Devlet, cemaat bağlantılı polisleri 1999'dan beri tanıyor!

Devlet, cemaat bağlantılı polisleri 1999'dan beri tanıyor!

Devlet, cemaat bağlantılı polisleri 1999'dan... Polis teşkilatında kadrolaşan, yükselen, kilit noktalara getirilen pek çok polisin, 1999 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı "Cemaatçi polisler" listesinde yer aldığı ortaya çıktı. Devletin yıllardır...

Polis teşkilatında kadrolaşan, yükselen, kilit noktalara getirilen pek çok polisin, 1999 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı "Cemaatçi polisler" listesinde yer aldığı ortaya çıktı. Devletin yıllardır bildiği, bildiği halde görevde yükselttiği polisler arasında istihbaratın bir numarası Ramazan Akyürek, 17/25 Aralık'ın müdür Yakup Saygılı, istihbaratın iki numarası Coşkun Çakar, AKP'li Bakan'ın Vali yaptığı Ahmet Pek, kamuoyunun yakından tanıdığı Hanefi Avcı da var. 

1999'DAKİ 132 KİŞİLİK LİSTE

Al Jazeera Türk'ten Selahattin Günday'ın haberine göre, listede ismi geçen 132 kişinin tamamının cemaat mensubu ya da cemaat bağlantılı olup olmadığı kesinlik kazanmış değil. Ancak listedeki pek çok isim daha sonraki yıllarda eylem ve işlemleriyle  bu bağını ortaya koymuş görünüyor. Paralel devlet soruşturmalarındaki gözaltı ve tutuklama kararları bu bağın en önemli işaretleri.

Peki devlet bu isimlerin "cemaat bağlantısını" 2013’te mi öğrendi? Bu sorunun cevabını almak için 1999 yılına dönmek gerekiyor.

Dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral,  yardımcısı Osman Ak , Emniyet teşkilatı içindeki Cemaat yapılanmasını ortaya çıkartmak amacıyla bir çalışma başlattı. Hazırladıkları çalışmanın altında Emniyet Başmüfettişleri Zafer Aktaş ve Ersal Dalman’ın da imzaları vardı.

Yaklaşık üç ay süren bu çalışmada teşkilat içnide ''Işık Tarikatı’ mensubu 132 polisin ismi  belirlendi.

O zaman çoğu alt rütbelerde olan bu polisleri Türkiye yıllar sonra teşkilatın karar verici tepe noktalarında görecekti.

İSTİHBARATIN BİR NUMARASI RAMAZAN AKYÜREK 

1999’da Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı ''Cemaatçi polisler’ listesinin belki de en dikkat çekici ismi  Ramazan Akyürek idi. Akyürek, o listenin 10.sırasında yer alıyordu. O  sırada Adana’da görev yapıyordu.

Bu listede yer alanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadı, dolayısıyla Ramazan Akyürek ''e de dokunulmadı. Akyürek daha sonraki yıllarında yükselmeye devam etti. 2004-2006 yılları arasında Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptı.  Oradan sonra 2006 yılında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı görevine atandı. 2009 yılında bu görevinden alınan Akyürek, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Paralel yapı soruşturmaları kapsamında 2014 yılında açığa alındı . Şu anda ise Paralel Yapı soruşturmaları kapsamında ''usulsüz dinleme’ davasında sanık. Akyürek Hrant Dink cinayeti davasında da yargılanıyor.

17-25 ARALIK'IN MÜDÜRÜ YAKUP SAYGILI

1999 listesindekilerden biri yine kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim : Yakup Saygılı...Yakup Saygılı o listede yer aldığında Ankara’da Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nda görev yapan ismi bilinmeyen  bir komiser yardımcısıydı.  O tarihten 14 yıl sonra 2013 yılında artık İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şube müdürü olacaktı ve 17-25 Aralık  soruşturmalarının baş aktörlerinden biri oydu.

1999 listesinin 73. Sırasındaki Yakup Saygılı şu anda nerede? Paralel Devlet Yapılanması soruşturmaları kapsamında ''hükümeti devirmeye teşebbüs’ suçlaması ile tutuklu durumda.

FİRARİ MÜDÜR RECEP GÜVEN

Recep Güven, 1999 yılında İstihbarat Daire Başkanlığı’nda bir emniyet amiriydi. Cevdet Saral ekibinin hazırladığı ''Cemaatçi polisler’ listesinin 16.sırasında o vardı.

O tarihten 13 yıl sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne kadar yükseldi.

2012-2014 yılları arasında  Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevinde kaldı.

Gülen örgütüne bağlı bir polis müdürü olduğu devlet kayıtlarında yer almış olmasına rağmen 2014 yılı Ocak ayına kadar bu koltukta oturuyordu.

Recep Güven, Paralel Yapı soruşturmaları kapsamında ''usulsüz dinleme’ davasının sanıklarından. Bir ara tutuklandı, sonra serbest bırakıldı, ardından hakkında yeniden yakalama kararı çıkartıldı.

