı fezlekede ''propaganda’ suçunun işlendiğini ileri sürerek, tekrardan fezlekeyi Adalet Bakanlığına göndermiş ancak savcılık tekrardan hazırladığı fezleke de bu kez ''örgüt kurma’ suçlaması yöneltilmişti. 9 Ekim 2016 tarihinde hazırlanan iddianamede Demirtaş ve Önder hakkında ''propaganda’dan dava açıldı. 3 gün sonra ise aynı konuşmaya dair başka bir ''propaganda’ iddiası ile iddianame hazırlandı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yetkisizlik kararı verilerek, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

"Demirtaş'a hapis istemi! Avukatları salondan çıkartılmak istendi!" haberi, 30 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Demirtaş'a hapis istemi! Avukatları salondan çıkartılmak istendi! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Demirtaş'a hapis istemi! Avukatları salondan çıkartılmak istendi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  2. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
  3. 18:35 Çorlu Tren Kazası Davasında Mahkeme Kararı Açıklandı
  4. 18:31 Macron Avrupa'ya çağrıda bulundu: 'ABD’nin tebaası olmadığını göstermeli'
  5. 18:24 Zelenski, ABD'ye Teşekkür Etti ve Putin'e Karşı Birlik Çağrısı Yaptı
  6. 18:23 SGK'dan Dev Yaptırım! Maaşları Kesiliyor, Verilen Paralar Faiziyle Geri Alınıyor
  7. 18:23 Altın Fiyatlarında Dev Düşüş ? Uzmanlar O Tarih İçin Uyarıda Bulundu!
  8. 18:20 İngiltere'den Düzensiz Göçmenler için Ruanda Planı: Yeni Anlaşma Hakları Güvence Altına Alıyor
  9. 18:16 A Milli Takımımızın UEFA Uluslar Ligi Heyecanı Başlıyor: İlk Maçlar Belli Oldu!
  10. 18:10 Isua Kayaları: Dünya'nın Manyetik Geçmişine Işık Tutuyor
  11. 18:05 O Futbolcunun Galatasaray'daki Sonu Geldi: Okan Buruk, Yıldız Futbolcuyu Kadro Dışı Bıraktı!
  12. 17:59 Galatasaray Süper Lig'de Zafer Peşinde: Üst Üste Kazanma Rekoruna Koşuyor!
  13. 17:58 Ekonomist Demirtaş: Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Hatalı!
  14. 17:55 Beyaz Eşya Sektörü: İç Pazarda Artış, İhracatta Düşüş
  15. 17:30 ACER Raporu: Avrupa'da LNG Talebi Artıyor
  16. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  17. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  18. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  19. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  20. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
Gündem Haberleri