Denizler işgal altında: Türkiye’de plajlar özel işletmeler tarafından kapatılmış durumda
Denizler işgal altında: Türkiye’de plajlar ö... Ülke kıyıları özel işletmeler tarafından işgal edilerek halkın ücretsiz kullanımına kapatılıyor. Muğla Datça’da plajlar ciddi bir işgal altında. Halk, tüm plajların küçük bir alanını ücretsiz kullanabiliyor. Özel işletmelere ait plajlara gitmek zor, fiyatlar ise adeta cep yakıyor.
Ege kıyıları olmak üzere Türkiye’nin plajlarında denize ücretsiz girecek alan neredeyse kalmadı. Plajların birçoğu ranta açıldı. Özel işletmelerde günlük şezlong kiralamanın bedeli 500 TL’den başlıyor 2 bin TL’ye çıkıyor.
Datça’da Palamutbükü, Ovabükü, Hayıtbükü, Kargı ve ilçe merkezinde yer alan plajlar işletmeler tarafınca kapatılmış durumda. Halk dar bir alandan denize girmeye çalışıyor.
DENIZE GIRILEN ALAN 50 METRE
BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Datça merkezde yer alan ve mavi bayraklı olan Hastane Altı Plajı halkın en rahat şekilde denize girebildiği alan. Burada kıyıyı işgal eden işletme sayısı bir elin parmağını geçmiyor ama Datça’nın geri kalanı için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kumluk Plajı’nda yer alan işletmeler gündüzleri masalarını geri çekerek plajı açıyor ama gene de sahili tamamen boşaltmıyorlar. Taşlık Plajı ise tamamen işletmeler tarafınca işgal edilmiş durumda.
Yaklaşık 400 metre uzunluğunda olan ve halk plajı olarak görünen Taşlık Plajı’nda halkın işletmelerle karşı karşıya gelmeden denize girebileceği alan ortalama 50 metre. Kargı Koyu’nda da durum pek farklı değil. Koyun neredeyse tamamı işletmelerin şezlonglarıyla doluyken, küçük bir kısım halk plajı olarak ayrılmış durumda. Orada da belediyenin soyunma kabini ve duşu yer alıyor. Ovabükü ve Hayıtbükü’nde de kıyılar tamamen halka kapanmış durumda. İki bölgedeki plajda da yalnızca küçük bir alan halk plajı olarak kullanılabiliyor.
Özel okul ücreti Londra’yı geçti
Palamutbükü sahilinin durumu ise çok daha kötü. 1,5 kilometre uzunluğundaki sahilde plajlar tamamen işgal edilirken, şezlong koymak için denizin üzerine yapılan tahta platformlarla bile deniz deniz bile işgal altında. 1,5 kilometrelik plajı olan Palamutbükü’nde halkın denize girebileceği alan ortalama 100 metrelik bir alana sıkışmış durumda.
Palamutbükü’nde sahilde sandalyesini alıp denize girmeye gelen yurttaş, "Beni bugüne kadar kimse rahatsız etmedi, sandalyemi alıp arkada küçücük bir alanda havlumu koyup denize giriyorum. Ama bazı arkadaşlarımı ‘Burada denize girmezsiniz’ diye uyarmışlar ve şezlongların arasına oturmasını istememişler. Palamutbükü’nde halkın denize girebileceği alan her geçen yıl daha da azalıyor. Neredeyse evimin bir ön sokağından denize giremeyecek duruma geldim. Bazı alanları ise tamamen kapattılar. Bırakın havlumuzu koymayı kuma adım bile atamıyoruz" dedi.
Şezlongsuz Datça İnisiyatifi’nden Yılmaz Baykut, "Datça’daki toplam sahil bandını gezdiğimiz zaman halkın kullanabildiği alanın yüzde 5 ile yüzde 10 arasına denk gelen küçücük bir alan olduğunu görüyoruz. Oralarda kalabalık olduğu zaman insanlar üst üste bir şekilde oturmaya çalışıyor. Birçok yerde kıyıları işgal etmemişler, kıyıları resmen katletmişler. Denizin üzerine platform yaparak, şezlongları denizin içine kadar sokmuşlar. Bir yandan insanları oralara sokmayarak tehdit ediyorlar. Şezlonglar için yaptıkları platformların bazıları tahtadan. Bu tahtalar çürüyecek, kalabalık olunca çökme riski oluşabilir. Dolayısıyla bir hayati tehlike de söz konusu. Kıyılar tamamen özgür olmalı ve bu mevzuda herhangi bir şekilde pazarlık yapılmamalı" diye konuştu.
Bakanlığın ve yerel yönetimlerin görevlerini yapmalarını beklediklerini söyleyen Baykut, şunları dile getirdi:
Kıyıların tamamı yerel yönetimlere bırakılmalı. Yerel yönetimler güvenlikten, temizliğe ve diğer hizmetlere kadar kıyıları kontrol etmeli. Ancak belediyelerde bazen bu durumu kendilerine göre çevirip para kazanma gayesine giriyor. 200 TL giriş ücreti isteyen belediyeler olduğunu biliyoruz. Bir kamu kurumunun bu şekilde ücret talebinde bulunması saçmalık. İşgaller bu hızla devam ederse insanlar evlerinin önünden veya bir ön sokaktan denize giremeyecek duruma gelecek. Halkın olan kıyılar ve denizler halka tamamen kapatılacak. Uzaktan yalnız denizi seyretmekle yetineceğiz. Belki onun için bile seyir terası kurup denize bakma parası istenecek."
"Denizler işgal altında: Türkiye’de plajlar özel işletmeler tarafından kapatılmış durumda" haberi, 17 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Denizler işgal altında: Türkiye’de plajlar özel işletmeler tarafından kapatılmış durumda haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Denizler işgal altında: Türkiye’de plajlar özel işletmeler tarafından kapatılmış durumda 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 04 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.