Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Rosatom ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bir araya getirmeyi biz ba

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Rosatom ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bir araya getirmeyi biz ba

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Rosatom i... "İki lider ile düzenli konuşabilen tek NATO lideri"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Zaporijya Nükleer Santrali'nin bölgesel ve hatta küresel bir felakete dönüşmemesi için Rosatom ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bir araya getirmeyi biz başardık. Savaşın diplomasiyle çözümü için de çabalarımız devam ediyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Ankara'daki Bilkent Üniversitesi'nde 'Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası' konulu konferansa katıldı.

Çavuşoğlu, cumhuriyetin ikinci yüzyılını tüm dünyada 'Türkiye Yüzyılı' yapma hedefinde olduklarını belirterek, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi doğrultusunda, cumhuriyetin ikinci yüzyılını 'barışın yüzyılı' yapmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi, Türk dış politikasını tanımlamak için kullandığımız ana kavram girişimci ve insani diplomasi. Etrafımız krizlerle çevrili. Dünyadaki çatışmaların yüzde 60'ı yakın çevremizde. Savaşlardan çözümü dondurulmuş ihtilaflara, çevreden ekonomiye, terörden düzensiz göçe, enerji ve gıda krizine tüm küresel şoklar birbirini besleyip büyütüyor. Bu sınamalar ve fırsatlar karşısında girişimci olmak, yani ön almak, her yerde bayrak göstermek, sorunları büyümeden çözmek bir zorunluluk. Bu sayede küresel bir aktör olarak küresel sorunlara da çözüm getiren bir dış politika izliyoruz. Dış politikamızın diğer sütununda ise kökünü medeniyetimizden alan değerler var. Bu da diplomasimizin insani boyutu. Bu iki sütun birbirini destekliyor. Dış politikamızın başarısı için bu iki ayakta da başarılı olmamız gerekiyor. Dengelerin çok hızlı değiştiği bu dünyada milli çıkarlarımızı korumak için girişimci ve insani bir dış politika izlememiz şart" diye konuştu.

"Batı ekonomik üstünlüğünü yitiriyor"

Bakan Çavuşoğlu, zamanın hızlandığına vurgu yaparak, "Baş döndüren gelişmeler yaşıyoruz. Adeta geleceğin bir provasını yapıyoruz; paranın icadından bu yana ilk kez sanal paralar, sanatın icadından bu yana ilk kez NFT'ler işin doğasını değiştirdi. Sosyalleşmenin büyük bölümü bugün sanal ortamda. Uzay çalışmaları gibi eskiden tamamen devletlerin kontrolündeki alanlarda bugün özel sektör faal. İlk uydu yörüngeye Birleşmiş Milletler'in (BM) kuruluşundan 12 yıl sonra gönderildi. Bugün 5 bine yakın uydu var. Bu değişikliklerin etkisini öngörmek zor. Biz de internetin, cep telefonunun bireysel ve sosyal yaşamımızdaki etkisini öngöremezdik. Bu köklü değişim, dünya dengelerine ve dolayısıyla diplomasiye de yansıyor. Yeni bir paradigma değişiminin eşiğindeyiz. Batı, ekonomik üstünlüğünü yitiriyor. Ama daha önemlisi, hegemon gücünü yitiriyor. Çünkü düşünsel üstünlüğünü kaybediyor. Düşünsel üstünlükten kastım, nasıl düşünüleceğini, söylemi belirleyen, yani kuralları koyan bir üstünlük. Bugün Batı merkezli okuma, yerini alternatiflere bırakıyor. Önümüzdeki yıl dünyanın en kalabalık ülkesi, bir başka Asyalı güç Hindistan olacak. Bir çalışmaya göre, dünyanın ekonomik ağırlık merkezi her yıl 140 kilometre hızla doğuya kayıyor" ifadelerini kullandı.

"İki lider ile düzenli konuşabilen tek NATO lideri"

Yeni bir sistemik değişimin başında olduklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu değişime ayak uydurmak, onu yönlendirmek önemli. Aktif ve güçlü olmazsak akıntıya kapılma riski var. Bu nedenle dış politikamız etkin, insani, çok yönlü, çok aktörlü, esnek, gerçekçi lakin değerlere dayalı. Örneğin, ara buluculuk konusunda marka haline gelmemiz bu anlayışımızın sonucu. Rusya-Ukrayna savaşında çabalarımızı tüm dünya görüyor; İstanbul Tahıl Mutabakatı, küresel gıda krizini önledi. İki taraf arasında esir değişimi, Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü lider diplomasisi sayesinde mümkün olabildi. Zaporijya Nükleer Santrali’nin bölgesel ve hatta küresel bir felakete dönüşmemesi için Rosatom ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bir araya getirmeyi biz başardık. Savaşın diplomasiyle çözümü için de çabalarımız devam ediyor. Tarafları önce Antalya'da sonra İstanbul'da bir araya getirdik. Cumhurbaşkanımız iki liderle de düzenli konuşabilen tek NATO lideri. Diğer taraftan, krizlerin ortaya çıkardığı fırsatları da değerlendiriyoruz. Çin'den ülkemize uzanan Orta Koridor'u yeni İpek Yolu'na dönüştürmek için önemli adımlar atıyoruz. Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan 3’lü Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları mekanizmasını oluşturduk. Yarın Aktau'da 2'nci toplantıyı yapacağız. Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan olarak benzer bir mekanizma oluşturduk. Türk Dünyası'nın güçlendirilmesi için Türk Devletleri Teşkilatı'nda tarihi bir dönüşümü sağladık. 11 Kasım'da KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olması bir başka tarihi adım oldu. Bunları yaparken, hem dış politikamızın geleneksel eksenini güçlendiriyoruz, hem de açılım politikalarımızı derinleştiriyoruz. Batı'da, Doğu'da, Kuzey'de, Güney'de aktif olmalıyız. Çünkü bizim her coğrafyayla iletişim kurabilme kabiliyetimiz var. Bundan istifade etmeliyiz." (DHA)

 

"Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Rosatom ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bir araya geti." haberi, 23 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Rosatom ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bir araya geti.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Rosatom ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bir araya geti.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  2. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  3. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  4. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  5. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  6. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  7. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  8. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  9. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  10. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  11. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  12. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  13. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  14. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  15. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  16. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  17. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  18. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  19. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  20. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
Politika Haberleri