Doktorlar araştırdı: Kovid-19 çocuklarda kalıcı hastalıklara neden olur mu?

Doktorlar araştırdı: Kovid-19 çocuklarda kalıcı hastalıklara neden olur mu?

Doktorlar araştırdı: Kovid-19 çocuklarda kal... Doktorlar tarafından, 39 araştırmada yer alan 662 'Çok Sistemli İnflamatuar Sendromu' vakasını incelenip bir rapor hazırlandı. Raporda, kalbe ve dokulara kalıcı zarar verebilen bu vaka, olası bir Covid-19 enfeksiyonunun ardından çocuklarda görülebilir.

Koronavirus salgınının başından beri yapılan araştırmalara, hastalığın çocukları görece daha az etkilediği belirtiliyordu ancak Teksas’ta yapılan yeni bir araştırmanın sonucu bunun aksine işaret etti. Araştırmada, 'Çok Sistemli İnflamatuar Sendrom' (MIS-C), bir enfeksiyon sonrası çocuklarda görülmesi mümkün olan bir tür sendromun kalbe ve dokulara kalıcı zarar verebileceği belirtildi. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi ve Pediatrik Yoğun Bakım Kliniği'nin başhekimi Prof. Dr. Nikolaus Haas, söz konusu sendromun koronavirus salgını ile ortaya çıkmadığını ve daha önceden bilindiğini belirtiyor. "Çeşitli enfeksiyon hastalıkları, belli hastalıklara daha yatkın olan hastaların vücudunun tamamında ağır iltihaplanmalara yol açabilir" diyen Haas, bu durumun çocuklar için de geçerli olduğunu vurguluyor.

MIS-C İLE İLGİLİ AMERİKAN ARAŞTIRMASI

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Teksas eyaletinde hekimlerden oluşan bir grup, 39 araştırmada yer alan 662 MIS-C vakasını detaylı bir şekilde inceleyerek yeni bir rapor hazırladı. İçinde bulunduğumuz 2020 yılının 1 Ocak – 25 Temmuz tarihleri arasındaki dönemi kapsayan ve tüm dünyadan toplanan verilerin sonucu, dünyanın en eski ve prestijli tıp dergilerinden The Lancet'te yayınlandı. Buna göre MIS-C sendromuna yakalanan çocukların yüzde 71'i hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördü. Yüzde 60'lık bir kesimde ağır seviyede kalp-damar şoku kaydedilirken, ekokardiyografi uygulanan çocukların yaklaşık yarısında kalp fonksiyonlarında bozulma tespit edildi. Yine araştırmanın sonucuna göre, çocukların tamamı yüksek ateşten muzdarip oldu ve büyük çoğunluğunda karın ağrısı ile birlikte kusma ve ishal rahatsızlıkları görüldü. Dünya çapında, inceleme altına alınan 662 vakada 11 çocuk, MIS-C sebebiyle hayatını kaybetti. Bu da vaka sayısına göre yüzde 1,7'lik bir orana tekabül ediyor. Araştırma, MIS-C sendromlu çocukların çoğunun kanında, SARS-CoV-2 isimli yeni tip Coronaviruse karşı antikor bulunduğunu da ortaya koyuyor. Bu da çocukların herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden Coronavirus enfeksiyonunu atlattığını gösteriyor. Ancak araştırma raporu, ardından gelen MIS-C hastalığının bu çocuklarda ağır semptomlara neden olduğunu öne sürüyor. ABD'li meslektaşlarının araştırmasına şüphe ile yaklaşan Ludwig-Maximilians Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haas, "ABD'de Covid-19'a yakalanan çok sayıdaki çocuktan sadece çok küçük bir bölümünde MIS-C hastalığı görülüyor" diyerek, ölüm oranının da aşırı derecede düşük olduğunu ifade ediyor.

ALMANYA'DA DURUM NE?

Alman Pediatrik Enfeksiyoloji Topluluğu‘nun (DGPI) aylardan bu yana, hastanelerde iltihap hastalıkları nedeniyle tedavi gören çocuklarla ilgili veriler topluyor. Bugün itibariyle Almanya genelinde yaklaşık 200 çocuk bu tür bir hastalık nedeniyle hastanede tedavi altında. Bunlardan 40'ına ise MIS-C teşhisi konmuş. Ancak bu 40 çocuğa yapılan Coronavirus testinin yüzde 92'si negatif sonuç vermiş. Kısaca, bir MIS-C enfeksiyonu ile Covid-19 arasında doğrudan bağlantı kurmak, bu veriler ışığında mümkün değil. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Almanya'da şu ana dek kayıtlara geçen yaklaşık 200 bin Coronavirus vakası içinde, hastanede tedavi gören enfekte çocuk sayısının sadece 200 olduğu ve bu 200 çocuktan da birinin hayatını kaybettiği bildirildi.

"Doktorlar araştırdı: Kovid-19 çocuklarda kalıcı hastalıklara neden olur mu?" haberi, 10 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Doktorlar araştırdı: Kovid-19 çocuklarda kalıcı hastalıklara neden olur mu? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Doktorlar araştırdı: Kovid-19 çocuklarda kalıcı hastalıklara neden olur mu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 07 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:40 Kızılcık Şerbeti’ne bir veda daha!
  2. 01:19 Erdoğan'dan Yeni Atamalar ve Görevden Almalar Resmi Gazete'de!
  3. 00:23 AKP'li Başkan İstifa Edip Görevinden Ayrıldı!
  4. 00:17 Bakan Fidan, ABD’li Blinken ile Görüştü!
  5. 00:11 Rolls-Royce Cullinan Series II Türkiye'ye Geldi!
  6. 00:07 Elektrik Faturalarında Yeni Dönem: Pazarlık Yapılabilecek!
  7. 00:04 TC Kimlik ile IBAN’ınızı Hemen Kontrol Edin! 18.000 TL Hesabınıza Yatmış Olabilir!
  8. 00:00 Bursa’nın Önde Gelen Sanayi Şirketi İflas Etti! Sanayi Devi Resmen Battı!
  9. 23:49 Özgür Özel'den Muzaffer Akyol Müze Evi'ne ziyaret
  10. 23:44 Ürdün'den vatandaşlarına Suriye çağrısı: Ülkeyi en kısa sürede terk edin
  11. 23:41 Özgür Çelik'ten Kadıoğlu'na sert tepki: "Esenyurt'u betonun merkezi haline getiren sizdiniz"
  12. 23:26 Galata Kulesi'nden düşen genç hayatını kaybetti
  13. 23:15 Vladimir Putin: 'Oreşnik gibi sistemlerin Belarus topraklarında konuşlandırılması mümkün'
  14. 23:11 Hatay'da 51 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidi: 'En az zaiyat bende'
  15. 23:04 ABD Dışişleri Bakanı Blinken Güney Koreli mevkidaşı Cho ile görüştü!
  16. 22:53 NBA, 5 yıl aradan sonra Çin'e dönüş yapıyor!
  17. 22:52 Burdur’da kaçak içki operasyonu düzenlendi
  18. 22:50 Barınakta hayatını kaybeden köpeğin diğer köpekler tarafından parçalanması hakkında soruşturma
  19. 22:47 ABD'den TikTok hakkında flaş gelişme!
  20. 22:47 AB Komisyonu eski sorumlusu Didier Reynders ile yolsuzluk iddiaları gündemde!
Sağlık Haberleri