'Uzaktan eğitim Kızılay'lık olduysa durum vahim'
'Uzaktan eğitim Kızılay'lık olduysa durum va... İyi Partili Şenol Sunat, Türk Kızılayı'nın uzaktan eğitim için gerekli teknolojik ekipmanı olmayan ihtiyaç sahibi öğrenci ve ailelerine özel yardım kampanyası başlatmasıyla ilgili, "Uzaktan eğitim Kızılay’lık olduysa durum vahim" dedi.
İyi Parti Eğitim Politikaları Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı'nı altyapı yetersizliği üzerinden eleştirdi. Sunat, Evinde sabit internet olmayan çocukların, muhtemelen sadece ebeveynlerinin mobil telefonlarında internet bulunmaktadır. Çünkü bu çocuklarımız dijital uçurum dediğimiz gelir grubundaki ailelerin evlatlarıdır" diye konuştu.
"EBA sisteminin uzaktan eğitim için değil yüz yüze eğitim için tasarlandığını" savunan Sunat, "Dünya Bankası’ndan alınan 160 milyon dolarlık proje ile EBA’nın ne kadar geliştirileceği bizler için merak konusudur. Ne de olsa EBA’nın çökmesini bile, ‘demek ki ilgi var’ diye açıklayan bir Milli Eğitim Bakanımız var" dedi. Salgınla birlikte eğitim sistemindeki mevcut eşitsizliklerin daha da arttığını belirten Sunat, "Türk Kızılay, uzaktan eğitim için gerekli teknolojik ekipmanı olmayan ihtiyaç sahibi öğrenci ve ailelerine özel yardım kampanyası başlattı. Uzaktan eğitim Kızılay’lık olduysa durum vahim" ifadelerini kullandı.
Sunat’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
"BİR NESİL GÖZ GÖRE GÖRE HARCANIYOR"
"Pandemiden önce imkân ve fırsat eşitliği yönünde var olan adaletsizliklere bu defa da uzaktan eğitime ulaşamayan öğrenciler sorunu eklenmiştir. Bu süreç devam ederse, sayıları milyonlarla ifade edilen öğrencilerimiz çok büyük bir mağduriyete uğrayacaklardır. Bu nedenle gerekli tedbirler bir an önce alınmalı ve bir neslin göz göre göre harcanmasına göz yumulmamalıdır."
"TÜİK’İN İNTERNET RAKAMLARI DOĞRU DEĞİLDİR"
"Millî Eğitim Bakanlığı evinde internet olmayan öğrenci sayısının 1,5 milyon yani yüzde 10 olduğunu; TÜİK ise 2020 yılında ülke nüfusumuzun yüzde 79'unun internet kullandığını ve hanelerin yüzde 91'inde internet erişiminin var olduğunu açıklamıştır. Bu rakamlar doğru değildir. Türkiye'de 2019 rakamlarına göre toplam 24,3 milyon hane vardır. TÜİK’in iddiaları doğruysa eğer, ülkemizde yaklaşık 22 milyon hanede internet erişimi olması gerekmektedir."
"DİJİTAL UÇURUMDAKİ AİLELER"
"Nereden bakarsak bakalım resmi rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır. Evinde sabit internet olmayan çocukların, muhtemelen sadece ebeveynlerinin mobil telefonlarında internet bulunmaktadır. Çünkü bu çocuklarımız dijital uçurum dediğimiz gelir grubundaki ailelerin evlatlarıdır."
"ÜCRETSİZ İNTERNET VE PC VERİLMELİ"
"Eğitim konusunda çok acil önlem alınmalı, mağdur durumda olan milyonlarca öğrencimize internetin ücretsiz verilmesi ve bilgisayar temin edilmesi sağlanmalıdır. Aksi durum, eğitimde fırsat eşitsizliği ve eğitim hakkının ihlali anlamına gelecektir. Devlet bunları sağlamak için vardır."
"İNTERNET TRAFİĞİNDEKİ ARTIŞ AVRUPANIN YARISI BİLE DEĞİL"
"Türkiye’de faaliyet gösteren operatör ve cihaz üreticilerinden aldığımız bilgilere göre, ülkemizde internet trafiği artmıştır. Bu oran Avrupa ülkelerinde @ civarındadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ise internet trafiğinin Q arttığını iddia ediyor. Beş ile birin yerini karıştırmış gibi. Ülkemizde son 10 yıldır internet üzerine yatırım yapılmıyor. İnternet altyapımızın hem fiber hem ADSL olarak çok büyük eksiklikleri var. Ülke olarak 4.5G ve 5G’yi konuşuyoruz, ama şu anda Türkiye’de internetin ortalama hızı henüz 3G'ye bile ulaşmış değildir. Maalesef internet altyapımız olması gerekenin 10'da biri durumundadır."
"EBA YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN PLANLANDI"
"EBA, 2010’da başlayan ve 2015’te bitirilmesi planlanan Fatih Projesi kapsamında başlatılan bir içerik servisidir. Bilindiği üzere Fatih Projesi büyük bir başarısızlıkla ve hüsranla sonuçlanmıştır. EBA uzaktan eğitimden ziyade okullarda yüz yüze eğitimin bir parçası olarak planlanmıştır. Ayrıca hasta olan öğrencilerimizin de bağlanabilmesi için “canlı” 40 bin kapasitesi vardı. Salgın döneminde yapılan çalışmalarla bu kapasitenin Eylül’de bir milyona yükseltildiği dile getirilmiştir. Dünya Bankası’ndan alınan 160 milyon dolarlık proje ile EBA’nın ne kadar geliştirileceği bizler için merak konusudur. Ne de olsa EBA’nın çökmesini bile, ‘demek ki ilgi var’ diye açıklayan bir Milli Eğitim Bakanımız var."
"EVRENSEL HİZMET FONU’NDAKİ PARALAR NEREDE?"
"Evrensel Hizmet Fonu haberleşmede dezavantajlı gruplar ya da yerler için oluşturulan bir fondur. Fatih Projesinin para kaynağı da yine bu fondur. Fonda şu ana kadar 12,5 milyar TL toplandığı tahmin edilmektedir. Bunun yarısının harcandığı düşünüldüğünde, paranın gerisi nerededir?"
"MEB EĞİTİM KONSEYİ OLUŞTURMALI"
"MEB altyapı ve sunucularının kapasiteleri eksik, EBA içeriği statik, günümüzün içerik ve eğitim teknolojileri kullanılmamaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı acilen Eğitim Konseyi oluşturmalıdır. Bu konseyde eğitimin bütün paydaşları yer almalıdır. Bu konsey, eğitimin yurt genelinde takip edeceği genel politikayı belirlemelidir."
"EĞİTİMDE YEREL ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ"
"Millî Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitim konusunda ülke genelinde tek tip çözüm önermek yerine çözümü İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bırakmalıdır. Onlar da eğitimin paydaşları ile istişareler yaparak yerel çözümler üretmelidirler. Bu bağlamda öğrenci nüfusu düşük, fiziki mekânı müsait olan okullarda gerekli düzenleme yapılarak eğitimin tamamı yüz yüze yapılabilir."
"'Uzaktan eğitim Kızılay'lık olduysa durum vahim'" haberi, 07 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 07 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Uzaktan eğitim Kızılay'lık olduysa durum vahim' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Uzaktan eğitim Kızılay'lık olduysa durum vahim' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.