Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini hazırlayın

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini hazırlayın

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 16 gazeteci... Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 9 aydır iddianameleri hazırlanmayan 16 gazetecinin uzun tutukluluk sürecine dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada, "16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini hazırlayın." ifadelerine yer verildi.

8 Haziran 2022’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir operasyon kapsamında gözaltına alına ve daha sonra çıkardıkları mahkemede tutuklanan 16 gazetecinin iddianamesi 9 aydır hazırlanmadı.

DFG tarafından yapılan açıklamada, "16 gazetecinin 9 aydır cezaevinde olması bir cezalandırmaya dönüşmüştür. Bu durumun seçimlere giderken enkaz olup halkın üstüne çöken siyasal iktidardan bağımsız olmadığını biliyoruz. Savcı ve hakimlere sesleniyoruz: Bugün olan, yarın olmayacak olan iktidarın talimatıyla hareket etmeyi bırakın, bu yanlıştan dönün, haksız ve hukuksuz uygulamadan vazgeçin. Gazetecileri sırf iktidarın güdümünde yayın yapmadıkları için yargılamayın. 16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini hazırlayın." denildi.

"Meslektaşlarımızın işlerini yapmasına engel oldu"

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Diyarbakır’da 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi 8 gün boyunca Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldu. Operasyon kapsamında arkadaşlarımızın evlerinin yanı sıra çalıştıkları JINNEWS, Pel, Piya ve Ari yapım şirketleri de arandı. Polis baskınlarında meslektaşlarımızın çalışma ekipmanları olan bilgisayar, kamera, fotoğraf makinesi, mikrofon, gazete arşivleri ile özgür basın şehitlerinin fotoğraflarına el konuldu. Bu fotoğrafları suç delili gibi servis eden polis, basın kuruluşlarını “arama” adı altında bir ay işgal etti ve meslektaşlarımızın işlerini yapmasına engel oldu.

Hukuksuz bir şekilde 8 gün gözaltında tutulan gazeteci arkadaşlarımıza polis sorgularında ve savcılık ifadelerinde, sadece ve sadece yaptıkları haberler ve programlar soruldu. Baştan sona siyasi olduğu anlaşılan operasyon sonucunda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Xwebûn Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Mezopotamya Ajansı Editörü Aziz Oruç ile gazeteci Ömer Çelik, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklandı.

"Depremden önceki 8 ay boyunca ne yaptınız, neden hazırlamadınız?"

16 gazeteci arkadaşımızın tutukluluğu üzerinden 9 ay geçti. Ortada hazırlanmış bir iddianame yok. Tutukluluk süresi bir işkenceye ve yargısız infaza dönüşmüştür. Bu işkenceyi ortadan kaldırmaktan sorumlu dosya savcısı, bu haksız tutukluluk süresine kılıf aramaya çalışmaktadır. “Dijital dokümanlar çok fazla” gerekçesi uyduran savcıya soruyoruz: “Gazetecilerin bunca süre tutuklu kalması çok fazla değil mi?” Arkadaşlarımız gözaltındayken yandaş medyada algı yaratmak için servis edilen haberlerde, 80 saatlik program dökümlerinin incelendiği belirtilmiş ve buradan örgütsel bağ kurulduğu iddia edilmişti. Belli ki o 80 saatlik program dökümünden “örgüt üyeliği” çıkartamayan savcı bu kez de farklı dijital doküman arayışlarına girmiştir. Savcı, bir ayını geride bırakan depremi gerekçe yaparak, dijital dokümanların eline ulaşmamasını Emniyet İl Müdürlüğü binasının hasar görmesine bağladı. Peki, depremden önceki 8 ay boyunca ne yaptınız, neden hazırlamadınız?

"Hani tutuklu yargılanma istisna, tutuksuz yargılanma esastı!"

Dosya savcısının bu tutumu gösteriyor ki iddianameyi savcı değil, polis hazırlıyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da bu duruma müdahale etmesi gerekirken, “Dijital dokümanlar çok fazla” gerekçesine sığınmaktadır. Bırakın bu bahaneyi; bu kadar kapsamlı olduğunu söylediğiniz bu soruşturmanın savcısını neden diğer dosyalardan muaf tutmuyorsunuz? Neden bu dosyaya tek kişinin yargılandığı bir dosya muamelesi yapıyorsunuz? Diyelim ki “dijital dokümanlar çok fazla”, bırakın tüm meslektaşlarımızı ve iddianameyi öyle hazırlayın. Hani tutuklu yargılanma istisna, tutuksuz yargılanma esastı!

"16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini hazırlayın"

16 gazetecinin 9 aydır cezaevinde olması bir cezalandırmaya dönüşmüştür. Bu durumun seçimlere giderken enkaz olup halkın üstüne çöken siyasal iktidardan bağımsız olmadığını biliyoruz. Savcı ve hakimlere sesleniyoruz: Bugün olan, yarın olmayacak olan iktidarın talimatıyla hareket etmeyi bırakın, bu yanlıştan dönün, haksız ve hukuksuz uygulamadan vazgeçin. Gazetecileri sırf iktidarın güdümünde yayın yapmadıkları için yargılamayın. 16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini hazırlayın.

Hakikatin kalemi engelleme, tutuklama, soruşturma ve davalarla bükülmez. Gazetecilik yargılanamaz!

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği"

"Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini h." haberi, 09 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini h.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 16 gazeteci arkadaşımızı derhal tahliye edin ve iddianamelerini h.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  2. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  3. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  4. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  5. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  6. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  7. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  8. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  9. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  10. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  11. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  12. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  13. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  14. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  15. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  16. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  17. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  18. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  19. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  20. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
Yargı Haberleri