Demirtaş'tan Financial Times'a açıklama: ''Kayyımlar demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını gösteriyor''

Demirtaş'tan Financial Times'a açıklama: ''Kayyımlar demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını gösteriyor''

Demirtaş'tan Financial Times'a açıklama: ''K... HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM'nin Türkiye'yi hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek, "AİHM'nin karar alması uzun sürüyor ve nihayetinde bir insan hakları ihlali olduğuna hükmetseler bile, bu somut bir sonuca yol açmıyor" dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahatttin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nden İngiliz gazetesi Financial Times’ın (FT) sorularını yanıtladı. Demirtaş, AİHM’i kendisi gibi siyasi tutukluların başvurularını geç değerlendirmekle eleştirerek, kayyımların 'Türkiye'de demokrasinin kırıntısının bile kalmadı'ğı anlamına geldiğini söyledi. 'Siyasi tutuklu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor' başlıklı haberde, "Türkiye’nin en tanınmış siyasi tutuklularından biri, AİHM’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkedeki mahkemeleri suistimal etmesini engellemekte başarısız olduğunu, kendisini ve binlerce kişiyi cezaevinde çürümeye bıraktığını söylüyor" denildi.

"AİHM KARARLARI SOMUT BİR SONUCA YOL AÇMIYOR"

Gazete Duvar'ın Financial Times'tan aktardığına göre Demirtaş gönderdiği yanıtlarda, 'uluslararası kurumların Türkiye’de yargı bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün ağır bir erozyona uğratıldığı' yönündeki uyarılarına rağmen, 'kendisinin ve birçok başka tutuklunun başvurularının AİHM’de değerlendirilmesi için yıllarca beklemek zorunda bırakıldıklarını' belirtti. Demirtaş, "AİHM’in karar alması uzun sürüyor ve nihayetinde bir insan hakları ihlali olduğuna hükmetseler bile, bu somut bir sonuca yol açmıyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE’Yİ HALKIN KENDİSİ KURTARACAK"

Demirtaş, Türkiye’yi içinde bulunduğu kötü durumdan sadece halkın kendisinin kurtarabileceğini söyleyerek, "AİHM’in kararlarıyla, değişim için mücadele edenlere destek verebilecek" dedi.

"KAYYIMLAR DEMOKRASİNİN KIRINTISININ BİLE KALMADIĞININ GÖSTERGESİ"

Demirtaş gazeteye gönderdiği yanıtlarda HDP’li belediye başkanlarının görevden alınmalarını 'tamamen yasadışı' diye nitelerken, bu durumun 'Türkiye’de demokrasinin kırıntısının bile kalmadığı" anlamına geldiğini belirtti.

"BENİM SAĞLIĞIMDAN SÖZ ETMEK DOĞRU DEĞİL"

Demirtaş, bir soruya yanıtında da sağlık durumunun kötüleştiğini ama moralinin iyi olduğunu anlatıp, "Sürekli cezaevi koşullarından ve benim sağlığımdan söz etmenin doğru olduğunu düşünmüyorum çünkü çok daha kötü koşullarda bulunan binlerce başka kişi var" diye konuştu. Financial Times gazetesi, eleştirileri AİHM’e de sordu. Gazeteye AİHM’den yapılan açıklamada 'bazı davaların çok uzun sürdüğü' kabul edilse de, Demirtaş’ın başvurusuna öncelik verildiği belirtildi. Haberde, AİHM’in son yıllarda yetersiz fonlama, çok fazla dava ve üye devletlerin kararları uygulamaması gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu da belirtildi.

FT: ERDOĞAN’IN PARTİSİNE PARLAMENTO ÇOĞUNLUĞUNU KAYBETTİREN LİDER

Financial Times’ın haberinde ise Demirtaş için şu ifadeler kullanıldı: "47 yaşındaki Demirtaş, 2015’te Türkiye parlamentosuna ilk kez bir Kürt partisinin girdiği ve Erdoğan’ın iktidar partisinin parlamento çoğunluğunu kaybetmesine yol açtığı tarihi seçimlerde, solcu bir muhalefet partisi olan HDP’nin lideriydi. Ertesi yıl, şiddet içeren bir darbe girişiminin ve devletle PKK arasındaki barış sürecinin çökmesinin ardından yaşanan çalkantılı dönemde tutuklandı."

"Demirtaş'tan Financial Times'a açıklama: ''Kayyımlar demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını gö." haberi, 15 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 15 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Demirtaş'tan Financial Times'a açıklama: ''Kayyımlar demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını gö.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Demirtaş'tan Financial Times'a açıklama: ''Kayyımlar demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını gö.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  2. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  3. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  4. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  5. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  6. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  7. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  8. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  9. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  10. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  11. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  12. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  13. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  14. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  15. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  16. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  17. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  18. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  19. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  20. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Politika Haberleri