Deprem Sonrası Kaygı ve İkincil Travma: Türk Psikologlar Derneği Acil Toplum Temelli Psikososyal Destek Progra
Deprem Sonrası Kaygı ve İkincil Travma: Türk... Türk Psikologlar Derneği, deprem bölgesinde 11 ilden 7’sinde gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçlarını içeren bir rapor yayınladı.
Depremi yaşayanlarda yoğun kaygı tepkilerinin gözlemlendiği belirtilen raporda, kapsamlı bir toplum temelli psikososyal destek programı geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, sahada psikososyal destek sağlayan ekiplerde de ikincil travma belirtileri görüldüğü kaydedildi.
Türk Psikologlar Derneği, depremlerin yıkım getirdiği 11 ilden 7’sinde gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçlarını içeren bir rapor açıkladı. Dernek, 10-17 Şubat tarihleri arasında yapılan gözlemlerin ardından oluşturduğu raporu internet sitesinden yayınladı. Bölgede yüksek şiddetli artçıların sıklıkla devam etmesi nedeniyle, travma sonrası akut dönemde görülen çeşitli psikolojik belirtilerin gözlemlendiği belirtilen raporda, “Deprem yaşayanlarda, yoğun kaygı tepkilerinin gözlemlendiği” ifade edilerek, şu gözlemlere yer verildi:
“Çocuk, ergen, yaşlı, kadın, engelli, özel tıbbi bakım ihtiyacı bulunan bireyler, mülteciler vb. incinebilir grupların özel gereksinimleri de göz önünde bulundurularak kapsamlı bir toplum temelli psikososyal destek programı geliştirilmesi, afet çalışmalarına destek veren çalışanlara psikososyal destek hizmeti sunulması, görev yapıp geri dönmüş arama-kurtarma, lojistik vb. personel ve gönüllülere kendi illerinde hizmet sunulması, deprem bölgesinden başka illere intikal etmiş deprem yaşayanların yeni barınma alanlarında/bölgelerinde psikososyal destek hizmeti sunması ihtiyaçlar arasındadır.”
Raporda ayrıca, bölgede görev alan kamu personeli, afet çalışmasına katılan personel ve gönüllülerle ilgili de, şu analizlerde bulunuldu:
“Mevcut personelin psikososyal destek vermesi çalışanların sağlıklı ve işlevsel bir hizmet sunmasının çok mümkün olmayacağı gerekçesi ile önerilmemektedir. Depremin etkilediği bütün illerde, psikososyal destek sağlayıcılarının kendilerinin de birer afetzede olduğunun göz önünde bulundurulması ve bu anlamda da desteklenmelerinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Sahaya inen ekiplerin de ikincil travmatizasyon belirtileri gösterdiği görülmüştür.” Dernek bölgenin ihtiyacı için bir yıl sürecek gönüllü destek çalışmasına hazırlandığını, bunun için kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile görüştüğünü kaydetti.
PSİKOSOSYAL PROJE BİR YIL SÜRECEK
Dernek, 4 bin gönüllü ile gerçekleştireceği psikososyal destek projesinde şunları hedefliyor:
l Bölgeden göç etmiş olan yurttaşlara yeni gelmiş oldukları illerde psikososyal destek sağlanması; l Depremden etkilenen il ve ilçe merkezlerinde deprem bölgesine gidecek uzman gönüllüler aracılığıyla 1 yıllık bir destek hizmeti sunulması; l Deprem bölgesinde olan ancak görece yerel kapasitesiyle psikososyal destek verilebilecek illere de (Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis, Elazığ) yapılacak gezici ekip görüşmeleri dahilinde ihtiyaç noktalarında uzmanlık desteği sağlanması; l Çalışmaların psikososyal destek sunabilecek meslek mensuplarının meslek kuruluşları ile eşgüdüm ve işbirliği içinde gerçekleştirilmesi.
"Deprem Sonrası Kaygı ve İkincil Travma: Türk Psikologlar Derneği Acil Toplum Temelli Psikososyal D." haberi, 27 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 27 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Deprem Sonrası Kaygı ve İkincil Travma: Türk Psikologlar Derneği Acil Toplum Temelli Psikososyal D.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deprem Sonrası Kaygı ve İkincil Travma: Türk Psikologlar Derneği Acil Toplum Temelli Psikososyal D.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.