DİSK, ''taşerona kadro’ hakkında açıklama yaptı

DİSK, ''taşerona kadro’ hakkında açıklama yaptı

DİSK, ''taşerona kadro’ hakkında açıklama yaptı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK)...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) taşeron işçi düzenlemesine ilişkin değerlendirmesini sundu.

DİSK’in değerlendirmesinde kadronun bütün kurumlarda uygulanmayacağı, uygulanacağı kurumlarda da işçilerden bazı şartları yerine getirmelerinin isteneceği belirtildi.

ŞARTLARI YERİNE GETİRENLER KADROYA ALINACAK
Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri, Özel Bütçeli idareler, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu şeklinde dört başlıkta toplanan kurum ve kuruluşlara KHK ile bazı kamu kuruluşları da eklendi.

KHK düzenlemesine göre buralarda çalışan taşeron işçiler geçiş için getirilen şartları tamamladıklarında daimi kamu işçisi olarak kadroya alınacaklar.

Düzenlemede adı geçen yeni kuruluşlardan bazıları şöyle: Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü, Kalkınma Ajansları, Kanunla Kurulan Fonlar ve Kefalet Sandıkları, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, Şeker Kurumu.

KADRO İÇİN BELİRLİ KURUMLARDA ÇALIŞAN OLMAK YETERLİ DEĞİL
KHK kapsamında belirlenen kurumlarda çalışan taşeron işçiler otomatik olarak kadrolu olamıyor. 657 sayılı Kanun’un 4. maddesinin (D) bendine göre 657 sayılı Kanun hükümleri kamu işçileri için uygulanamaz.

Ancak düzenlemeye göre, kadroya alınacak olanlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun devlet memurluğuna atanmak için aranan bazı şartlar kadro için de zorunlu hale getirildi:

Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, affedilmiş olsa bile bazı suçlardan mahkum olmamış olmak, askerlikle ilgisi bulunmamak, görevi yapmasına engel akıl hastalığı bulunmamak, güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.

ŞARTLAR ARTIYOR: SINAV, FERAGAT, EMEKLİLİK DURUMU
Kadroya almak için aranan diğer şartlar arasında emekli olmamak, sınav ve feragat şartı var:

* KHK’ya göre emekli olup çalışmaya devam eden işçiler ile emekliliğe hak kazanmış olup henüz emekliye ayrılmayan ve çalışmaya devam eden işçiler kadro kapsamı dışında kalacak.

* Kadroya başvuranların kendi idarelerince belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak yazılı ve/veya sözlü (mülakat) ya da uygulamalı sınavı başarması gerekecek. Merkezi bir sınav olmayacak, her kurum ve kuruluş kendi sınavının usul ve esaslarını kendi belirleyecek ve kendi yapacak. İdare isterse hem yazılı hem sözlü sınav yapabileceği gibi sadece uygulamalı sınav da yapabilecek. Sadece sınavda başarılı olan işçiler kadroya alınacak.

* Taşeron işçilerin kadroya geçebilmeleri için taşeron olarak çalıştırılmalarına ilişkin açmış oldukları davalardan ve icra takiplerinden feragat etmeleri şart. Kadroya alınmak için sadece geçmişte açılacak davalardan feragat değil, kadroya alınmış olmalarından kaynaklı olarak geçmişe dönük bir hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarına ilişkin sulh sözleşmeleri yapmaları istenecek.

HER KURUM VE KURULUŞTA YOK
* Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ile bağlı ortaklıklarında ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda taşeron işçisi olarak çalışanlar kadroya alınmayacak. KHK ile 36 farklı özel bütçeli kuruluştan sadece sekizi kapsama alınırken, aralarında Anadolu Ajansı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve TRT’nin de yer aldığı 26 özel bütçeli kuruluş ve KİT’ler kapsama alınmadı.

* Yerel yönetimlerde (belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşlar) çalışanlar ise kamu işçisi olarak kadroya alınmayacak. Bu işçiler koşulları yerine getirebilirlerse belediye iktisadi teşekkülüne (şirketine) geçirilecek.

* 696 sayılı KHK ile sadece “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında'' çalıştırılan taşeron işçilerin kadroya alınmasına imkan tanındı. Buna göre karayolları, su ve kanalizasyon gibi anahtar teslimi ihale yoluyla kamudan iş alan şirketlerde çalışanlar, ihalesinde personel gideri yüzde 70’in altında olan işçiler ve mal, yapım, danışmanlık ihalelerinde çalıştırılan işçiler de kadroya alınmayacak.

Kanunlara göre hizmet alımı ihalelerinde personel gideri yüzde 70’in altında ise, ihale, “personel çalıştırılmasına dayalı ihale'' sayılmıyor.

KADROYA ALINANLAR NE OLACAK?
* Kadroya alınan taşeron işçiler aynı işi yapan kamu işçileri ile eşit haklara sahip olmayacak. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kadro kapsamına alınacak taşeron işyerleri, ayrı bir işyeri olarak sayılacak. Kadroya alınan işçiler, taşeron şirketteki mevcut işkolları ile kadroya geçirilecek.

Böylece taşeronun işkolu ile kadroya geçirilen işyerinin işkolu farklı ise bu fark devam edecek ve taşeron işçi eski işkolunda çalışıyor sayılacak. Bu ayrım taşeron toplu iş sözleşmelerinin süresi bitene kadar devam edecek.

* Kadroya alınan işçilerin taşeron şirketlerden kalan toplu iş sözleşmelerinin bitiminde hükümet ile kamu işveren sendikaları ve işçi konfederasyonları arasında kadroya alınan işçileri kapsayan çerçeve anlaşma protokolü imzalanabilecek ve bu protokol konfederasyona üye sendikalar için bağlayıcı olacak.

Böylece kamu kesiminde toplu iş sözleşmelerinde işkolu sendikaları artık taraf olamayacak. Öte yandan çerçeve sözleşmelerde uyuşmazlık ve grev prosedürü uygulanmayacağı için grev hakkı ortadan kaldırılmış olacak.

"DİSK, ''taşerona kadro’ hakkında açıklama yaptı" haberi, 25 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 25 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan DİSK, ''taşerona kadro’ hakkında açıklama yaptı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DİSK, ''taşerona kadro’ hakkında açıklama yaptı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 Antalya'da Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Heyecanı!
  2. 18:47 Son Dakika: Sonradan taksitlendirme uygulaması kaldırılıyor!
  3. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  4. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  5. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  6. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  7. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  8. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  9. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  10. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  11. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  12. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  13. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  14. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  15. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  16. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  17. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  18. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  19. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  20. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
Gündem Haberleri