Diyanet, vakıf aracılığıyla hafızlık için 2,77 milyon TL bağış topladı

Diyanet, vakıf aracılığıyla hafızlık için 2,77 milyon TL bağış topladı

Diyanet, vakıf aracılığıyla hafızlık için 2,... Örgün eğitimdeki öğrencilere hafızlık eğitimi veren Diyanet, burs verebilmek için dini bir vakıfla imzaladığı protokol çerçevesinde bağış toplamaya başladı, ocak ayı başından bu yana 2,77 milyon TL bağış toplandı

Diyanet İşleri Başkanlığı, hafızlık eğitimine yönelik çalışmalarının kapsamını genişletiyor. Son olarak Aralık ayında Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) ile protokol imzalayan Diyanet, hafızlık eğitimi alan öğrencilere burs verebilmek için Ocak ayı başından bu yana 2 milyon 770 bin Türk Lirası bağış topladı. 

Diyanet, üç sene önce örgün eğitimdeki öğrencilerin hafızlık eğitimi alabilmelerinin önünü açtı. "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" ilk olarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Ankara'daki Medine İmam Hatip Ortaokulu'nda başladı.

Ardından 2019 yılının Mayıs ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile bir protokol imzalandı. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan "Okul-Kuran Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Protokolü" ile örgün eğitime devam eden öğrencilerin hafızlık yapabilmesinin yolu açıldı.

Protokolde, projenin amacı, "örgün eğitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin hafızlık eğitimi ile hafızlık sonrası eğitim öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi, mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesi" olarak belirtiliyor.

Hafızlık eğitimini 5'inci ve 6'ncı sınıfta tamamlayan öğrenciler, aldıkları eğitimi 7'nci ve 8'inci sınıfta pekiştiriyor. Protokol, öğrencilerin hafızlık sürecinde kurslarda yatılı olarak eğitim görmelerine de imkân sağlıyor. Hafızlık belgesi alan öğrenciler, MEB tarafından belirlenen imam hatip liselerine yönlendiriliyor. Diyanet'in faaliyet raporlarına göre, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında örgün öğretimle birlikte hafızlık projesi kapsamında 14 bin 900 öğrenci, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ise 16 bin 639 öğrenci hafızlık eğitimi aldı.

Hafızlık eğitimi alana 3 bin lira burs ve giysi yardımı

MEB ile imzalanan protokolde, "Projenin uygulanmasında maddi ve yerel imkânlardan yararlanmak ve hedeflenen amaçları gerçekleştirmek için müftülükler, üniversiteler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yapılabilir" ibaresi var. Bu ibare Diyanet'in dini cemaat ve vakıflarla işbirliği yapmasına olanak sağlıyor. Öğrencilere yönelik hafızlık eğitimini genişletmeye devam eden Diyanet bu kapsamda son olarak Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) ile bir protokol imzaladı. 

"Bir Hafız Yetiştiriyorum" projesi, Diyanet'in hafızlık kurslarında eğitim gören öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayata geçirildi. Aralık ayında imzalanan "Bir Hafız Yetiştiriyorum Projesi İşbirliği Protokolü" çerçevesinde hafızlık eğitimi alan öğrencilere MÜSDAV tarafından bir yılda toplam 3 bin Türk Lirası burs verilecek. Öğrencilere ayrıca, dini bayramlarda giysi yardımı yapılacak.

Diyanet'in internet sitesinde yapılan açıklamada, "Üniversite sınavında akademik başarı gösteren hafızlara maddi destek sağlanması amaçlanıyor" da deniliyor.

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Atalay, burs için hayırseverlerin MÜSDAV'ın internet sitesinden bağış yapabileceklerini açıkladı. Diyanet de resmi internet sitesinde "Hafızların eğitimine katkı sağlamak isteyen vatandaşlar aşağıdaki linke tıklayarak bağış yapabilecekler" ifadesiyle "Bir Hafız Yetiştiriyorum" projesinin internet bağlantısını paylaştı. Proje kapsamında Ocak ayının başından beri 2 milyon 770 bin Türk Lirası bağış toplandı.

Bağış çağrısı: "Amel defterinizin açık kalmasına vesile olacak"

Hafızlık eğitimlerine hız kazandıran Diyanet, "Küçük Hafızlar" adlı Diyanet TV'de yayınlanan programında öğrencileri hafızlık eğitimine teşvik ediyor.

MÜSDAV'ın sitesinde yer alan bilgiye göre, yatılı ve gündüzlü Kuran Kurslarında 2021-2022 eğitim-öğretim yılında hafızlık eğitimi alan öğrenci sayısı 78 bin 455. MÜSDAV'ın Instagram hesabında, "Sizler de amel defterinizin açık kalmasına vesile olacak sadaka-i cariye hükmündeki bu hayırlı projeye destek olabilirsiniz" ifadeleriyle bağış çağrısı yapılıyor. 1997 yılında Japonya'da Diyanet'le işbirliği yapmak üzere kurulan "Tokyo Camii Vakfı," 2017 yılından beri "Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı" (MÜSDAV) adıyla hizmet veriyor. MÜSDAV'ın yazılım şirketi olan "Vakıf Global" ve turizm alanında faaliyet gösteren "Vakıf Tur" isimli iki iştiraki var.

Yıldırım: Eğitimdeki dinselleşmenin bir sonucu

Diyanet'in MEB ile imzaladığı protokolde, "6'ncı sınıftaki hafızlık eğitimi kapsamında bulunan öğrencilerin Diyanet'e bağlı Kur'an kursunda kayıtlı olmak şartıyla bir yıl eğitim öğretimlerine ara verilmesine izin verilir" deniliyor.

İstanbul Eğitim-Sen 4 No'lu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım'a göre, söz konusu durum pedagojik açıdan sorun teşkil ediyor. Yıldırım, "Pandemi döneminde neredeyse iki yıl yüz yüze eğitimden uzak kalmış öğrenciler bu tür protokollerle eğitimden kopartılıyor. 18 yaşına kadar çocukların yeri okuldur" diyor.

Yıldırım, Diyanet'in hafızlık eğitimi için bağış toplamasını da eleştiriyor. MEB'in Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) gibi kuruluşlarla imzaladığı protokollerin yargı kararlarıyla iptal edildiğini hatırlatarak, "Diyanet'in bu proje üzerinden benzer vakıfların okullara tabiri caizse arka kapıdan sokulması eğitimdeki dinselleşmenin bir sonucu" diye ekliyor.

Burcu Karakaş

© Deutsche Welle Türkçe

"Diyanet, vakıf aracılığıyla hafızlık için 2,77 milyon TL bağış topladı" haberi, 15 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 15 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Diyanet, vakıf aracılığıyla hafızlık için 2,77 milyon TL bağış topladı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyanet, vakıf aracılığıyla hafızlık için 2,77 milyon TL bağış topladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri