Deniz Zeyrek: Teklif HDP’nin işine yarayacak

Deniz Zeyrek: Teklif HDP’nin işine yarayacak

Deniz Zeyrek: Teklif HDP’nin işine yarayacak “AK Parti fazladan 11 milletvekili çıkarıyordu. MHP'nin fazladan alacağı milletvekili sayısı üç oluyordu. Bu düzenlemeden yararlanacak başka bir parti de HDP oluyordu''

Gazeteci Deniz Zeyrek, Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu seçim kanunu teklifinin HDP’nin işine yarayabileceğini yazdı.

“Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu Seçim Kanunu teklifindeki ‘artık oy’ maddesi, tam bir mühendislik harikası” diye Zeyrek, “Düzenlemeyle bir taraftan ittifaklar korunuyor ve partilerin ülke barajı sorununu ortadan kaldırılıyor. Diğer taraftan şehirlerde ittifak yokmuş gibi her partinin milletvekili sayısı, partinin aldığı oya göre belirleniyor” değerlendirmesini yaptı.

“2018 Genel Seçimlerinden sonra milletvekili sayısı yeni teklifteki düzenlemeye göre belirlense sonuç ne olurdu biliyor musunuz?” diye soran Zeyrek, yanıtını şöyle verdi:

“AK Parti fazladan 11 milletvekili çıkarıyordu. MHP'nin fazladan alacağı milletvekili sayısı üç oluyordu. Bu düzenlemeden yararlanacak başka bir parti de HDP oluyordu. HDP, 2018'de çıkardığından beş fazla milletvekili çıkarıyordu. Peki AK Parti'nin MHP'nin ve HDP'nin aldığı toplam 19 milletvekili nereden geliyordu? 13'ü CHP'den, altısı İYİ Parti'den.”

“AK Parti, yeni düzenlemeyle fazla milletvekili çıkarmayı planlıyor lakin oy kaybı yüksek olursa ve birçok ilde birinci parti olma şansını yitirirse, hayal kırıklığına uğrayabilir” öngörüsünde bulunan Zeyrek devamında şunları kaydetti:

“Zira AK Parti'nin 2018'de birinci çıktığı bir çok ilde 2023 genel seçimlerinde ikinci hatta üçüncü parti olma ihtimali var. TBMM'ye sunulan Seçim Kanunu teklifinden her halukarda kârlı çıkacak olan parti ise HDP olacak. Daha önce iki kez yüzde 10 barajını aşmayı başaran HDP, barajın yüzde 7'ye düşürülmesiyle iyice rahatlayacak. Diğer taraftan HDP herhangi bir ittifaka mensup olmadığından ittifak oylarının birleşik sayılmasıyla yaşadığı milletvekili kayıplarını telafi etme şansı bulacak. İşte size 2018 seçimleri üzerinden birkaç örnek: İzmir 1. Bölgede ittifak desteği olmasaydı, MHP'nin aldığı bir milletvekilini HDP kazanacaktı. Hakkari'de artık oylar sayesinde AK Parti'ye giden bir milletvekili HDP'nin olacaktı. Aydın'da yine artık oylarla AK Parti'ye giden milletvekilliği HDP'nin hanesine yazılacaktı. Adıyaman'da CHP'nin ittifak sayesinde kazandığı bir milletvekilliği doğrudan HDP'ye gidecekti. HDP, artık oylar nedeniyle İYİ Parti'ye kaptırmasaydı, Erzurum'dan da milletvekili çıkarabilecekti.”

"Deniz Zeyrek: Teklif HDP’nin işine yarayacak" haberi, 19 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Deniz Zeyrek: Teklif HDP’nin işine yarayacak haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deniz Zeyrek: Teklif HDP’nin işine yarayacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  2. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  3. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  4. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  5. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  6. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  7. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  8. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  9. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  10. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  11. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  12. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  13. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  14. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  15. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  16. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  17. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  18. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  19. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  20. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Gündem Haberleri