Denizli'de çiçek hastalığı alarmı: Acıpayam'da 11 mahalle karantinaya alındı!
Denizli'de çiçek hastalığı alarmı: Acıpayam'... Denizli'nin Acıpayam ilçesinde koyun ve keçilerde görülen çiçek hastalığı nedeniyle 11 kırsal mahalle karantinaya alındı. Karantinaya alınan mahalleler: Yeniköy, Bademli, Yeşildere, Yumrutaş, Bedirbey, Köke, Akalan, Pınaryazı, Uçarı, Oğuz ve Corum.
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde koyun ve keçilerde görülen çiçek hastalığı nedeniyle Yeniköy, Bademli, Yeşildere, Yumrutaş, Bedirbey, Köke, Akalan, Pınaryazı, Uçarı, Oğuz ve Corum mahalleleri karantinaya alındı.Ekipler, hastalık tespit edilen işletmelerde bulunan hayvanlara aşılama çalışması başlattı. Ayrıca, hastalıktan etkilenen hayvanlar itlaf edilerek, çevreye yayılmasının önüne geçildi.
Denizli Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Kadir Özdemir, çiçek hastalığının ilk olarak Yeniköy Mahallesi'nde başladığını bildirdi. Burdur'dan sonra bölgenin en büyük hayvan pazarına sahip Acıpayam'a bağlı mahallelerde karantina tedbirlerinin uygulanmaya başladığını belirten Başkan Özdemir, "Acıpayam İlçesine bağlı Yeniköy Mahallesi'nde çıkan koyun ve keçilerde görülen çiçek hastalığı nedeniyle Yeniköy, Bademli, Yeşildere, Yumrutaş, Bedirbey, Köke, Akalan, Pınaryazı, Uçarı, Oğuz ve Corum mahallelerinde karantina tedbirleri uygulanmaya başladı. 35 bine yakın koyun ve keçi varlığının bulunduğu Acıpayam ilçesindeki canlı hayvan pazarımızda ikinci bir karara kadar kapatılmıştır. Hayvan pazarı büyük baş hayvanlar için açıktır. Burdur'dan sonra en büyük canlı hayvan pazarının bulunduğu Acıpayam ilçesinde karantina tedbirlerinin en az üç hafta devam etmesi bekleniyor. Çiçek hastalığı keçi ve koyunlarda görülmektedir. Keçi ve koyunlarda görülen çiçek hastalığı ise insanlara geçmez" dedi.
Çiçek hastalığının belirtilerine de değinen Başkan Özdemir, "Koyun ve keçi çiçeği, Poxviridae familyasının Capripoxvirus genusundan koyun çiçeği virüsü ve keçi çiçeği virüsünün neden olduğu, ateş, iştahsızlık depresyon, deri ve iç organlarda çiçek lezyonları, gözyaşı ve burun akıntısı ile karakterize oldukça bulaşıcı viral hastalıktır. Hastalık çıkan bölgelerde 3 yıl süreyle koyun ve keçilere çiçek aşısı yapılmalı, eğer sürüde hastalık çıkmış ise hasta hayvanlar ayrılmalı ve sağlı hayvanlar ile temas ettirilmemelidir. Ölen hayvanlar derin çukurlara kireç dökülerek gömülmeli ve hasta hayvanların bulundukları ağıllar dezenfekte edilmelidir" diye konuştu.
Timur Soykan: Denizli Ölüm Hastanesi
"Denizli'de çiçek hastalığı alarmı: Acıpayam'da 11 mahalle karantinaya alındı!" haberi, 29 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Denizli'de çiçek hastalığı alarmı: Acıpayam'da 11 mahalle karantinaya alındı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Denizli'de çiçek hastalığı alarmı: Acıpayam'da 11 mahalle karantinaya alındı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:İHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.