Diyarbakır emniyetini iki yıl yönetmiş olan bir emniyet müdürü olarak şu an firari durumda.

İSTİHBARATIN İKİ NUMARASI

Paralel Yapı soruşturmaları kapsamında ''usulsüz dinleme’ davasında sanıklarından biri Çoşkun Çakar. 1999’daki liste devlet kayıtlarına girdiğinde Coşkun Çakar bir emniyet amiriydi. Ama sekiz sonra,  2007-2008 yıllarında İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı’na gelmişti.  Çakar,  2015 yılında paralel yapı soruşturmaları kapsamında yürütülen usulsüz dinlemeler kapsamında tutuklandı.

EMNİYET MÜDÜRÜYDÜ VALLİ OLDU

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı 1999 listesinin en tepesindeki isimlerden biri Ahmet Pek idi. Ahmet Pek  Cemaat bağlantılı polisler listesinin ikinci sırasındaydı, ve isminin karşısında ''emniyet müdürü’ yazıyordu.

Ötekiler gibi onun hakkında da herhangi bir işlem yapılmadı.

2012 yılında artık  Emniyet Genel Müdür Yardımcısıydı. Aynı yıl Iğdır’a vali olarak atandı. O atamayı yapan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin idi.

Ahmet Pek, 2014 yılında merkeze çekildi.

Vali Pek, Selam Tevhid’te kumpas soruşturması kapsamında Şubat 2016 ''da  tutuklandı. Pek’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dinlendiği soruşturmanın Ankara ayağını yürüttüğü tespit edildi.  Yani Cemaatçi polislerin kurduğu tezgahı soruşturma görevi Ahmet Pek üzerinden yine aynı grubun adamlarının eline verilmişti.

FİRARİ EMRULLAH USLU DA LİSTEDE

1999 listesindeki  isimlerden biri Emrullah Uslu.  Kamuoyu bu ismi daha sonra gazeteci-yazar Emre Uslu olarak tanıdı. 1999 yılında polis olan Uslu, yıllar sonra Ergenekon ve Balyoz haberleri ile ön plana çıkan ve OHAL döneminde geçtiğimiz günlerde kapatılan Taraf Gazetesi’nde yazılar yazdı. Yurtdışında firari  durumda olan Uslu,  MİT TIR’larının durdurulması ve Selam Tevhid’te kumpas davalarının sanıklarından.

EGM YARDIMCISI FERİDUN TAŞÇI

1999 listesinin daha sonra Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükselen isimlerinden biri de Feridun Taşçı idi.

Taşçı, 2016 yılında İzmir’de yürütülen Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında tutuklandı.

ÖNEMLİ BİR İSİM ALİ OSMAN KAHYA

İleride Bursa ve Malatya Emniyet Müdürlüklerine kadar yükselen bir isim de 1999 listesinin 6.sırasındaydı : Ali Osman Kahya.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra gözaltına alındı.

Ali Osman Kahya,  18 Nisan 2007’de yapılan  Zirve yayınevi saldırısı sırasında Malatya Emniyet Müdürü’ydü.

SELAM TEVHİD'İN KİLİT İSMİ AÇIKGÖZ

1999’da Komiser yardımcısı olarak listede yer alan bir diğer isim ise Özgür Açıkgöz’dü. Açıkgöz de 2011 yılında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcılığına kadar yükseldi.  Selam Tevhid soruşturmasında şüphelilere kumpas kurulması iddialarıyla ile ilgili açılan dava kapsamında tutuklandı. Açıkgöz, örgütsel bağlantı olmadığı halde siyasetçi, akademisyen ve bürokratları yasa dışı dinletmek ile suçlanıyor.

TAHŞİYE KUMPASININ SANIĞI DA LİSTEDE

Tahşiyeciler Grubuna yönelik kumpas davasında sanık olan Bayram Özbek de  bu listede yer aldı. 1999’da komiser yardımcısıydı, emniyet müdürlüğüne kadar yükseldi.  Yıllar sonrasında Paralel Yapı soruşturmaları kapsamında yürütülen Tahşiye davası ile ilgili gözaltına alındı.

MEHMET FECRİ YILDIZ

3. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne kadar yükselen ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nda görev yapan Mehmet Fecri Yıldız da bu listede ''ışık tarikatına’ mensup komiserlerin içinde yer aldı.

Emniyet amiri Ayhan Falakalı da bu listediydi. O zamanlarda da İstihbarat Daire Başkanlığı’nda görev yapan Falakalı uzun yıllar burada görev yaptı.  Hakkında 2015 yılında yasa dışı dinleme soruşturması kapsamında İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri ile birlikte gözaltı kararı çıkarıldı.

Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz da ''Cemaatçi polisler’ listesindeydi.  Durmaz da 2015 yılında paralel yapı soruşturmaları kapsamında tutuklandı.

