Diyanet şikayetçi olmuştu: Kitabı toplatılan İhsan Eliaçık’a yazarlardan destek

Diyanet şikayetçi olmuştu: Kitabı toplatılan İhsan Eliaçık’a yazarlardan destek

Diyanet şikayetçi olmuştu: Kitabı toplatılan... İlahiyatçı Recep İhsan Eliaçık’ın “Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir” adlı kitabı için basım, dağıtım yasağı ve toplatma sonucu verilmişti. Eliaçık’ın kitabının yasaklanmasının peşinden bazı yazarlar “Kitap toplatma ve imha kabul edilemez” dedi.

İlahiyatçı Recep İhsan Eliaçık’ın “Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir” adlı kitabı için basım, dağıtım yasağı ve toplatma sonucu verilmişti. Eliaçık’ın karara yapmış olduğu itirazın peşinden mahkeme kitaba getirilen söz mevzusu yasakların kaldırılması kararını verdi. İhsan Eliaçık’ın kitabının yasaklanmasının peşinden bazı yazarlar ortak izahat yayımladı ve imza kampanyası başlattı.

Yazarların açıklaması şu şekilde:

“İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi 06 Şubat 2023’te, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi ve şikâyeti üstüne R. İhsan Eliaçık’ın Yaşayan Kuran Türkçe Meal ve Tefsir adlı eserini toplatma ve imha sonucu aldı. Aynı Din İşleri Kurulu, daha ilkin de İslam’ın temel niteliklerine aykırılık iddiasıyla Kasım 2019’da Edip Yüksel’in Mesaj Kur’an Çevirisi ve Mayıs 2022’de Prof. Dr. Gazi Özdemir’in Son Davet Kur’an adlı meali hakkında da toplatma sonucu almıştı.

Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri bu yetkiyi kendilerine 2018’de gösterilen KHK’nın verdiğini, bu yetkiye dayanarak 2019’da Diyanet’in genelge yayınladığını ve bu doğrultuda daha önceki yıllarda yalnız Arapça mushaflarla sınırı olan olan denetleme, araştırma, toplatma ve imha yetkisinin Türkçe mealleri de kapsayacak şekilde genişletildiğini söylemektedirler.

Bu doğrultuda Sulh Ceza Mahkemeleri de Diyanet’ten gelen yazı üstüne Basın Kanunu’nun 25. Maddesine dayanarak toplatma ve el koyma kararları almaktadır.

Basın Kanunu’nda ‘İslam Dini’nin temel niteliklerine aykırılık’ diye bir cümle geçmemektedir.

T.C Kanunları’nda bu şekilde bir madde bulunmamaktadır.

2019’da çıkarılan KHK ve buna dayanarak 2019’da gösterilen Diyanet genelgesi açıkça Anayasa’nın 26. Maddesindeki ‘Düşünce ve İfade Hürriyetine’ ve bunun sınırlanması ile ilgili paragraflara aykırıdır. Kanunun kabahat saymadığı bir eylem kabahat sayılarak TCK 271.’de geçen ‘suç buluş etme’ fiili işlenmektedir.

Bu durum Türkiye’de hukukî yozlaşmanın hangi boyutlara ulaştığını göstermesi bakımından oldukça çarpıcıdır. Sulh Ceza Mahkemesi, DİB’in talebini anında yerine getirerek ve bu talebi hiçbir incelem ve savunmaya gereksinim duymadan yaparak, bir hukuk erki olarak değil bir kolluk gücü benzer biçimde hareket etmiştir. Bizler, devlet eliyle dini baskı ortamı oluşmasına yol açmış olduğu açıkça görülen Kur’an mealleri üstünde Diyanet’e KHK’yla verilen ‘İslam’a uygun olup olmadığını belirleme, denetleme, araştırma, toplatma ve imha için yetkili mercilere talepte bulunma’ yetkisinin iptal edilmesini, devletimizde fikir ve ifade hürriyetinin önündeki tüm engellerin ivedilikle kaldırılmasını aşağıda imzası bulunanlar olarak talep ediyoruz. Bizler bu gidişatı kaygı verici buluyoruz.

Kitapların toplatılıp imha edilmiş olduğu, yazarların düşüncelerinden dolayı mahkûm edilmiş olduğu, değişik inanç ve fikir mensuplarının takibata uğramış olduğu, fikirlerin devlet diretmesiyle bastırıldığı, yazılı eserlerin yakılıp imha edilmiş olduğu bir Türkiye istemiyoruz."

"Diyanet şikayetçi olmuştu: Kitabı toplatılan İhsan Eliaçık’a yazarlardan destek" haberi, 22 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Diyanet şikayetçi olmuştu: Kitabı toplatılan İhsan Eliaçık’a yazarlardan destek haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyanet şikayetçi olmuştu: Kitabı toplatılan İhsan Eliaçık’a yazarlardan destek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Politika Haberleri