Dışişleri Bakanı Fidan, Washigton'da Türk basın mensuplarına konuştu

Dışişleri Bakanı Fidan, Washigton'da Türk basın mensuplarına konuştu

Dışişleri Bakanı Fidan, Washigton'da Türk ba... Dışişleri Bakanı Fidan, ABD ile Türkiye arasındaki Stratejik Mekanizma Toplantısı görüşmeleri için ziyaret ettiği Washington'da Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ziyareti kapsamında yaptığı temasları değerlendiren Fidan, önemli konularda açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'den F-16 alım sürecinin siyasi aşamasının tamamlandığını ve şimdi teknik sürece geçildiğini açıkladı. Fidan ayrıca Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasıyla ilgili olarak, "Yapmış olduğumuz bir ulusal ödeme var, almamız gereken uçaklar var. Türkiye tabii ki bu konuları geniş perspektifte açık bir şekilde konuşmaya ve tartışmaya her zaman hazır. Amerika’nın da bu konuda açık fikirli olması lazım diye düşünüyoruz; bazı görüş alışverişleri var" şeklinde konuştu.

Washington ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Kongre üyeleri ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını ifade etti. Özellikle Gazze meselesine büyük bir önem verdiklerini belirten Fidan, ABD'li muhataplarıyla enerji, ekonomi, finans, maliye, terörle mücadele ve bölgesel konular gibi ana başlıklarda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Fidan, Türkiye'nin bu konulardaki net pozisyonunu vurgulayarak, Gazze, Suriye ve Ukrayna gibi önemli başlıklarda Türkiye'nin tutumunu açıkça ortaya koyduklarını belirtti. Görüşmelerde, stratejik konuların yanı sıra enerji, ekonomi ve terörle mücadele gibi alanlarda da işbirliği ve ortak çözüm yolları üzerinde duruldu.

YPG/PKK VURGUSU

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin YPG/PKK'ya sağladığı desteğin sadece silahla sınırlı olmadığını, aynı zamanda aktarılan kapasite, verilen eğitimler ve oluşturulan kurumsallaşmanın Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Fidan, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, sınırları içinde veya dışında kendisine tehdit oluşturan tüm terör odaklarıyla, meşru ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde savaşmaktadır ve savaşmaya devam edecektir. Hiç kimse bizi bu konuda durduramaz" şeklinde konuşarak Türkiye'nin kararlılığını vurguladı.

 

Bakan Fidan, "Sizin geçici olarak başlattığınız bu sürecin artık bir kalıcılığa dönüşmesinin, iki ülke arasındaki stratejik ilişkinin ilerlemesinin önündeki en büyük engel olduğunu ifade ettik. Bu durumun bir an önce son bulması ve buna çözüm getirilmesi gerekiyor; aksi takdirde, iki ülke daha büyük bir karşı karşıya gelme riskiyle karşı karşıya kalabilir, terör örgütü üzerinden. Bu durum, iki ülkenin de çıkarına uygun bir konu değildir" şeklinde konuştu.

Fidan, "Suriye’deki YPG ile olan ilişkilerimizden duyduğumuz memnuniyetsizliği ve bu durumun iki NATO üyesi ortak arasında ortaya çıkardığı stratejik tehlikenin ne olduğunu bir kez daha vurguladık" ifadesini kullandı.

Ayrıca, FETÖ'nün hala bir tehdit oluşturduğunu ve bu konuda ABD'nin atması gereken adımları muhataplarına net bir şekilde ilettiğini belirtti.

GAZZE KONUSU AĞIRLIKLI GÜNDEM OLDU

Fidan, Amerikalı muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde özellikle Gazze'de ateşkes için birçok başlığı ele aldıklarını ifade etti.

Gazze'deki insanlık trajedisinin giderek artan bir şekilde dayanılmaz bir hal aldığını belirten Bakan Fidan, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir grup ülkenin oluşturduğu diplomatik baskı ve takip ortamının, batılı ülkeleri ve kurumları bazı adımlar atmaya zorladığını dile getirdi. Fidan, "Özellikle son aylarda yaşanan insanlık trajedisinin aciliyetini vurgulayarak, uluslararası toplumun Gazze'ye insani yardımların derhal ulaştırılması gerekliliği konusundaki görüşlerimizi paylaştık. Bu bağlamda atılabilecek adımları ve Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukları tartıştık. Amerika tarafından bu konuda beklediğimiz adımları net bir şekilde dile getirdik" dedi.

