'Deprem sırasında en büyük tehlike; panik ve ezilme riski'

'Deprem sırasında en büyük tehlike; panik ve ezilme riski'

'Deprem sırasında en büyük tehlike; panik ve... İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Alper Çankaya, "Depreme nerede yakalanacağımız belli değil. Kamusal alanlarda, beyazperde, tiyatro benzer biçimde toplu alanlarda da depreme maruz kalabiliriz.

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Alper Çankaya, "Depreme nerede yakalanacağımız belli değil. Kamusal alanlarda, beyazperde, tiyatro benzer biçimde toplu alanlarda da depreme maruz kalabiliriz. Bu sırada karşılaşabileceğimiz en büyük çekince; ürkü ve ezilme riskidir. Oturduğumuz iskemle yada koltuğun derhal yanında 'çök-kapan-tutun' hareketini uygulayabiliriz" dedi.

İKÇÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Alper Çankaya, toplumdaki zelzele farkındalığının arttığını ve zelzele özelinde afet farkındalık seminerlerine ilginin fazlalaştığını söylemiş oldu. Konuşmacı olarak iştirak ettiği seminerlerde çeşitli uyarılarda bulunan ve aynı zamanda yapı mühendisi olan Dr. Çankaya, "Afet öncesinde bizlere en yakın toplanma alanlarını tespit etmeliyiz. Deprem olduktan sonrasında o alanlarda güvenli bir şekilde toplanabiliriz. Deprem olmadan ilkin bu alanları, e-Devlet vasıtasıyla öğrenmemiz gerekir" dedi.

Deprem esnasında 'çök-kapan-tutun' yönteminin büyük önem taşıdığının altını çizen Dr. Çankaya, herkesin güvenli kabul ettiği alanlarda hayat üçgeni oluşturabileceğini söyledi. Çankaya, "Çamaşır ya da bulaşık makinelerinin önünde hayat üçgeni oluşturabiliriz. Bu eşyaların önünde çöküp, başımızı koruyarak depremin bitmesini beklemeliyiz. Hemen ardından binamızı hızlı bir şekilde tahliye edebiliriz. Deprem sırasında asansör ve merdivenlerin kullanılmaması gerekir. Binayı terk ettikten sonra toplanma alanlarına geçerek, yetkililerden gelecek direktifleri beklemeliyiz. Kesinlikle panik yapmamalıyız. Depreme nerede yakalanacağımız belli değil. Kamusal alanlarda, sinema, tiyatro gibi toplu alanlarda da depreme maruz kalabiliriz. Bu sırada karşılaşabileceğimiz en büyük tehlike; panik ve ezilme riskidir. Oturduğumuz sandalye veya koltuğun hemen yanında 'çök-kapan-tutun' hareketini uygulayabiliriz" diye konuştu.'KAPI EŞİKLERİ GÜVENLİ DEĞİL'Deprem farkındalığının 1999'daki Kocaeli depremiyle oluşmaya başladığını anlatan Dr. Çankaya, son depremin afet bilincini artırdığını belirtti. Gerekli önlemlerin alınması halinde can kaybını en aza indirmenin mümkün olduğunu kaydeden Çankaya, "30 Ekim 2020 depreminden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı yapı stoku envanteri çalışması sürdürülüyor. Burada öncelikli alanlar belirlendi. Bayraklı tamamlandı, Bornova'da devam ediyor" dedi.

Dr. Çankaya, halkın içinde bulundukları yapı alanlarının yada zeminlerin güvenli olup olmadığını merak ettiğini altını çizdi. Çankaya, bu ilginin ümit vadedici olduğunu söyleyip, doğru malum yanlışlarla ilgili ise "Deprem esnasında kapı eşiklerinde durulması gerektiğiyle ilgili yanlış bir informasyon hakim. Kapı eşikleri de binanın öteki alanlarından daha güvenli değildir" diye konuştu.


"'Deprem sırasında en büyük tehlike; panik ve ezilme riski'" haberi, 14 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan 'Deprem sırasında en büyük tehlike; panik ve ezilme riski' haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Deprem sırasında en büyük tehlike; panik ve ezilme riski' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:40 Sanık Avukatlarından Basına Sert Tepki: “Bebek Katili İlan Ettiniz!
  2. 17:37 Veda Ziyareti: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Görevini Tamamladı
  3. 17:33 Dolar Tahmini Yükseldi: JP Morgan’dan TCMB ve TL Açıklamaları
  4. 17:29 Mauro Icardi'den Wanda Nara'nın yeni sevgilisi L-Gante'ye sert cevap!
  5. 17:29 incenzo Montella, UEFA Uluslar Ligi play-off kura çekimi sonrasında değerlendirmede bulundu
  6. 17:28 Kerem Aktürkoğlu’nun Geleceği: Barcelona İddiası Büyüyor!
  7. 15:06 Narin cinayetinde yeni detaylar çıktı: "Avucundaki saç ve kıl..."
  8. 15:01 ASELSAN ve SSB arasında 135 milyon euro'luk sözleşme imzalandı
  9. 14:58 TCMB'nin faiz kararı ardından UBS işle Deutsche Bank'ın Aralık ayı tahmini dikkatleri çekti
  10. 14:46 Bakan Uraloğlu açıkladı: "Havalimanı sayısı 60'a çıkacak"
  11. 14:46 Patronlar Kulubü TUSİAD erken faiz indirimi uyarısında bulundu
  12. 14:45 TOBB açıkladı: Ekimde kurulan şirket sayısı yüzde 5,5 arttı
  13. 14:36 Kılıçdaroğlu'na siyasi yasak davası bugün hakim karşısında
  14. 14:36 Aşk hayatları kötü giden burçlar 2025 yılında da değişmedi!
  15. 14:36 Marmara'da fırtına beklentisi: Meteorolojiden uyarı geldi!
  16. 14:35 ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 202A4 ÖSYM ALES/3 sınav sonuç tarihi
  17. 13:40 Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever'e "Ak troller" davasında beraat
  18. 13:30 Sera Kadıgil'den kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonuna Cevizoğlu'nun seçilmesine tepki
  19. 13:27 Galatasaray'da yeni sezonun ilk transferi Jakobs!
  20. 13:24 İnsanlık tarihinin en eski alfabesi keşfedildi!
Gündem Haberleri