Dinozorları yok eden dalgalar 66 milyon yıl sonra görüntülendi

Dinozorları yok eden dalgalar 66 milyon yıl sonra görüntülendi

Dinozorları yok eden dalgalar 66 milyon yıl ... Atmosfere Güneş’i yıllarca örten bir bulut gönderen asteroit çarpması sonucu 1,5 kilometre yüksekliğe ulaşan bir tsunami meydana geldi. Bilim insanları ilk kez, bu tsunaminin fosilleşmiş mega dalgalarını görüntülemeyi başardı.

66 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroit, Kuzey Amerika’da 1,5 kilometre yüksekliğinde bir tsunamiye neden oldu. Bilim insanları, mega dalgaların fosilleşmiş kalıntılarını ilk kez ortaya çıkardı.

Louisiana eyaletinde gözlemlenebilen tortuların içinde gömülü olan bu dalgalar, Louisiana Üniversitesi tarafından sismik görüntüleme yoluyla keşfedildi. Bilim insanları, asteroidin şu anda Meksika’daki Yucatán Yarımadası’na çarpmasının sonuçlarının izlerini bulmak da dahil olmak üzere, bu yok olma düzeyindeki olayın kanıtlarını araştırmak için onlarca yıl harcadı.

ONLARCA YIL HARCANDI

NTV’de yer alan habere göre, Louisiana eyaletinde gözlemlenebilen tortuların içinde gömülü olan bu dalgalar, Louisiana Üniversitesi tarafından sismik görüntüleme yoluyla keşfedildi. Bilim insanları, asteroidin şu anda Meksika’daki Yucatán Yarımadası’na çarpmasının sonuçlarının izlerini bulmak da dahil olmak üzere, bu yok olma düzeyindeki olayın kanıtlarını araştırmak için onlarca yıl harcadı. Bununla birlikte olayın ardından, çarpma bölgesinden binlerce kilometre öteye gelgit dalgaları gönderen dev bir tsunaminin yanı sıra, devasa orman yangınları çıktı ve dünyayı saran toz bulutları oluştu.

Earth & Planetary Science Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında, bilim insanları sismik görüntülemeyi kullandı. Bilim insanları, çarpmanın meydana geldiği yüzeyin 1,5 kilometre altındaki toprağı inceledi. Ardından, bir kilometre aralıklara sahip ve 15 metre yüksekliğe sahip fosilleşmiş dalgalar buldular.

YÜZEYİN 1,5 KİLOMETRE ALTINDA TESPİT EDİLDİ

Araştırmacılar, bu dalgaların kıyıya yaklaştıkça 60 metre derinliğindeki sulara çarptığını söyledi.  Bununla birlikte, Louisiana merkezinin 1,5 kilometre  altında bulunan dalgaların yönünün önceki çalışmalarla tutarlı olduğu belirtildi.

Çalışmanın yazarı Gary Kinsland, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünya 66 milyon yıl önce büyük asteroit çarpması nedeniyle 11 şiddetindeki depremlerle sarsıldı. Sular, o kadar derindi ki, 1,5 kilometre yüksekliğinde bir tsunami meydana geldi ve önüne çıkan her şeyi götürdü” dedi.

Araştırmacılar, çarpışmanın ardından deniz yaşamının karaya, kara yaşamının ise denize taşındığını ve bu süreçte milyonlarca canlının öldüğünü söyledi.

"Dinozorları yok eden dalgalar 66 milyon yıl sonra görüntülendi" haberi, 16 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 16 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Dinozorları yok eden dalgalar 66 milyon yıl sonra görüntülendi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dinozorları yok eden dalgalar 66 milyon yıl sonra görüntülendi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Akraba korkusu olanlar dikkat: 'Hastalığınızın' bir adı var!
  2. 04:01 Dondurulmuş ekmek daha mı sağlıklıdır?
  3. 03:59 Bu sebeple Avrupalılar eve girerken ayakkabılarını çıkarmıyor!
  4. 03:58 Dünyanın en uzun şarkısı ne?
  5. 03:56 Oturma şekliniz kişiliğinizi yansıtıyor!
  6. 03:53 Cebinizden fazla para çıkmasını istemiyorsanız bu filmleri izlemeyin!
  7. 03:51 Akaryakıtta çifte indirim müjdesi: Bir gecede 3 lira birden düşecek!
  8. 03:50 6 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  9. 02:10 Okan Buruk Transfer Bombası! "Gelecek Sene Bizimle Olacak!"
  10. 01:54 Anneler Gününde Sevginizi Gösterin: Annenize Alınabilecek En Güzel Hediyeler
  11. 01:41 Şenol Güneş Yeşil Sahalara Geri Dönüyor: Yeni Durağı Belli Oldu!
  12. 01:37 Elle Yapılıyor, 25 Dakika Bekletiliyor: Taleplere Yetişemiyor!
  13. 01:32 Eski Galatasaray Hocası Beklenmedik Kararla Gündemde: Torrent Meksika'da!
  14. 01:29 İkinci el telefonda dünyadaki 1 trilyon dolarlık pazara açılacağız!
  15. 01:24 Bir insan sürekli yumurta yerse ne olur?
  16. 01:22 Bu içecek şeker hastalarının kan şekerini anında düşürüyor!
  17. 01:19 Meteoroloji'den açıklama: Salıdan itibaren sıcaklıklar artacak
  18. 01:17 Türkiye’nin kuruyemiş devi iflas bayrağını çekti! Çalışanlar maaş alamadı: Şubeleri kapatıldı
  19. 01:15 Altyapı bulut hizmetleri 300 milyar dolara koşuyor!
  20. 01:14 Ayakkabıda kepenkler iniyor!
Teknoloji Haberleri