İsrail-Filistin sorununa kalıcı siyasi çözümün ancak bağımsız Filistin devletinin kurulması ve iki devletli çözüm ekseninde olacağını vurgulayan Fidan, şöyle konuştu:

"Dünyadaki hiçbir olayda bu derece üstünde bir oydaşma sağlanmamıştır, şu konularda hemfikirler: Ateşkesin olması, bazıları insani ateşkes diyor, bazıları bizim gibi kesintisiz sürekli bir ateşkes, insani yardımların girmesi ve sivillerin öldürülmesinin bir an önce durması ve iki devletli çözüm. Sadece ateşkes değil, hemen beraberinde iki devletli çözümün hayata geçirilmesi. Şimdi bunun üzerinde hemen hemen bütün dünya hemfikir olmuş durumda."

ABD yönetiminin Gazze'ye geçici liman kurma yaklaşımının da uluslararası kamuoyunda ortaya çıkan tepkinin bir neticesi olduğunu belirten Fidan, birçok ülkenin bir şey yapmak zorunda hissettiğini kaydetti.

"GAZZE'DEKİ DURUM VİCDANLARA AĞIR BİR YÜK"

Gazze'deki durumun sadece "vicdanlara ağır bir yük" değil, aynı zamanda ülkelerin kendi toplumlarını harekete geçirecek bir fitil olabileceğini söyleyen Fidan, "Gazzeli kardeşlerimizin yaşamış olduğu bu büyük trajediyi, bu büyük katliamı bir an önce sonlandırmak buna yönelik somut adımların atılmasını sağlamak artık vazgeçilmez bir mesuliyet oldu" yorumunu yaptı.

Bakan Fidan şu şekilde konuştu:

"Konu İsrail olduğu zaman malumunuz olduğu üzere uzun zamandır uluslararası sistemin özellikle batı merkezli sistemin kör sağır ve dilsiz olduğunu biz biliyoruz, yani bu artık dünyada her insanın bildiği artık söylemekten bile çekindiği, bazı insanların da artık söylemekten yorulduğu bir gerçeklik. Fakat Gazze'de 30 binden fazla masum sivilin bilinçli bir şekilde katledilmesi, artık zulümde yeni bir noktayı temsil ediyor. Dolayısıyla bunun bu şekilde devam etmesinin uluslararası sistemde oluşturacağı kriz, bölgede meydana getireceği patlamalar artık kaldıramaz bir gerçeklik, devletler ona göre harekete geçmek zorunda."

"UKRAYNA SAVAŞI BİR AN ÖNCE DURMALI"

Ukrayna savaşını da kapsamlı şekilde ele aldıklarını ifade eden Fidan, şu an Rusya'nın ve Ukrayna'nın hemen masaya gelme noktasında olmadığını da hatırlatarak, "Biz dışardan üçüncü bir göz olarak burada artık bir konuşma zeminine ihtiyaç var. Bu savaşın durmasına ihtiyaç var, daha büyük risklerin yayılmasının önlenmesi için bir diyalog zeminine ihtiyaç var." değerlendirmesini yaptı.

Avrupa’nın ortasında cereyan eden bu savaşın tüm bölge için de bir risk oluşturduğunu kaydeden Fidan, başta Karadeniz’in güvenliği ve tahıl güvenliği olmak üzere birçok çevresel tehditleri de beraberinde getirdiğini söyledi.

TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNDE "POZİTİF GÜNDEM"

Bakan Fidan, "Geldiğimiz aşamada yenilenmiş bir psikolojiyle, daha pozitif bir gündemle yeni bir sayfa açarak yolumuza devam etme imkanı var" ifadesini kullanarak Türk-Amerikan ilişkilerinin uzun bir geçmişe sahip olduğunu ve sorunları çözme kapasitesine sahip olduklarını vurguladı.

Ayrıca, ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarılması yönünde ortaya konulan bir vizyon olduğunu aktaran Fidan, bu hedefe ulaşmak için yapılan görüşmelerin detaylarına değindi.

Fidan şöyle konuştu:

"Şu anda yaşadığımız sorunları da bir taraftan yönetirken diğer taraftan iki ülkenin üretebileceği ortak potansiyeli ve fırsatları keşfedebileceği fırsatlar da hayata geçirmek önem taşımakta. Bu tabii belli bir zihinsel çerçeveyi, diplomatik esnekliği ve kabiliyeti de beraberinde getiren bir husus ve bu konuda Cumhurbaşkanımız vizyonu biliyorsunuz yani ülkemizin Fatih pozisyonu yani sımsıkı koruyarak olabildiğince ortaklarımızla dostlarımızla ilişkilerimizi ilerletme yolunda bir irade ortaya koyuyoruz."

