Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidrojen yakıtlı kombilere geçiş

Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidrojen yakıtlı kombilere geçiş

Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidr... Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın işbirliğiyle gerçekleştirilen proje, doğalgaza olan bağımlılığı sona erdirecek bir müjde getirdi. Bu proje kapsamında, ekonomik ve çevreci hidrojen yakıtlı kombilerin üretimi gerçekleştirilecek.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Daikin Türkiye'nin birlikte yürüttüğü "Yüzde 100 Hidrojen Yakıtlı Kombi Tasarımı ve Prototip İmalatı" projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmek üzere uygun bulundu. Projenin lideri olan SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan, projenin yürütülmesinde 4 doktora ve yüksek lisans öğrencisiyle 3 akademisyenin yer aldığı 7 kişilik bir ekibin bulunduğunu belirtti.

2025'İN SONUNDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

TÜBİTAK 1505 programı kapsamında gerçekleştirilen proje, hidrojenli yanma süreçlerinde güvenlik standartlarını sağlayacak ve mevcut kombi sistemlerinde doğal gazdan hidrojene geçişi en az ekipman değişimiyle mümkün kılacak bir sistem geliştirmeyi amaçlamaktadır. Projenin geçen yıl sonunda başlatıldığı ve 2025'in sonunda tamamlanması planlandığı belirtilmektedir.

Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan, projenin önemini vurgulayarak, SAÜ'nün sanayi işbirliği projelerine büyük önem verdiğini ve doğal gaz yerine çevreci bir yakıt olan hidrojenle çalışan kombi projeleri geliştirdiklerini ifade etti. Pehlivan, bu projenin çevresel etkilerinin yanı sıra ticari anlamda da önemli bir adım olduğunu belirtti. Projenin başvurusunun TÜBİTAK tarafından onaylandığını ve simülasyon çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Pehlivan, hidrojen kullanımının uzun bir süreç gerektirdiğini belirterek, projenin mevcut kombilere bazı sistem bileşenlerinin değiştirilmesiyle uyum sağlamayı hedeflediğini dile getirdi. Ülke içi ve dışında teknik altyapının birkaç yıl içinde sağlanacağını öngördüklerini ifade etti.

Hidrojen yakıtının gelecekte kombi sektöründe dışında da kullanılabileceğini belirten Pehlivan, ticari firmaların hidrojenli ürünlerini 2026 veya 2027'de piyasaya sürmeyi planladığını aktardı. Pehlivan ayrıca, hidrojenin çevreci ve maliyet açısından uygun bir yakıt olduğunu belirterek, bu tür çalışmaların arttığını ve projelerin uygulanabilirliğinin TÜBİTAK tarafından dikkate alındığını ifade etti.

Daikin Türkiye AR-GE Genel Müdür Yardımcısı Serhan Kılıç ise, projenin Hendek'teki fabrikada gerçekleştirildiğini ve hidrojen yakıtlı kombi tasarımı üzerinde çalışıldığını belirtti. Kılıç, projenin amaçları ve hedefleri hakkında bilgi vererek, hidrojenin kullanımının yaygınlaşmasıyla ilgili potansiyel engelleri ele aldı. Sonuç olarak, AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ve geleceğe yönelik bir ürünün ortaya çıkacağını belirtti.

"Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidrojen yakıtlı kombilere geçiş" haberi, 21 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidrojen yakıtlı kombilere geçiş haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Doğal gaza bağımlılığı bitirecek proje! Hidrojen yakıtlı kombilere geçiş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:12 Oyuncu Saruhan Hünel ameliyat oldu! Aslı Hünel Paylaştı!
  2. 15:12 Blinken ve Romney, İsrail Zorlukları ve TikTok'un Kaderini Tartıştı
  3. 15:08 İkinci el otomobil düşünenler için önemli bir gelişme! alım-satımı yapacak kişileri ilgilendiriyor!
  4. 15:04 Birce Akalay bu yıl Cannes'ın onur konuklarından olacak!
  5. 15:02 ABD Mühimmatı Kullanılan İsrail Saldırısı: 7 Sağlık Çalışanı Hayatını Kaybetti
  6. 15:01 Huawei'nin Otomobil Atılımı: Tasarımı ve Türk Lirası Fiyatıyla Göz Kamaştırıyor!
  7. 14:58 Ahmet Çakar, Hamit Altıntop'un Maaşını Açıkladı! Açıklama yankı uyandırdı!
  8. 14:45 İYİ Parti'nin Grup Başkanvekilleri Belli Oldu!
  9. 14:41 Sado-Mazo Filmi Ortaya Çıkınca Veliler Ayaklandı! Açığa Alındı!
  10. 14:34 Kahtalı Mıçe'den Kötü Haber!
  11. 14:33 CHP'li Başarır açıkladı: Özgür Bey, Kemal Kılıçdaroğlu değil; bu tartışmalar bizi sadece yıpratır
  12. 14:28 Özel'den Erdoğan'a 'yumuşama' cevabı: "Gezi'dekiler içerideyken normalleşme olmaz"
  13. 14:27 Konut kredisi arayanlar için güncel haber: Bankaların en son faiz oranları ve ödeme detayları!
  14. 14:27 Borsa günün ilk yarısında düşüş yaşadı
  15. 14:27 Piyasalarda sürpriz: Altın, petrol ve kakao fiyatlarında düşüş, piyasalar tersine döndü!
  16. 14:27 Arda Güler'in Real Madrid'de ilk LaLiga kupasını kaldıran oyuncu olacak!
  17. 14:26 Elinde Dövizi Olan Dikkat! Ekonomistten Son Dakika Uyarı: Düşüş Geliyor!
  18. 14:26 Koparan 2 Kişiye 774 Bin TL Şok Ceza: Sakın Koparmaya Kalkmayın!
  19. 14:07 Türkan Şoray’dan hayranlarını üzen o haber! Bahçeye çıkması bile yasaklandı!
  20. 14:07 ‘Türk futboluna ihtiyacım yok’ dedi, Ahmet Çakar Hamit Altıntop’un maaşını açıkladı
Gündem Haberleri