Deniz dibindeki balıkçı ağları geri dönüşümle beyaz eşya parçası olacak

Deniz dibindeki balıkçı ağları geri dönüşümle beyaz eşya parçası olacak

Deniz dibindeki balıkçı ağları geri dönüşüml... Denizden toplanarak imha edilen hayalet ağlar, "Marmara Adaları Hayalet Ağları" projesiyle geri dönüştürülerek beyaz eşyalarda plastik malzeme olarak kullanılabilecek.

Denizlerin derinliklerine terk edilen balıkçı ağları yıllarca deniz canlılarını avlamaya devam ediyor. Balıkların ve diğer deniz canlılarının ölümüne neden olan hayalet ağların denizlerden temizlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında bugüne kadar 460 bin metrekare ağ, 8 bin 500 adet sepet, algarna ve benzeri av aracı çıkarıldı.

Böylece tehlike altındaki yaklaşık 1 milyon 700 bin sucul canlının hayatı kurtarıldı. Bu proje kapsamında, Balıkesir'in Marmara Adalar bölgesinde Gündoğdu Köyünü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği işbirliğinde yürütülecek, "Marmara Adaları Hayalet ağlar Projesi" ile belirlenen 25 lokasyondaki hayalet ağlar temizlenerek geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırılacak.

Deniz canlılarının yaşamını tehdit eden hayalet ağları dalgıçlar dün başlayan proje kapsamında denize dalarak belirlenen lokasyonlarda tespit etti. Ardından bir bidon yardımı ile deniz yüzeyine çıkarılan ağlar gemilerdeki makara sistemi ile dipten çekilerek denizden alındı. Deniz dibinden çıkarılan ağlar, dönüştürülerek tehlike olmaktan çıkacak ve fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar olarak hayatımıza girecek.

Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi ile 25 ayrı lokasyondan 30 bin ile 40 bin metrekare ağ çıkarılması bekleniyor. Bu ağların yüzde 20'sini küçük balıkçılara, yüzde 80'inin ise gırgır ağları olduğu tahmin ediliyor. Kayalık gibi noktalara takılarak buradaki doğal yaşamı etkileyen bu ağlar önceden toplandıktan sonra yakılarak imha ediliyordu, yürütülen Marmara Adaları Hayalet Ağlar projesi kapsamında denizden çıkarılacak olan ağlar, özel işlemlerden geçerek Beyaz eşyalarda plastik parça haline getirilerek tekrar kullanılacak. Bugün itibariyle başlayan projeyi Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, yerinde inceledi.

"HAYALET AĞLAR TUZAK HALİNE DÖNÜŞÜYOR"

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay "Hayalet ağ diye tabir ettiğimiz ağlar kayalıklara takılıyor veya bu sene çok yaşandı mesela müsilajı kaldırırken balıkçı için son derece önemli, pahalı olan ağlar kopuyor ve kaybolup gidiyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü olarak yine sayın bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla hem bu ağların temizlenmesi hem de müsilaj eylem planı kapsamında önceliklerimiz arasına bu çalışmayı da aldık. Hayalet ağ orada bırakılırsa üzerine muhakkak bir kaç balık veya diğer canlılar da takılıyor. O ağ tuzak haline dönüşmüş oluyor" diye konuştu.

"YASAL MEVZUATLA KAYBOLAN AĞLARIN BİLDİRİLMESİNİ ZORUNLU HALE GETİRECEĞİZ"

Mustafa Altuğ Atalay "Hayalet ağların temizlenmesi için önemli bir adım atıyoruz bu seneden itibaren. Kullanılan bütün ağlar markalanacak, ağ kaybolduğu zaman sahibini bulabileceğiz, eğer özellikle bırakılmışsa onları da tespit edeceğiz. Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi kapsamında bu hayalet ağlar geri dönüşümde kullanılacak. Bir beyaz eşya firması bu çıkarılan ağları elektronik cihazların düğmesine çevirecek. Daha önce imha ediliyordu. Şu an bu ağları kaybetmek yasal olarak suç değil. Balıkçılarımızdan bu konuda yardım istiyoruz. Ama yasal mevzuatla birlikte artık bildirilmesini zorunlu hale getireceğiz" dedi.

"30 TON PLASTİK AĞI DENİZDEN ALMIŞ OLACAĞIZ"

Marmara Adaları Hayalet Ağlar proje ortağı Hüseyin Semerci "Çevre Bakanlığı tarafından Haziran ayı içerisinde, 22 maddelik koruma eylem planında bu proje kendine yer buldu. Biz de Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nin maddi manevi desteğiyle projemizi başlattık. Bu ağlar önceden yakılarak imha ediliyordu. Bu projedeyse ülke ekonomisine tekrar kazandırılacak. İlk önce ağların üzerindeki deniz canlıları kabuklular temizlenecek, kimyasal bir yıkama ile tuzundan arındırılacak. Bir plastik işleme prosesiyle tekrar plastik hammaddeye haline dönüştürülerek en sonunda Türkiye'nin büyük beyaz eşya üreticilerinden birinde beyaz eşyaların plastik parçalarına dönüşecek. 25 lokasyon tespit ettik. Tahmini olarak denizin dibinde 30-40 bin metrekare hayalet ağ var. 40 bin metrekare ağı çıkarırsak 30 ton plastik ağı almış olacağız denizden" şeklinde konuştu.​​​​​​​

"Deniz dibindeki balıkçı ağları geri dönüşümle beyaz eşya parçası olacak" haberi, 05 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 05 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Deniz dibindeki balıkçı ağları geri dönüşümle beyaz eşya parçası olacak haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deniz dibindeki balıkçı ağları geri dönüşümle beyaz eşya parçası olacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Çevre Haberleri