Depremin ardından bölgede bulunan Volkanik Hasan Dağı'ndan dumanlar yükselmeye başladı
Depremin ardından bölgede bulunan Volkanik H... Niğde’de meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremin ardından, bölgede bulunan volkanik tipli Hasan Dağı’na yönelik endişeler de artmaya başladı.
Niğde’de meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremin ardından, bölgede bulunan volkanik Hasan Dağı'ndan dumanlar yükselmeye başladı. Olay üzerine Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nden bir ekip, incelemelerde bulundu.
Niğde’de meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremin ardından, bölgede bulunan volkanik tipli Hasan Dağı’na yönelik endişeler de artmaya başladı. Birçok uzman konu hakkında açıklamalarda bulunurken, bölgedeki depremlerin devam etmesi sonucunda yanardağın durumunun ne olacağı merak edilmeye başlandı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener ve beraberindeki ekip, Hasan Dağı’na giderek incelemelerde bulundu. Bölgedeki Hasan Dağı’nın aktif bir volkan olduğunu ve depremde etkisi olup olmadığını araştırdıklarını dile getiren Şener, şunları söyledi: “Hasan Dağı’nın en son patladığı tarih, Çatalhöyük’te yapılan arkeolojik kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı. M.Ö. 6500 yılı. Dolayısıyla biz, 10 bin senede volkanik faaliyet olduğu zaman aktif volkan diyoruz, dolayısıyla Hasan Dağı da bu bağlamda aktif bir volkan. Şu an uykuda ama 5.1 şiddetindeki depremin Hasan Dağı volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı bir konu olur. Burada incelemeler yapacağız.
EN SON 8 BİN 500 YIL ÖNCE PATLADI
Şener, depremin Hasan Dağı’nı etkileyeceği ve Hasan Dağı’nın depremi tetikleyebileceği yönündeki iddiaların basında yer aldığını anımsatarak, çalışmalarında bu iddiaların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine yönelik proje geliştireceklerini ve incelemelerinde bu konulara yoğunlaşacaklarını anlattı. Hasan Dağı’nın en son patlamasının milattan önce 6 bin 500 yıl önce yaşandığını aktaran Şener, bu patlamanın Çatal Höyük’te yapılan arkeolojik kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı olduğuna dikkati çekti.
‘HASAN DAĞI AKTİF BİR VOLKAN, DURDUĞU SÜRECE GAZ ÇIKACAK’
Şener, Hasan Dağı’nın aktif bir volkan olduğunu dile getirerek, “Hasan Dağı şu anda uykuda ama bu 5,1 büyüklüğündeki depremin Hasan Dağı’nın volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı olur. Bunun için çalışmalar yapmamız gerekiyor, bu konulara yoğunlaşacağız” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve her an her yerde deprem olabilme ihtimali bulunduğuna işaret eden Şener, depremle yaşamaya alışılması gerektiğini vurguladı. Basında Hasan Dağı’ndan çıkan gazların görüntüsünün yer aldığına değinen Şener, şöyle devam etti: “O görüntüler, Hasan Dağı’nın kraterine yakın bölgede aşağı yukarı 3 bin metre yükseklikten çekilmiş. MTA, o gazların kimyasalları üzerinde çalışmalar yaptı. Bu yeni bir şey değil. Hasan Dağı durduğu sürece o gazlar oradan çıkacak. Şimdilik söyleyeceklerimiz bu kadar. Bundan sonrası için söylemek çok erken aşırı spekülatif olur. Türkiye bir deprem ülkesidir, her an her yerde deprem olabilir. Depremle yaşamaya alışmamız lazım.”
"Depremin ardından bölgede bulunan Volkanik Hasan Dağı'ndan dumanlar yükselmeye başladı" haberi, 23 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Depremin ardından bölgede bulunan Volkanik Hasan Dağı'ndan dumanlar yükselmeye başladı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Depremin ardından bölgede bulunan Volkanik Hasan Dağı'ndan dumanlar yükselmeye başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.