Devlet su işlerinin verdiği görüş ortaya çıktı: İliç’te su havzası yokmuş

Devlet su işlerinin verdiği görüş ortaya çıktı: İliç’te su havzası yokmuş

Devlet su işlerinin verdiği görüş ortaya çık... Erzincan’daki altın madeni kapasite artışı için gereken ÇED raporunda, 2020’de DSİ'den alınan görüşte ‘İçme ve kullanma havzasında olmadığı’ belirtildi. TBB Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Barış Yıldırım, durumun doğaya aykırı oluğunu vurguladı.

Erzincan’daki altın madeni kapasite artışı için gereken ÇED raporunda, 2020’de DSİ'den alınan görüşte ‘İçme ve kullanma havzasında olmadığı’ belirtildi. TBB Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Barış Yıldırım, Fırat Nehri'nin yanı başında olduğunu vurgulayarak, bu yanıtın doğaya aykırı olduğunu ifade etti.

TOPLAM 9 İŞÇİ YIKINTI ALTINDA

Erzincan’daki Çöpler Altın Madeni’nde, 13 Şubat’ta yaşanan toprak kaymasında 9 işçi yıkıntı altında kaldı. Heyelan riski sebebiyle arama çalışmaları durdurulurken, bölgede inceleme ve soruşturmalar sürüyor. Anagold Madencilik şirketi, 2020’de DSİ'den ikinci kez artış için görüş istedi. Avukat Barış Yıldırım, "Erzincan ili İliç ilçesi Çöper köyü mevkisinde yürütülmekte bulunan altın madenciliği projesinin ikinci kapasite artırımına dair hazırlanan ÇED raporuna sunulan DSİ Genel Müdürlüğü 8’inci Bölge Müdürlüğü görüşünde, ilgili yazıda, ‘Erzincan ili Çöpler Köyü mevkisinde tarafınızca yapılması planlanan Çöpler Madeni, ikinci kapasite artışı ve lokasyon projesinin ÇED değerlendirme sürecinde olduğu belirtilmiş olup, bu kapsamda Su Yönetim Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine proje sahasının herhangi bir içme ve kullanma su havzasına kalıp kalmadığına görüşümüz istenmektedir. Kurumumuzda yapılan değerlendirmede ekle verilmiş olduğumuz proje sahasının herhangi bir içme, kullanma suyu havzasında olmadığı belirlenmiştir’ denilmiş. Şimdi proje sonrası Munzur Dağları Havzası'nda önemli doğa alanı, önemli bitki alanı da bu havuzda ve proje sahasının bulunduğu alan. Türkiye'nin en büyük su toplamı havzasına sahip birkaç yüz metre hemen alt kısmında kalıyor. Şimdi hal böyleyken orada bir içme kullanma suyu fazlasının bulunmadığını belirtmek gerçekten de takdire muhtaç bir durum." dedi.

AVUKAT: DSİ YANITI DOĞAYA AYKIRI

Avukat Barış Yıldırım, DSİ'nin yanıtının gerçeği yansıtmadığını belirterek, proje sahasının Munzur Havzası'na yakın olduğunu ve yanıtın hukuksuz olduğunu söyledi. Yıldırım, DSİ'nin yanıtının doğaya aykırı olduğunu vurguladı. Proje havzası, Munzur Havzası ve Fırat Havzası içerisinde bulunmasına rağmen DSİ'yi, ilgili şube müdürlüğü yaptığı değerlendirmede, Yıldırım, "Ekle belirtmiş olduğunuz proje sahasının herhangi bir içme ve kullanma suyu havzasında olmadığı belirlenmiştir’ şeklinde yanıt verilmiştir. Bu yanıt tabi gerçeğe aykırı. Proje sahasının bulunduğu alan, Munzur Dağları ekosistemi içerisinde ve tabiatın önemli doğa alanı. Aynı zamanda önemli bir bitki alanı. Proje sahası Türkiye'nin en büyük su toplama havzasına sahip Fırat Nehri'nin ki bu nehir Türkiye'nin hidrolik potansiyelinin üçte birini barındırmaktadır. Buraya birkaç yüz metre mesafede hemen, göründüğü üzere çok yakın. Munzur Havzası projenin hemen doğusunda kalıyor." dedi.

