DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İşçi sınıfına "ek mesai" tavsiyesinde bulunulamaz

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İşçi sınıfına

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İşçi sınıfına... Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve "cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi" denilen TOKİ konutlarına yapılacak ödeme yöntemleri tartışma yarattı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin açıkladığı "cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine" ödeme yapmakta zorlanabilecek asgari ücretle çalışanlar için "ek mesai yapsınlar" diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a; "Türkiye işçi sınıfına "ek mesai" yapsınlar demenin akılla ve mantıkla bağdaşır bir yanı yoktur. İktidarın bilinçli politik tercihleri sonucu, yoksuldan alınıp zengine, işçilerden alıp patronlara, dar gelirlilerden alıp bankalara veren bir bölüşüm şokunun ortasında Türkiye işçi sınıfı bugün giderek sertleşen bir hayatta kalma mücadelesi vermektedir" dedi.

Bakan Kurum katıldığı bir televizyon programında "asgari ücretliler hem kira hem konut kredisini nasıl ödeyecek" sorusuna "vatandaşımız biraz dişini sıkarak, biraz eşinden, dostundan borç alarak, biraz ek mesai yaparak bu bedeli karşılayabilir" yanıtını verdi.

Independent Türkçe'de yer alan habere konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, ülkeyi yönetenleri başta işçi sınıfı olmak üzere halkın giderek zorlaşan geçim mücadelesi gibi memleketin yakıcı sorunları hakkında cümleler kurarken "ciddiyete" davet ettiklerini söyledi.

Açlık sınırının 7 bin lira olduğu bir ülkede, asgari ücretliler ve asgari ücret civarında maaş alanların değil konut taksitini ödemek, temel gıda harcamalarını bile karşılamakta büyük güçlükler yaşadıklarını hatırlatan Çerkezoğlu, "Bu hayatta kalma mücadelesini yok sayarak açlık sınırının altında ücret alan işçileri 'biraz daha diş sıkmaya' çağırmak en hafif ifadeyle gerçeklikten kopmaktır" dedi.

"İşçi sınıfına "ek mesai" tavsiyesinde bulunulamaz"

Çerkezoğlu'na göre iş yaşamında Türkiye dünyanın en uzun çalışma saatlerini uyguluyor. Üstelik işçi sınıfı, geçim mücadelesi nedeniyle halihazırda çalışmak dışında bir yaşamı neredeyse kalmıyor. Bu nedenle de Türkiye işçi sınıfına "ek mesai" tavsiyesinde de bulunulamaz.

"Akılla ve mantıkla bağdaşır bir yanı yok"

DİSK-AR tarafından hazırlanan "Türkiye İşçi Sınıfının Görünümü 2021" araştırmasına göre Türkiye işçi sınıfının yüzde 60'ı zaten haftalık yasal çalışma süresinin üzerinde çalıştığını hatırlatan Çerkezoğlu, şunları kaydetti: 

"OECD verileriyle 39 ülke arasında çalışma saatleri en yüksek ülke Türkiye'dir. Türkiye işçi sınıfına "ek mesai" yapsınlar demenin akılla ve mantıkla bağdaşır bir yanı yoktur. İktidarın bilinçli politik tercihleri sonucu, yoksuldan alınıp zengine, işçilerden alıp patronlara, dar gelirlilerden alıp bankalara veren bir bölüşüm şokunun ortasında Türkiye işçi sınıfı bugün giderek sertleşen bir hayatta kalma mücadelesi vermektedir."

"Dar gelirlileri koruyacak gerçek sosyal politika önlemleridir"

"Türkiye işçi sınıfının, bizleri yoksullaştıran politikaların mimarlarının verdikleri akla ihtiyacı yoktur" diyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Türkiye işçi sınıfının ihtiyacı üretenleri, dar gelirlileri koruyacak gerçek sosyal politika önlemleridir, gelirde vergide adalettir ve örgütlenme hakkıdır" ifadelerini kullandı.

 

"DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İşçi sınıfına "ek mesai" tavsiyesinde bulunulamaz" haberi, 16 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İşçi sınıfına "ek mesai" tavsiyesinde bulunulamaz haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İşçi sınıfına "ek mesai" tavsiyesinde bulunulamaz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:24 Birleşmiş Milletler, Gazze için 2,8 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunacak
  2. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  3. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  4. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  5. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  6. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  7. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  8. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
  9. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
  10. 21:08 İsrail-İran Gerilimi Yükseliyor: Tel Aviv Karşılık Hazırlığında
  11. 21:06 Fatih Terim'e TFF Başkanlığı Teklifi: Türk Futbolunda Yeni Bir Dönem Mi Başlıyor?
  12. 21:05 Hazine 46,8 milyar TL borçlandı
  13. 21:02 AKP kulislerinden sarsıcı iddialar! Erdoğan, AKP'yi terk mi ediyor?
  14. 21:02 Dejan Radonjic'dan açıklama; "Oyun planımıza sadık kalarak mücadele edeceğiz"
  15. 21:01 Mehmet Şimşek: "KDV oranlarında artış yapmadık"
  16. 20:59 Evlerde sıkça tercih edilen çay markasının konkordato ilanı geldi: Mahkemeden şaşırtıcı karar!
  17. 20:59 Hazine Bakanı Şimşek'in Politikası: Türkiye İçin Zor Günler mi Başlıyor?
  18. 20:57 Türkiye'nin önde gelen çay markası konkordato ilan etti!
  19. 20:54 CHP'den 4 Milletvekili Belediye Başkanlığına Geçti: TBMM'deki Sandalye Dağılımı Değişti
  20. 20:53 Fenerbahçe - Fatih Karagümrük karşılaşmasının VAR kayıtları yayınlandı
Emek Haberleri