Diyanet'in kanun dışı kararı İslamla da bağdaşmıyor

Diyanet'in kanun dışı kararı İslamla da bağdaşmıyor

Diyanet'in kanun dışı kararı İslamla da bağd... Diyanet, EKPSS’yi kazandıktan sonra Kur’an dersi öğretmeni olarak Siirt’e yerleştirilen kadının atamasını, görme engelli olduğu gerekçesiyle iptal etti. Ancak Diyanet’in bu tavrı, Anayasa’nın 10. Maddesi’ne ve TCK’nın 122. Maddesi’ne aykırı.

 

Artı Gerçek'ten Melis Alphan'ın haberine göre, Adıyamanlı görme engelli Şirin Daş Tuğal, hem Kur’an kursuna giderek hafız oluyor hem de İmam Hatip Lisesi’ni dışarıdan bitiriyor. Böylece Kur’an dersi öğretmeni olabilecek yetkinliğe sahip oluyor. Bu arada iki yılda bir Kur’an kursunda gönüllü öğretmenlik yapıyor. Yani tecrübesi de var. Şirin, 2018’de EKPSS’ye (Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı) giriyor ve kazanıyor. Sınavdan kısa süre sonra evlenip eşinin işi dolayısıyla taşındığı Şanlıurfa Siverek’e yakın olması nedeniyle Ocak 2020’de Siirt’te öğretmenlik yapmak üzere başvuruyor. Önce başvurusu kabul ediliyor ve Siirt’e yerleştiriliyor. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde kurulan Komisyon, mayıs ayında Şirin’e görme engelli olduğu için öğretmenlik yapamayacağını bildirerek atamasını iptal ediyor. Oysa Diyanet’in bu tavrının ne dinde karşılığı var ne de kanunlarda.

‘DİYANET’İN TAVRI İSLAMLA BAĞDAŞMIYOR’

AKP İstanbul milletvekili olarak iki dönem görev yapmış, AKP Kurucular Kurulu Üyesi ve Türkiye Beyazay Derneği’nin Onursal Başkanı Lokman Ayva, hayatını görme engellilerin haklarını savunmaya adamış bir isim. 5 yıldır görme engelli personel almadığını belirttiği Diyanet’in Şirin’e yönelik tavrının İslam dini ile bağdaşmadığını anlatırken, Abese Suresi’ne vurgu yapıyor. Abese Suresi’nin hikayesi şöyle… Hz. Muhammed, şehrin ileri gelenlerine İslamiyet’i anlatmak için bir davet veriyor. Davette, gözleri görmeyen Abdullah bin Mektum yanına gelip Kuran’dan bir şeyler anlatmasını isteyince de yüzünü ekşitip sırtını dönüyor. Allah, Hz. Muhammed’in bu davranışı üzerine onu Abese Suresi’yle uyarıyor. Hz. Muhammed bundan sonra, Abdullah bin Mektum’u gördüğü her sefer, onu “Ey, Allah’ı kendisinden dolayı beni azarladığı zat, merhaba!” diyerek selamlıyor. Şirin’in uğradığı haksızlık üzerine, Diyanet İşleri Personel Daire Başkanlığı’nı arayan Lokman Ayva, “Siz Peygamber’den üstün olduğunuzu mu sanıyorsunuz? Allah peygamberi uyaracak, siz uyarılmayacaksınız, öyle mi?” diye soruyor. “Haşa” cevabını alınca da, “Ama yaptığınız bu” diyor. Bu işin dini kısmı… Esas hukuki kısmı var tabii.

ENGELLİYİ İŞE ALMAMAK ANAYASA’YA AYKIRI

Diyanet’in görme engellilere yönelik bu tavrı, Anayasa’nın 10. Maddesi’ne ve TCK’nın 122. Maddesi’ne aykırı. “Anayasa’ya göre, EKPSS gibi engellilere özel uygulamalar eşitliğin gereğidir” diyor Ayva. TCK’nın 122. Maddesi ise engellilik nedeniyle bir kişinin işe alınmasını engelleyen kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yani ülkemiz hukuk sistemine göre, birisine “Sen engellisin, seni bu yüzden işe alamam” denemez. Kaldı ki Şirin’e yapılan, hükümet uygulamalarına da aykırı. 2012’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) engellilerin öğretmenliğe başvurusunu almayınca Lokman Ayva ile arkadaşları, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a durumu anlatmışlar, sonrasında ise bir engellinin ‘engelli öğretmen alımı yapılması’ için Meclis’e verdiği dilekçe üzerine MEB’den görüş istediği ve MEB’in “Öğretmenlik, bedensel engeli bulunanlar tarafından icra edilebilecek mesleklerden değildir” şeklinde cevap verdiği ortaya çıkmıştı. Erdoğan bunun üzerine “Engelliden öğretmen olur. Hem de bal gibi olur” deyince engellilerin atanmasının önü açılmıştı. Hatta engelli atamaları için yapılan törende sahneye çıkan sanatçı Asu Maralman, “Olur olur, bal gibi olur” şarkısını seslendirmişti. Şirin, Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde kurulan komisyonun kararının iptali için mahkemeye başvurdu. Ama Diyanet gibi güçlü bir kurumla hukuk mücadelesi yürütmek de kolay iş değil. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda veya ona bağlı olarak çalışan görme engelliler olduğunu ama 5-6 yıldır yeni alınan olmadığını söyleyen Ayva, “Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde kurulan ve Şirin’in atamasını iptal eden Komisyon’un hiçbir kaybı yok ama Şirin’in hayatı kayboldu. Onun bu işi yapacağı başka bir kurum yok” diyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın derhal bu komisyonu toplayıp kararını gözden geçirmesi ve Şirin’in atama iptalini geri çekmesi gerek.

"Diyanet'in kanun dışı kararı İslamla da bağdaşmıyor" haberi, 13 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 13 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Diyanet'in kanun dışı kararı İslamla da bağdaşmıyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyanet'in kanun dışı kararı İslamla da bağdaşmıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  2. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  3. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  4. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  5. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  6. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  7. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  8. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  9. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  10. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  11. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  12. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  13. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  14. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  15. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  16. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
  17. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  18. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  19. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  20. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
Gündem Haberleri