Deprem öncesi alınacak önlemler hasar ve kayıpları en aza indiriyor

Deprem öncesi alınacak önlemler hasar ve kayıpları en aza indiriyor

Deprem öncesi alınacak önlemler hasar ve kay... Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, zelzele öncesinde alınacak önlemlerin hasar ve can kayıplarını en aza indireceğini söylemiş oldu.

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, zelzele öncesinde alınacak önlemlerin hasar ve can kayıplarını en aza indireceğini söylemiş oldu.

Prof. Dr. Kaya, AA muhabirine, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin oldukça sayıda binanın yıkımına ve binlerce insanoğlunun ölümüne niçin bulunduğunu anımsattı.

Depremden en azca hasarla ve kayıpla ayrılmanın yolunun zelzele öncesinde alınacak önlemlerden geçtiğini özetleyen Kaya, bireysel ve kurumsal tedbirlerin önemine vurgu yapmış oldu.

Türkiye'de depremlerin olmaya devam edeceğini ve bu mevzuda farkındalığın artırılması icap ettiğini dile getiren Kaya, şu şekilde devam etti:

"Hem bireysel hem kurumsal önlemler olmalı. Kişisel olarak evde ulaşılması kolay bir yerde zelzele çantası bulunmalı. Bu çantanın içinde eğer olmazsa olmazların başlangıcında su ve konserve benzer biçimde yiyecek geliyor. Depreme yönelik olarak aile fertleri mümkün bir afette ne yapacakları mevzusunda öncesinden konuşmaları gerekiyor. Deprem anında yaşam üçgeni sağlayacak alanlar tespit edilmeli. Yaşam üçgeni, mümkün bir yıkımda enkazdan sağ çıkmayı sağlayacak bir boşluk oluşturuyor. Bu boşluğu azca ezilip, hacmi daha azca azalan eşyalar oluşturur. Başımızı ve iç organlarımızı koruyacak şekilde 'çök-kapan-tutun'u gerçekleştirmeliyiz. Bunun yanı sıra depremin hemen ardından gördük ki, afette ilk müdahaleyi yapacak kişiler bizleriz. Bu anlamda sertifikalı ilk yardım ve arama kurtarma eğitimi almak çok önemli. Gönüllü sayıları artırılmalı ve kurslara katılarak bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı."

Kaya, yapısı ve üzerine kurulu olduğu zemin özelliklerinin, binanın, depremi ne kadar hasarla atlatacağını belirlediğini ifade etti.

Binaların, gerekli zemin etütleri yapılarak uygun tekniklerle inşa edilmesi gerektiğine dikkati çeken Kaya, mevcut binaların da deprem riskine karşı analiz edilmesi uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Kaya, şunları kaydetti:

"Deprem bilincinin artırılması gerekli. Sık aralıklarla tatbikatlar yapılması çok önemli. İnsanlar alışkanlık haline getirdikleri şeyleri deprem anında daha rahat uygulayabilir. Deprem anında yaşam üçgeni oluşturarak kendimizi korumalıyız. Sarsıntı anında asla asansör veya merdivenlere koşmamak gerekli. O esnada ne olacağını bilemeyiz. Sarsıntıların sakinleşmesinden sonra dışarı çıkılmalı. Dışarı çıkmadan ilk şok atlatıldıktan sonra doğal gaz ve elektriğin kapatılması ve yangın riskinin ortadan kaldırılması gerekli."

"Deprem öncesi alınacak önlemler hasar ve kayıpları en aza indiriyor" haberi, 13 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Deprem öncesi alınacak önlemler hasar ve kayıpları en aza indiriyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deprem öncesi alınacak önlemler hasar ve kayıpları en aza indiriyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  2. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  3. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  4. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  5. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  6. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  7. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  8. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  9. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  10. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  11. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  12. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  13. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  14. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  15. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  16. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  17. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  18. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  19. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  20. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
Gündem Haberleri