Dev denizaltı havuzu suya indirildi

Dev denizaltı havuzu suya indirildi

Dev denizaltı havuzu suya indirildi Milli Savunma Bakanlığı'nca yürütülen projede yapımı tamamlanan ve kendi kategorisinde dünyada tek olma özelliğine sahip, 3 bin ton kaldırma kapasiteli "denizaltı havuzu" törenle suya indirildi.

Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) arasında 17 Aralık 2019'da imzalanan sözleşme kapsamında tamamlanan denizaltı havuzu, Yalova'nın Altınova ilçesindeki özel bir tersanede törenle suya indirildi. Proje kapsamında tamamlanan denizaltı havuzu; milli denizaltı üretilmesi, denizaltıların bakım, onarım ve modernizasyon faaliyetlerinin sürdürüldüğü Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nın denizaltı inşa ile bakım onarım altyapı ve kabiliyetlerinin artırılması amacıyla üretildi. 28 havuz personeli ve 14 denizaltı nöbetçi personelini 5 gün boyunca ikmal yapmadan barındırma kapasitesine sahip havuzun boş ağırlığı 4 bin ton, kaldırma kapasitesi ise 3 bin ton. 105 metre uzunluk, 25,1 metre genişlik ve 19,95 metre yüksekliğindeki denizaltı havuzu, 4 dizel jeneratör sayesinde limana bağlı kalmadan da herhangi bir yerde denizaltının bakım onarım faaliyetlerini yürütebilecek.

'DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK'

Projenin stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen ASFAT Proje Sorumlusu Bedrettin Karaçorlu, "Denizaltı havuzumuz boş ağırlığı ile 4 bin ton geliyor ve 3 bin tonluk denizaltını kaldırma kapasitesine sahip. Diğer havuzlardan ayıran çok fazla özellik var. İçerdiği özellikler nedeniyle dünyada başka bir örneği yok. En önemli özelliği havuzun kendine ait bir kapama sistemi olması. Hem üzerine bir çatımız var. Hem de başında ve sonunda giyotin kapılarımız var. Bu bize havuzlanan unsurların iklim şartlarından bağımsız olarak bakım ve onarımlarını ve gerekiyorsa yeni inşa faaliyetlerini herhangi bir hava koşuluna bağlı kalmadan yapma imkanı sağlıyor" dedi.

'MAVİ VATAN HEDEFİNE BİR ADIM DAHA YAKLAŞACAĞIZ'

Kendi kategorisinde dünyanın en donanımlı ve büyük denizaltı havuzu olduğunu belirten Karaçorlu, şunları kaydetti:

Çatı üzerindeki kaplama Avrupa standartlarında izolasyon yalıtkanlığına sahip. Herhangi bir ısı geçirgenliği yok. Yapılan standartlar ve projelendirme NATO standartlarında. Türk Loydu ile beraber kontrol edildi. Bu havuzu diğer havuzlardan ayıran özelliklerden bir tanesi açık denizlerde havuzlama kapasitesine sahip. 100 knot rüzgar hızı, yani yüksek bir rüzgar hızında bile stabilizesinde herhangi bir değişiklik yok. Ağırlık olarak Gölcük'teki donanmada kullanılacak. Boyu 105, yüksekliği 19, genişliği 25 metre, maksimum dalış derinliği 16,5 metre. Bu derinliğe 75 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabiliyor. İçerisinde çok önemli elektronik otomasyon sistemleri var. Bunlardan birkaçı gemi merkezleme sistemi, reflection sistemi, su altı görüntüleme sistemi. Bunların hepsi havuzlanan denizaltı ve gemi güvenliği için önemli olan sistemler. Bu yıl içerisinde teslim etmeyi hedefliyoruz. Mavi vatan hedefine bizi bir adım daha yaklaşacağını hedefliyoruz.

 

"Dev denizaltı havuzu suya indirildi" haberi, 31 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 31 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Dev denizaltı havuzu suya indirildi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dev denizaltı havuzu suya indirildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 16 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:22 İsrail'in Nebatiye'ye düzenlediği saldırıda belediye başkanı öldü!
  2. 19:18 Ahmet Davutoğlu: 'Sayın Bahçeli inisiyatif alırsa Türkiye bu işi rahat yürütür'
  3. 19:14 Özgür Özel: 'Türkiye'nin Tarım Sorunları Çözülmeli, 1 Milyon Çiftçi Kayıp'
  4. 19:00 EGM bekçi alımı ne zaman olacak?: Bekçi alımı başvurularında son gelişmeler neler?
  5. 19:00 Messi'ye Milli Takım'ı ne zaman bırakacağı soruldu!
  6. 18:56 2025 asgari ücret toplantısı ne zaman başlayacak?: Asgari ücret ne kadar olacak?
  7. 18:54 Hakan Çalhanoğlu'na İtalya'da büyük onur: Prestijli ödüle layık görüldü
  8. 18:50 Mark Rutte: NATO, her düşmanla yüzleşmeye hazır
  9. 18:45 CHP'den, Kılıçdaroğlu hakkındaki "zorla getirilme" kararına tepki!
  10. 18:44 Şenol Güneş şanssızlığı kırmak istiyor!
  11. 18:28 Nevşehir'de yasa dışı bahisten 10'u öğrenci 15 gözaltı!
  12. 18:25 Kedi beslediği için öldürülmüştü, katilin ifadesi aileyi ikinci kez yıktı!
  13. 18:21 İsrail basınına göre, İsrail'in İran'a saldırısı an meselesi ve hedef alınacak noktalar belirlendi
  14. 18:14 Kasırganın peşinden North Carolina'da 92 kişi hala kayıp!
  15. 18:09 Biden, İsrail'e gönderilen balistik füze savunma sistemine ilişkin Kongreyi bilgilendirdi
  16. 18:05 MİT'ten nokta operasyon; Terör örgütü PKK/YPG'nin sözde sorumluları etkisiz hale getirildi
  17. 18:02 Malatya'da yaşanan depremi sonrası Mardin ve Cizre için uyarı geldi!
  18. 18:01 Kuzey Kore'de 1,4 milyon kişi gönüllü askerlik için başvurdu!
  19. 17:57 Meteoroloji uyardı!: Erzurum ve çevresine soğuk hava geliyor!
  20. 17:56 Bitcoin 68 Bin Doları Aştı! Çin'in Teşvik Paketi Kripto Piyasalarını Ateşledi!
Türkiye Haberleri