Deprem AK Parti’ye yakın müteahhite yaradı

Deprem AK Parti’ye yakın müteahhite yaradı

Deprem AK Parti’ye yakın müteahhite yaradı Kahramanmaraş Merkezli 6 Şubat depremlerin peşinden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen konutları için yeni konut yapılacağını ve bunlarında hak sahiplerine satılacağını söylemişti.

Ali Macit

Depremden etkilenen 11 ilde yeniden yapılanma süreci başlamışken, kamunun açtığı ihaleleri AKP’ye yakınlığı şirketler kazanmaya başladı.

Defne Devlet Hastanesi skandalı ile gündeme geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay İskenderun'da Deprem Konutları ve Yeni Devlet Hastaneleri Temel Atma Töreni'nde konuşma yaptıktan sonra kameralar karşısında temel attı. Temel atma töreni kapsamında ilk betonu döken Erdoğan, "Görüldüğü gibi deniz kumu değil haa!" demişti. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, sosyal medyadan bir fotoğraf paylaşarak "Erdoğan, Hatay Defne’de hastane temeli attı. Artık göz boyamayı bile beceremiyorlar" paylaşımından sonra, hastaneye temel atılmadığı ortaya çıktı. Çömez'in paylaştığı fotoğrafta küçük bir alana örülmüş demir temel ve altında beton görülüyor. Geniş açı ile çekilen fotoğrafta, Erdoğan'ın beton döktüğü yerin aslına bakarsak temsili bir nokta olduğu görüldü.

Yine aynı şirket

Erdoğan'ın 24 Mart'ta temelini attığı Hatay Erzin'deki 50 yataklı acil durum hastanesi yapım işi ihalesi 27 Mart 2023'te düzenlendi. Pazarlık usulüyle davet etme yöntemiyle yapılan ihalede en düşük teklifi veren YDA İnşaat Şirketi oldu. YDA, 425 milyon 410 bin TL teklif etti. Erdoğan, 24 Mart'ta Hatay İskenderun'da 600 yataklı devlet hastanesinin temelini de attı. İskenderun Devlet Hastanesi için de ihale, temel atma töreninden 3 gün sonra 27 Mart 2023'te gerçekleşti. İhale gene pazarlık usulüyle firmalar davet edilerek yapıldı. İhaleye en uygun teklifi 2 milyar 289 milyon 966 bin TL bedelle Akfen İnşaat-Dost İnşaat ortaklığı kazandı. İki hastane ihalesini kazanan YDA İnşaat Şirketi ile Akfen İnşaat, AKP döneminde kamudan milyarlarca TL'lik ihale alan ve son dönemde en çok ihale alanlar arasında olan şirketler.

Bu kez piyangonun adresi Gaziantep

YDA İnşaat Gaziantep 'te yapılacak konutların da ihalesini kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ihalesinde 796 konut ve 221 ahır yapılacak. İhale bedeli ise 2 Milyar 563 Milyon TL. İhale 25 Nisan’da yapıldı, sözleşme 12 Mayıs’ta imzalandı ancak sonuç 1 Eylül’de EKAP kayıtlarında açıklandı. İhalepazarlık usulüne göre yapıldı, ihaleye de 4 firma katıldı. CHP’nin eski Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan konu ile ilgili abcgazetesi.com'ye konuştu. Kalkan, “Mart ayında Defne'de yaşanan skandaldan dolayı, bu ihalenin sonucunun açıklanması bilerek mi geciktirildi acaba? Söz konusu ihaleler pazarlık usulüyle yapıldı için de maalesef bu ihalelerin içeriklerini inceleme imkânı da bulamıyoruz” dedi.

90 Milyar liralık kamu ihalesi

YDA’nın aldığı kamu ihalelerinin tutarı ise 90 milyar 721 milyon 819 bin TL’yi buldu. Şirketin aldığı en önemli kamu ihalelerinden biri de Dalaman Havalimanı ihalesiydi. YDA Group AKP döneminde havalimanları ve şehir hastaneleri başta olmak üzere çok sayıda ihale aldı.

Kızılay skandalı

6 Şubat depremlerinin arından çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay’ın, kira gelirlerini YDA İnşaat’a bıraktığı ortaya çıkmıştı. Kızılay’ın Ankara’da mülkiyeti kendisine ait olan alanına dört bankamatik, üç büfe ve reklam panoları konulurken, işletmelerin kira gelirini yıllarca YDA adlı inşaat şirketi toplamıştı.

"Deprem AK Parti’ye yakın müteahhite yaradı" haberi, 05 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 05 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Deprem AK Parti’ye yakın müteahhite yaradı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deprem AK Parti’ye yakın müteahhite yaradı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 15 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 22:31 TSK Irak'ta 12 PKK'lı Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
  2. 22:29 Birlikte yıkanmaması gereken çamaşırlar neler?
  3. 22:26 Etkili bir CV nasıl yazılır?: CV yazarken nelere dikkat etmelisiniz?
  4. 22:26 NBA Play-off Yarı Finaallerinde Denver Nuggets ve New York Knicks Öne Geçti
  5. 22:23 Türkiye'nin Mobil Liderliği: Yüksek Kullanım Süresi, Düşük Gelir!
  6. 22:22 Altın sahiplerine o müjdeli haber sonunda geldi!: Ekonomistler açıkladı!
  7. 22:17 Gelinim Mutfakta altın heyecanı devam ediyor!: Çeyrek altını alan gelin ise belli oldu!
  8. 22:16 Ziraat Bankası, Dubai'de Temsilcilik Ofisi Açıyor
  9. 22:13 Beşiktaş Yeni Sezonda Güçlü Bir Kadro İçin Hamle Yapıyor: Transferler ve Ayrılıklar!
  10. 22:12 Bu ülkelerden posta ve kargo gelenlere kötü haber geldi!: Vergiye yeni bir zam daha yapıldı!
  11. 22:09 Ne buğday ne kepek: İşte en sağlıklı ekmek!
  12. 22:07 2024 TOKİ başvuruları ne zaman başlayacak?: TOKİ konut başvuruları merakla bekleniyor!
  13. 22:06 Palandöken'de Yaşanan Çöp Skandalı: Alzheimer Hastası'nın Evinden 20 Ton Çöp Çıktı!
  14. 22:01 Yeni Kaledonya'da Oy Kullanma Yasası Değişikliği Protestoları: 3 Kişi Hayatını Kaybetti
  15. 21:56 Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: 50 İlde 17 Milyar Liralık İnceleme Başlatıldı
  16. 21:47 Çin Merkez Bankası Politika Faizini Sabit Tutuyor
  17. 21:42 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
  18. 21:36 Kanada'da Orman Yangınları: Binlerce Kişi Tahliye Ediliyor
  19. 21:30 TÜİK Raporu: Türkiye'de Doğurganlık Hızı Tarihi Düşüşle 1,51'e Geriledi
  20. 21:15 Türkiye'de Ücretli Çalışan Sayısı Arttı
Türkiye Haberleri