FİRARİ TERÖR DAİRE BAŞKANI DA LİSTEDE

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik de bu isimler arasında yer aldı. 1999’da  rütbesi emniyet amiriydi. 2014 yılında bu görevindeyken açığa alındı. Daha sonra Selam Tevhid’te kumpas soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.  Cihangir Çelik firari durumda.

YILLAR SONRA BÜYÜK İLLERE MÜDÜR OLDULAR

1999’da Yalova’da emniyet amiri olan Hüsrev Salmener de cemaatçi polisler listesindeydi. Salmaner yıllar sonra emniyet müdürlüğüne kadar yükseldi. 2011 yılında  Artvin Emniyet Müdürü olarak görev verilen Salmener, 2014 yılında bu görevden alındı.

Mustafa Sağlam da bu isimlerden biriydi.  En son Antalya Emniyet Müdürü olan Sağlam, paralel yapı soruşturmaları ile birlikte 2014 yılında görevinden alındı.

Isparta, Adana gibi illerde emniyet müdürlüğü yapmış Ahmet Zeki Gürkan da bu listedeydi. Emniyet amiri iken bu listeye giren Gürkan, paralel yapı soruşturmaları ile birlikte önce görevden alındı. 2015 yılında ise emekli edildi.

Gürkan gibi emniyet amiri iken bu listede olan Metin Aşık da daha sonra emekliye sevk edildi. Kahramanmaraş Emniyet Müdürü olan Aşık, paralel yapı soruşturmaları ile birlikte 2015 yılında emekliye sevk edildi.

HANEFİ AVCI DA O LİSTEDEYDİ

Bu listede kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim daha var:  Hanefi  Avcı.  Hanefi Avcı listede dördüncü sırada.  O sırada Emniyet Müdürü olarak görünüyor. Avcı  2010 yılında yazdığı  Haliçte Yaşayan Simonlar kitabında '' Işık evlerinin birinde 5 – 6 ay kaldığını, bu evde kalırken Fethullah Gülen ile benzeri başka bir evde karşılaştığını, çocuklarını 6 yıl Samanyolu Koleji’nde okuttuğunu’ anlatmıştı.  Hanefi Avcı, yukarıda sözü edilen kitabının  421.sayfasında  1999 raporu hakkında şunları yazmıştı : “ Sabri ağabey (Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’u kastediyor, Aljazeera Türk’ün notu), Ankara’da Cevdet Saral, Osman Ak gibi isimlerin Emniyette cemaat örgütlenmesiyle ilgili bir rapor hazırladığı sırada, bu raporun aslında gerçekleri  ortaya çıkarmaktan çok Ankara ekibinin İstanbul’a gitme harekâtının bir parçası olduğunu, alakasız kişilerin cemaat listesine alındığını fark edip karşı koymuştu. Ankara ekibinin  gizli niyetlerini  deşifre etmiş, hatta bu davranışından dolayı Fethullahçıların hamisi diye suçlanmıştı..''  Hanefi Avcı, Cemaat kadrolarının emniyet içinde bölünme yaşadığı 2005’ten sonra ''Kozanlı Ömer’ diye bilinen Osman Hilmi Özdil grubuna karşı bir mücadeleye girdi, bunun üzerine sahte suçlamalarla yargılanıp dört yıl cezaevinde yattı.

DARBE GİRİŞİMİNE KADAR GÖREVDE KALAN İSİMLER VARDI

1999 listesindeki isimlerden biri Yıldıray Persil  o sırada  komiser yardımcısıydı. Darbe girişimine kadar görevine devam etti. Zonguldak’ta emniyetine bağlı olarak görev yapan müdür Persil, darbe girişiminin ardından paralel yapı ile ilişkili olduğu gerekçesiyle açığa alındı.

Listede bulunup 15 Temmuz darbe  girişiminin ardından gözaltına  Yaşar Şimşek isimli 4. Sınıf  emniyet müdürü de yer aldı. Darbecilerle birlikte hareket ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Şimşek, listede komiser yardımcısı olarak  ''Işık Tarikatı’na mensup olduğu belirtilmişti.

Darbe girişiminin ardından tutuklanan Kütahya Emniyet Müdürlüğü’nde görevli şube müdürü  Azimet Doğan 1999 listesinde  ''komiser yardımcısı’ olarak yer almıştı.

Listede komiser olarak yer alan 2016 yılında emniyet müdürü rütbesine kadar ulaşan Abdurrahim Türkmen de darbe girişiminin ardından gözaltına alındı.

"Devlet, cemaat bağlantılı polisleri 1999'dan beri tanıyor!" haberi, 10 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Devlet, cemaat bağlantılı polisleri 1999'dan beri tanıyor! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Devlet, cemaat bağlantılı polisleri 1999'dan beri tanıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  2. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  3. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  4. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  5. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  6. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  7. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  8. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  9. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  10. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  11. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  12. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  13. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  14. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  15. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  16. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  17. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  18. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  19. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  20. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
Gündem Haberleri