F-16 VE F-35 DEĞERLENDİRMESİ

 

Fidan, F-16'larla ilgili siyasi sürecin tamamlandığını ve bu süreçte Biden yönetiminin bir irade koyarak Kongre'yi bilgilendirdiğini ifade etti. Ayrıca, uçakların üretim ve teslimatıyla ilgili teknik süreçlerin artık başladığını belirtti.

Fidan, "Amerikan yönetimi burada bir irade ortaya koydu, Kongre'yi bu konuda bilgilendirdi. Kongre'den de geçti belli bir sürecin sonunda ve irade oluşturma süreci tamamlandı. Bundan sonrası aslında teknik süreç. Savunma bakanlıkları arasında ve ilgili firmalar arasında devam edecek olan bir süreç." şeklinde konuştu.

F-35 konusuna da temas eden Fidan, şunları söyledi:

"F-35 konusunda biliyorsunuz biz bu programın bir parçasıydık, daha sonra haksız yere buradan bir çıkarma söz konusu oldu, S-400 konuları bahane edilerek. Biz tekrar pozisyonumuzu koruyoruz, yani buraya yapmış olduğumuz bir ulusal ödeme var, almamız gereken uçaklar var. Türkiye tabii bu konuları geniş fikirli açık bir şekilde konuşmaya tartışmaya her zaman hazır. Geldiğimiz aşamada aslında bu konuları farklı perspektiflerle tartışabileceğimize de inanıyoruz. Amerika’nın da bu konuda açık fikirli olması lazım diye düşünüyoruz, bazı görüş alışverişleri var."

"Dışişleri Bakanı Fidan, Washigton'da Türk basın mensuplarına konuştu" haberi, 09 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Dışişleri Bakanı Fidan, Washigton'da Türk basın mensuplarına konuştu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dışişleri Bakanı Fidan, Washigton'da Türk basın mensuplarına konuştu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:02 İnci Taneleri'ne sürpriz transfer gerçekleşti: Usta oyuncu kadroya dahil oldu
  2. 15:00 Galatasaray'da Dursun Özbek başkanlığa yeniden aday açıklaması
  3. 14:58 Yargı ekibi finali seyircisiyle izleyeceğini açıkladı
  4. 14:57 Merkez Bankası genel kurulu her yıl nisan ayında toplanacağını belirtti
  5. 14:55 Galatasaray'dan önemli galibiyet geldi
  6. 14:53 Trump'ın sus payı davasında dikkat çeken itiraf geldi: O haberi yayımlasaydım başkan olamazdı
  7. 14:48 Zamlar katlanacak: Kafe ve restoranlarda KDV ikişer puan arttı
  8. 14:44 Özel Erdoğan’la yapacağı görüşmeyi açıkladı: ‘Siyasette, münakaşa ile müzakere birlikte yürür'
  9. 14:41 Blinken'den yaptırım tehdidi geldi: Çin ABD seçimlerini etkilemeye çalışıyor
  10. 14:38 Turistlerin kapkaç olaylarına en çok maruz kaldığı ülkeler: Türkiye sıralamada üst basamaklarda
  11. 14:33 Büyük otomobil markası iflas bayrağını kaldırıyor! Satış için görüşmeler başladı
  12. 14:25 Hakan Fidan, Riyad'a gidiyor
  13. 14:19 Tesla, ekonomik zorluklara rağmen cesur bir adım attı! Türkiye'de o modele büyük indirim
  14. 14:19 Ali Yerlikaya 500 milyon liralık vurgunu duyurdu: 48 kişi gözaltına alındı
  15. 14:16 Japonya, Fuji Dağı'ndaki turist sorununa çözüm arıyor: Fotoğraf noktalarına bariyer çekilecek
  16. 14:11 Özgür Özel, 1.5 milyar borçla devralınan Yunusemre Belediyesi'nde
  17. 14:07 Bakan Işıkhan, asgari ücrette zam olup olmayacağını açıkladı
  18. 14:07 İşte 2023 model Fiat Egea Cross'un dikkat çeken yeni fiyatları!
  19. 14:06 Nisan 2024'te alkol fiyatlarına zam yapıldı: Rakı ve şarap fiyatlarında artış yaşandı
  20. 14:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Kamuda tasarruf dönemi başlıyor
Politika Haberleri