Denizli’de 9 milyon yıllık nesli tükenmiş hayvanların fosili bulundu

Denizli’de 9 milyon yıllık nesli tükenmiş hayvanların fosili bulundu

Denizli’de 9 milyon yıllık nesli tükenmiş ha... Denizli'de yürütülen yüzey araştırmalarında, 1,2 ila 9 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen, aralarında mamut ve gergedanın da olduğu 8 farklı

Denizli'de yürütülen yüzey araştırmalarında, 1,2 ila 9 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen, aralarında mamut ve gergedanın da olduğu 8 farklı hayvan türüne ait fosil bulundu.

Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet İhsan Aytek başkanlığında, paleoantropolog ve paleontolog ile jeologların da içinde bulunduğu akademisyen ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Denizli'de başlattıkları yüzey araştırmalarını sürdürüyor.

Farklı bölgelerde devam eden araştırmalarda, 1,2 ila 9 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen 8 farklı hayvan fosili tespit edildi. Miyosen dönem olarak 9 ila 7 milyon yıl öncesine tarihlendirilen döneme ait 3 farklı boynuzlugil ile bir zürafa fosili bulunurken, pleyistosen dönem olarak 1,2 milyon yıl öncesine tarihlendirilen at, geyik, gergedan ve mamut fosili bulundu.

Bilim insanları, fosillerin, Denizli'de 2002 yılında bulunan Anadolu'nun en eski insanı ile aynı döneme tarihlenmesinin insanların hayvanlarla etkileşimi açısından önemli olduğuna dikkati çekiyor.

Ahmet İhsan Aytek'in yaptığı açıklamada, Denizli'de 2017'den beri yaptıkları yüzey araştırmalarında birçok hayvana ait fosil bulduklarını hatırlattı.

Yürüttükleri araştırmalarda tür sayısını zenginleştirdiklerini, faunaya yeni canlılar eklediklerini belirten Aytek, şöyle konuştu:

"Bu fosilleri iki farklı zaman diliminde değerlendiriyoruz. Birincisi, 'miyosen dönem' olarak adlandırdığımız 9 ila 7 milyon yıl öncesine tarihlendirilen döneme ait fosiller. Geçtiğimiz yıllarda bulduğumuz birçok fosile ilave olarak bu sene Tavas ve Çal ilçelerinde boynuzlugillerden 3 ve bir zürafa olmak üzere 4 farklı hayvan tespit ettik.

İkincisi ise buzul çağı olarak da bilinen 'pleyistosen dönem.' Burada 4 hayvan bulduk. Bunlar at, geyik, gergedan ve mamut. Bu sene bizim için en önemli buluntu mamut ve gergedan fosilleri oldu. Özellikle gergedan ve mamut çok önemli. Zira bu dönem için gergedan buluntusu Anadolu'da çok az. Dolayısıyla bunlar Anadolu'nun da faunasını zenginleştiriyor. Bu fosiller bize buz devrinin hüküm sürdüğü pleyistosen dönemde Denizli'de mamutların da dolaştığını gösteriyor."

Buldukları mamut fosilinin alt çeneden ibaret olduğuna dikkati çeken Aytek, Avrupa'da bile bu kadar iyi korunmuş bir alt çene olmadığını, bu açıdan önemli bir keşfe ulaştıklarını dile getirdi.

Mamut fosilini 1,2 milyon yıla tarihlendirdiklerini anlatan Aytek, şunları kaydetti:

"Mamut ve geyik insanlar için önemli av hayvanları. Yine 1,2 milyon yıl tarihi Anadolu'da bulunan en eski insana denk geliyor. O da 2002'de Denizli'nin Honaz ilçesinde bulunmuştu. Bu fosillerin tarihi Denizli'de daha önce bulunan Anadolu'nun en eski insanı ile aynı zamana denk gelmesi yönüyle ayrı bir önem taşıyor. Biz burada yapacağımız çalışmalarla bu hayvan sayısını, fosil sayısını artırarak insan-hayvan etkileşimini de daha net bir şekilde ortaya koymak istiyoruz."

Buldukları fosillerle tür sayısının 22'ye çıktığını ifade eden Aytek, Denizli'nin özellikle pleyistosen dönem açısından Anadolu'nun en zengin faunasına sahip olduğunun altını çizdi.

Bu seneki en önemli keşiflerinin muhtemel bir kazı alanının bulunması olduğunu anlatan Aytek, şöyle dedi:

"Daha önce Tavas ilçesinde çok iyi korunmuş birçok hayvan bulmuştuk ancak bu fosiller hep akıntı ile taşınmış şekildeydi. Onun için fosillerin asıl kaynağını bilemiyorsunuz. Bu yılki arazi çalışmamızda fosillerin tabakalaştığı alanı bulduk ki bu da bizim kazı yapabilmemiz için önemli bir veri sağlıyor. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Bu çalışma hem bölge halkı ve Denizli turizmi için kazanım olacak. Zira Denizli'de arkeolojik kazı çok var ancak fosil kazısı da bu çeşitliliği artıracaktır. Anadolu'da birçok fosil kazısı var ama bunlar genelde Orta Anadolu'da yoğunlaşmış vaziyette."

Tavas'ta bulunan fosillerin 9 ila 7 milyon yıl arasında değişen bir tarihsel süreçte yaşadığını ve bundan sonraki çalışmaları buraya yönlendirdiklerini söyledi. Aytek, Denizli'de bir doğa tarihi müzesi açılması için yeterli düzeyde fosil materyale sahip olduklarını sözlerine ekledi.

"Denizli’de 9 milyon yıllık nesli tükenmiş hayvanların fosili bulundu" haberi, 24 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Denizli’de 9 milyon yıllık nesli tükenmiş hayvanların fosili bulundu haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Denizli’de 9 milyon yıllık nesli tükenmiş hayvanların fosili bulundu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  2. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  3. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  4. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  5. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  6. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  7. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  8. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  9. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  10. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  11. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  12. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  13. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  14. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  15. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  16. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  17. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  18. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  19. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  20. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
Haberleri