Dış basın, Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonunu nasıl gördü?

Dış basın, Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonunu nasıl gördü?

Dış basın, Türkiye’nin Suriye’ye olası opera... ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye olası operasyon gündemiyle ilgili çıkışı batı basınında genişçe yer buldu. Financial Times, "Operasyon Türkiye'nin Suriye bataklığına daha çok gömülmesine neden olur" yorumunda bulunurken...

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye olası operasyon gündemiyle ilgili çıkışı batı basınında genişçe yer buldu. Financial Times, "Operasyon Türkiye'nin Suriye bataklığına daha çok gömülmesine neden olur" yorumunda bulunurken Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan tarihçi akademisyen Mark Almond, "Erdoğan 'Barış Pınarı'ndan bahsediyor ama planı yeni bir iç savaşa davetiye çıkarıyor" diye yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye olası operasyon gündemiyle ilgili Türkiye'ye dönük çıkışı, Trump'ın bölge politikasına dair tutumunu karmaşık bulan ABD'li muhaliflerin tepkileri, sınır bölgesinden ABD askerlerinin çekilişi batı basınında genişçe yer buldu.

NYT: KARMAŞIK SİNYALLER

ABD basınının önde gelen yayınları The Washington Post ve New York Times, Suriye'ye olası operasyon sürecine dair gelişmelere ilk sayfalarında yer verdi. New York Times'ta konuya ilişkin yer alan haberde, Cumhuriyetçi Parti'den Trump'a karşı yükselen seslerin "daha önce hiç olmadığı kadar sert bir üslup içerdiği" dile getirildi. Trump'ın tepkiler üzerine "Türkiye'nin ekonomisini bitiririm" çıkışı yapması ise "karmaşık sinyaller" olarak yorumlandı.

Washington Post da Trump'ın çelişkili gibi görünen tutumuna değinmeyi tercih etti. Trump'ın sınırdan askerlerini çekme kararının Kürtler tarafından "ihanet" olarak yorumlanışı ve operasyonun detaylarına ilişkin belirsizlikler olması öne çıkan haberlerde yer aldı.

İngiliz basını ise yoruma daha açık içeriklerle olası operasyon sürecine yer vermeyi tercih etti. Financial Times, "Operasyon Türkiye'nin Suriye bataklığına daha çok gömülmesine neden olur" yorumunda bulundu. Gazetede yayınlanan baş yazıda, Trump'ın Suriye tavrının kendi yönetiminin politikasıyla ters düşen bir durumda olduğu dile getirildi.

FT: ABD, SDG'Yİ YÜZÜSTÜ BIRAKTI

BBC'nin aktardığı yazıda, "Bir seneden kısa bir süre içinde Trump ikinci kez, ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı ana müttefikini umarsızca yüzüstü bıraktı. Daha da kötüsü, Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye'nin güvenlik endişeleri nedeniyle ABD ile yapılan anlaşmaya uygun olarak sınır bölgesinden çekiliyordu. Amaç çatışmayı engellemekti, ama şimdi çatışma çok daha yakın bir ihtimal" denildi.

Trump'ın, IŞİD'in bölgede tamamen yenildiği iddiasını da "aceleci" olarak yorumlayan FT, "Bu karar, Trump'ın Orta Doğu'daki tutarsız kararlarına bir yenisini daha ekliyor. Bu karar ayrıca Pentagon ve Washington'ın müttefiklerini de hazırlıksız yakalamış gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

Gazete, Trump'a dönük muhalif seslere de değinerek, "Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi senatör Mitch McConnell, Başkan Trump'ın sıkı bir destekçisi, ancak McConnell, Trump'a, aceleci bir geri çekilmenin Rusya, İran ve Suriye rejiminin lehine olacağı ve IŞİD'in yeniden yapılanması şansını artıracağı uyarısında bulundu" ifadelerine yer verdi.

ABD'nin Avrupalı müttefiklerinin tepkilerine de yer veren FT, Avrupa'nın bu adımın IŞİD'e karşı elde edilen kazanımları tehlikeye düşürmesinden endişe ettiğini belirtti.

'KÜRTLER ŞAM'LA İTTİFAK KURABİLİR'

İngiliz basınında öne çıkan Guardian gazetesinde ise Trump'ın yine olası operasyona ilişkin tutumu yer buldu.

Guardian yazarı Martin Chulov, "Trump'ın ihaneti Kürtleri kızdırdı ama ABD çıkarlarını da riske attı" başlıklı yazısında, "Az sayıda seçeneği olan Kürt liderlerin de Şam yönetimi ile ittifak kurması muhtemel. Ama bu adım Türkiye için büyük bir ödül. Kürtleri sınır bölgesinin neredeyse tamamından uzaklaştırmış olacaklar. Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan için de bir zafer olacak. Ancak Trump'ın Türkiye'nin yeni dostu mu olduğu sorusunun cevabı henüz bilinmiyor" ifadelerine yer verdi.

TİMES, AFRİN'İ HATIRLATTI

Times gazetesi ise Türkiye'nin Afrin operasyonuyla ilgili 100 bin kişinin kaçmak zorunda hatırlatarak Tel Abyad'dan konuştuğu bir kişinin görüşlerine yer verdi.

Haberde, görüşülen kişinin "Özellikle yakın köylerde akrabaları olanlar burayı terk etmeye başladı. Sokaklar boş" sözlerine yer verildi.

'ERDOĞAN, İÇ SAVAŞA DAVETİYE ÇIKARIYOR'

Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan tarihçi akademisyen Mark Almond, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın topraklarındaki 2 milyon Suriyeli göçmeni Suriye'nin kuzeydoğusuna yerleştirme planının, yeni bir iç savaşa davetiye olduğunu yazdı.

Almond, "Erdoğan 'Barış Pınarı'ndan bahsediyor ama planı yeni bir iç savaşa davetiye çıkarıyor. Bu durumda binlerce IŞİD savaşçısı yeniden ortaya çıkabilir, Esad güçleri, Rusya ve İran'ın da desteğiyle yeniden bölgede söz sahibi olmak isteyebilir ve Suudi Arabistan ve Katar gibi karşıtları da boş durmaz. Halihazırda kötü olan durum çok daha vahim bir hal alabilir" ifadelerine yer verdi.

"Dış basın, Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonunu nasıl gördü?" haberi, 08 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Dış basın, Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonunu nasıl gördü? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dış basın, Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonunu nasıl gördü? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  2. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  3. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  4. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  5. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  6. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  7. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  8. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  9. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  10. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  11. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  12. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  13. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  14. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  15. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  16. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  17. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  18. 17:34 Kırmızı et fiyatlarındaki artışların ardından balık fiyatları da yükseldi
  19. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  20. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
Politika Haberleri