Dolar kurunda çarpıcı gelişme!: Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak!

Dolar kurunda çarpıcı gelişme!: Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak!

Dolar kurunda çarpıcı gelişme!: Cumhuriyet t... Ani kur artışlarını baskılamak amacıyla 2021 yılının sonunda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçiren AKP'nin, seçim öncesi KKM'ye benzer yeni bir ekonomi modelini devreye sokacağı iddia edildi. Erdoğan'ın KKM açıklaması ile dolar kuru, 6 lira birden düşüş göstermişti.

Türkiye'de 70'li yıllarda uygulanan Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) uygulaması, ülke ekonomisine senelerce büyük bir darbe vurmuş ve DÇM'nin son ödemesini gerçekleştiren dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ilerleyen senelerce bu tür uygulamalara başvurulmaması gerektiğini tavsiye etmişti.

Bu uyarılara rağmen Türkiye, AKP'nin hatalı ekonomi politikaları sonrasında 2021 yılının son çeyreğinde büyük bir döviz krizi yaşadı ve sonuç olarak AKP, dolar kurunu baskılamak için son çare olarak 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçirmişti.

Açıklandığı gece 17.15 lira ile tarihi zirvesini gören dolar kuru, KKM'nin duyurulmasıyla birlikte saatler içerisinde 11.41 liraya kadar gerilemişti. Aradan geçen sürede dolar kurundaki yükseliş KKM'ye rağmen engellenemedi ve dolar/TL güncel olarak 32 lirayı aştı.

8 Haziran itibarıyla göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ekonomi modelinde köklü değişikliklere imza atarken, bir yandan da KKM'de tasfiye sürecini başlatmıştı. 28 haftadır kesintisiz şekilde erime gösteren KKM, 139 milyar dolarlık zirvesinden 78 milyar dolara kadar düşüş gösterse de, 31 Mart seçimleri öncesinde dolar sahiplerini yakından ilgilendiren bir iddia ortaya atıldı.

Topkapı Üniversitesi Rektörü ve Ekonomi Gazetesi yazarı Prof. Dr. Emre Alkin, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına benzer yeni bir hamle yapılacağını belirterek, AKP'nin seçimler öncesinde piyasalara yönelik müdahalelerin artabileceğine işaret etti.

İKİNCİ KKM UYGULAMASI MI GELİYOR?

Alkin, ekonomi yönetiminin serbest piyasadan nakit döviz alımını durduracak şekilde adımlar atamadığına dikkat çekerek, bu sürecin 'süper bono' hamlesiyle yönetilebileceğini kaydetti. Alınacak kararın dolar kuruna yönelik etkilerine dikkat çeken Alkin şu ifadeleri kullandı:

"Eğer döviz kurları tutulmaya devam edilirse, Bakan Şimşek’in eleştirdiği KKM uygulamasına benzer bir uygulama gündeme gelebilir. Sanıyorum bir yıl önce yapılması uygun olan fakat yapılmayan "süper bono" hamlesi gelebilir. Belki de bu yolla "Bakın politika faizlerini yükseltmeden durumu kurtardık" diyebilir, TCMB ve Hazine ve Maliye bunu yapar mı bilemem."

"TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK YAŞANABİLİR"

Son iki haftada günlük ortalama 800 milyon dolar tutarında satış gerçekleştiren TCMB, piyasalara yönelik arka kapı müdahalelerine devam ederken, Türkiye'de dolar kurunun ivmelenerek yükselişe devam etmesi, piyasalarda büyük bir tedirginlik yarattı. Alkin'in 'KKM benzeri' ifadeleri ile yeni uygulamaya dair ortaya attığı iddialar ise KKM'nin açıklandığı tarihte dolar kurunun 6 lira birden düşüş göstermesini akıllara getirdi.

Bugün itibarıyla mevcut dolar/TL paritesi, 21 Aralık 2021 tarihindeki seviyelerin iki katı olduğundan, benzer bir açıklama karşısında paritedeki düşüşün de iki katı oranında olabileceği düşünülüyor. Bu senaryonun yaşanması ise Türkiye tarihinde görülmüş en sert düşüşün yaşanması anlamına gelecek.

Ancak şu an itibarıyla iddia mahiyetinde olan bu konuşmaların, ekonomi yönetimi tarafınca devreye alınıp alınmayacağını ilerleyen günler gösterecek.

"Dolar kurunda çarpıcı gelişme!: Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak!" haberi, 11 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dolar kurunda çarpıcı gelişme!: Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dolar kurunda çarpıcı gelişme!: Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  2. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  3. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  4. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  5. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  6. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  7. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  8. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  9. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  10. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  11. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  12. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  13. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  14. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  15. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  16. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  17. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  18. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  19. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  20. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
Ekonomi Haberleri