AĞIR KİMYASALLAR HAVZAYA ZARAR VERİYOR

Yıldırım, maden projesinde kullanılan kimyasalların Munzur Havzası’na zarar verdiğini belirterek, bölgenin ekolojik önemine dikkat çekti. ÇED raporu sonrası yaşanan facianın, projenin durdurulması gerektiğini gösterdiğini ifade etti. Yıldırım, "Şimdi Munzur Havzası’nın ekolojik önemini belirtelim, bu alanda yapılan araştırmalara 2 bin 250’nin üzerinde bitki türü içeriyor. Yine bu bitki türlerinin ortalama 5’te 1’i endemik. Bu bölge Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (BERN) hükümlerine de, koruma altında olan bir bölge. Bölgede BERN sözleşmesine ek iki listeye göre kesin koruma altında bulunan dağ keçi, ayı, kurt, vaşak, su samuru, hatta neslinin dünyada tükendiği sanılan Anadolu Parsı gibi türler de buluyor. Bölge Türkiye'nin en önemli ekosistem bölgesi aynı zamanda dünya üzerinde bir saha. Bu bakımdan dünya kültürel ve doğa mirasının korunmasına dair sözleşme hükümlerine göre dünya kültür mirası sıralamasında yer alması gereken bir sanat. Bu kadar önemli bir ekolojik saha, bu kadar önemli bir iş ve kullanmak suyu hatası maalesef bir kamu kurumu tarafınca burada herhangi bir kullanma suyu fazlası yoktur şeklinde değerlendirilmiş. Bunun gerçekten de bilime de vicdanın ana ben aykırı olduğunu düşünüyoruz. Maalesef bu ÇED raporu sonrası yapılan kapasite artışı 13 Şubat'ta orada bir faciaya sebebiyet verdi. Orada bilim insanlarının da açıkça ifade ettiği üzere kapasitenin çok çok üzerinde bir liç yığını oluşturulmuş. Dünyada eşi benzeri olmayan bir liç yığınından bahsediliyor akademisyenler tarafınca. Bu projenin derhal çevre kanunu otuzuncu maddesi anayasanın elli altıncı maddesi çerçevesinde durdurulması gerekiyor. Aksi halde orada kullanılan ağır kimyasallar gerçekten de bu havzaya ciddi riskler verecektir. Bunun altını üzerinde geçirmek isteriz." dedi.

"Devlet su işlerinin verdiği görüş ortaya çıktı: İliç’te su havzası yokmuş" haberi, 25 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Devlet su işlerinin verdiği görüş ortaya çıktı: İliç’te su havzası yokmuş haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Devlet su işlerinin verdiği görüş ortaya çıktı: İliç’te su havzası yokmuş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:44 Filistin lideri Abbas açıkladı: İsrail'i durduracak tek ülke ABD
  2. 12:43 TBMM'de anayasa mesaisi başlıyor: Numan Kurtulmuş siyasi partileri ziyaret edecek
  3. 12:39 Ümit Özat'ın Ali Koç'a göndermesi: Fenerbahçe şampiyon olamıyorsa senin yüzünden Ali Koç!
  4. 12:38 Hasan Arat'ın Musrati transferi hakkında sert sözler: Çöp tenekesi
  5. 12:32 İsmail Kartal eleştiri konusu oldu: 'şu Allah'ın cezası Krunic'i oynatmaması lazım'
  6. 12:29 Akıllara durgunluk veren olay yaşandı: Kayıp kedi kargo paketiyle bin kilometre yol gitmiş
  7. 12:26 Kayıp ekonomist ile ilgili yeni gelişme! DNA'lar eşleşti
  8. 12:24 Dev derbide kazanan belli oldu! Kanarya şampiyonluk yarışına tutundu
  9. 12:17 Özgür Özel açıkladı: İsraf ve tasarruf genelgesi yayınlayacağız
  10. 12:16 Polis memuru mesai arkadaşlarına kurşun yağdırdı! 2 polis şehit oldu
  11. 12:13 İYİ Parti'de kazanan belirlendi: Yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu
  12. 12:10 İsrail'de sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi: Refah'a saldırı olmazsa hükümeti düşürürüz
  13. 12:07 Meteoroloji'den yurt genelinde alarm! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor
  14. 12:04 Brezilya'da yine 'Eylem Tok' vakası: Katil oğlunu olay yerinden annesi kaçırdı
  15. 12:00 Filistinlilerden ABD'li öğrencilere teşekkür mesajı: Kaldıkları çadırlara yazdılar
  16. 11:57 İsrail'de Netanyahu öfkesi devam ediyor: On binler yine sokağa indi
  17. 11:55 Maaşlar ilk üç ayda bitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi
  18. 11:54 İsrail Başbakanı Netanyahu'yu tutuklanma endişesi sardı! Görüşmeler düzenleniyor
  19. 11:50 ABD üniversitelerinde Gazze halkına destek gösterileri: Apartheid yatırımlarına son verin
  20. 11:29 WhatsApp'a Instagram Devrimi: Yeni Özellik Kullanıcıları Heyecanlandırdı!
Gündem Haberleri