Dört ülke, Gazze'de rehinelerin serbest bırakılması ve geçici ateşkes için 'ana hatlarda' anlaştı
Dört ülke, Gazze'de rehinelerin serbest bıra... Paris'teki görüşmelerde kaydedilen ilerleme haberlerinin ardından, İsrail savaş kabinesi de Gazze'deki ateşkes anlaşması görüşmeleri hakkında bilgilendirildi. Bu görüşmeler, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin iadesi konusunu içeren müzakerelerin bir parçasıdır.
Amerika Birleşik Devletleri, Hamas'ın rehineleri serbest bırakması ve Gazze'deki çatışmalara ara verilmesini öngören potansiyel bir anlaşma için Paris'te yapılan uluslararası görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, İsrail, ABD, Mısır ve Katar temsilcilerinin anlaşmanın "ana hatları" konusunda bir mutabakata vardıklarını ifade etti.
Sullivan, anlaşmanın hala müzakere aşamasında olduğunu belirterek, Katar ve Mısır'ın Hamas ile dolaylı görüşmeler yapması gerektiğini ifade etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise CBS'e yaptığı açıklamada, henüz görüşmelerden bir rehine anlaşması çıkıp çıkmayacağının net olmadığını ve ayrıntılara girmekten kaçındığını belirtti. Ancak Hamas'ın daha makul taleplerde bulunması gerektiğini söyledi.
Paris'teki görüşmelerde kaydedilen ilerleme haberlerinin ardından, İsrail savaş kabinesi de Gazze'deki ateşkes anlaşması görüşmeleri hakkında bilgilendirildi. Bu görüşmeler, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin iadesi konusunu içeren müzakerelerin bir parçası olarak İsrail ile Mısır, Katar ve ABD'den arabulucular arasında yürütüldü. Olası bir anlaşma, aynı zamanda İsrail'de tutulan Filistinli mahkumların da serbest bırakılmasını öngörüyor.
Netanyahu, sosyal medya platformu X'te paylaştığı mesajda, "Rehinelerimizin serbest bırakılması için başka bir taslak elde etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle Paris'e bir heyet gönderdim ve bu akşam müzakerelerde atılacak bir sonraki adımları görüşeceğiz" ifadelerine yer verdi. Daha sonra İsrail'in bu hafta Katar'a yeni görüşmeler için bir heyet göndereceği bildirildi.
GÖSTERİCİLERE POLİSTEN SERT MÜDAHALE
Tel Aviv'de, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını talep eden gösteriler polis tarafından dağıtıldı. Demokrasi Meydanı'na gitmeye çalışan göstericilere atlı çevik kuvvet polisleri müdahale etti. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılardan önce de İsrail'de hükümet karşıtı gösteriler zaman zaman görülüyordu. Ancak Cumartesi günkü gösterilerde Ekim ayından bu yana polis, daha sert önlemlere ilk kez başvurdu.
Göstericiler, hükümetin Hamas'ı yenmek yerine Gazze'deki savaşta rehineleri kurtarma çabasının zayıf olduğunu ve bu durumu eleştiriyorlar. Ana muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail ordusu karargahı önünde toplanan göstericilere yönelik polisin saldırgan tutumunu eleştirdi. Gösteride en az 21 kişinin tutuklandığı ve onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Hükümet karşıtı protestoların yanı sıra, İsrailli rehinelerin aileleri de savaşa diplomatik bir çözüm bulunması ve rehinelerin güvenli şekilde geri dönmesi çağrısında bulunmak için şehirde toplandı.
'SAVAŞIN SONU DEMEK DEĞİL'
İsrail medyası, Cumartesi günü Paris'teki görüşmelerde rehine ve ateşkes anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiğini duyurdu. İsrail'in istihbarat şefi David Barnea, Mısır, Katar ve ABD'den arabulucularla bir araya geldiği Fransa'nın başkenti Paris'teki görüşmelere katıldı. Görüşmelerde, ileriki müzakerelerin temelini oluşturacak bir anlaşmanın ana hatları üzerinde mutabık kalındığı ve bu anlaşmanın Cumartesi gecesi İsrail savaş kabinesine sunulduğu belirtildi.
İsrail medyası, savaş kabinesinin Katar'a bir heyet göndermeyi kabul ettiğini ve heyetin bir hafta sürecek bir ateşkes ve İsrail'de tutulan yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma üzerinde müzakerelere devam edeceğini bildiriyor.
Ancak İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi Cumartesi akşamı televizyonda gösterilen bir röportajda "Böyle bir anlaşma savaşın sona erdiği anlamına gelmez," dedi.
Görüşmeleri yakından takip eden üst düzey bir Filistinli yetkili daha önce BBC'ye yaptığı açıklamada Paris'te gerçek bir ilerleme kaydedilmediğini söylemiş ve müzakerecileri Hamas üstündeki baskıyı arttırmak için yanlış bilgi sızdırmakla suçlamıştı. Hamas, bir anlaşmaya varılması mevzusunda ilerleme kaydedildiğine dair son haberler hakkında yorum yapmadı.
'BİDEN REFAH MEVZUSUNDA BİLGİLENDİRİLMEDİ'
Netanyahu, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, Gazze'nin güneyinde bulunan Refah'a yönelik operasyon planlarını onaylamak için bu hafta kabinesini toplayacağını belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ise Pazar günü NBC'ye verdiği röportajda, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Refah'taki askeri operasyon planları hakkında bilgilendirilmediğini ancak sivil yaşamın korunması gerektiğine inandığını ifade etti.
Sullivan, "Bu sivilleri korumak, onları güvenli bir yere götürmek, beslemek, giydirmek ve barındırmak için açık ve uygulanabilir bir plan olmadığı sürece Refah'ta bir operasyonun, büyük bir askeri operasyonun devam etmesi gerektiğine inanmıyoruz," dedi.
İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda Refah'a kara saldırısı başlatma tehdidinde bulundu. Ancak, İsrail'in artan hava saldırıları yardım operasyonlarını olumsuz etkiliyor. Yardım kuruluşları ve birçok Batılı hükümet, Refah'a yönelik bir saldırının sonuçlarının korkunç olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA, halkın çaresizlikten konvoyları yağmalaması nedeniyle Gazze'nin kuzeyine yardım sevkiyatını durdurduğunu duyurdu. UNRWA'ya ait kamyonlardan biri de 5 Şubat'ta İsrail saldırısıyla vuruldu.
Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, İsrail saldırılarında en az 29.600 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve Gazze'de enkaz altında binlerce cesedin bulunduğunu bildirdi.
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 1200 İsraillinin öldüğü ve ortalama 250 kişinin rehin alındığı, rehinelerin bir kısmının serbest bırakıldığı belirtildi.
"Dört ülke, Gazze'de rehinelerin serbest bırakılması ve geçici ateşkes için 'ana hatlarda' anlaştı" haberi, 25 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Dört ülke, Gazze'de rehinelerin serbest bırakılması ve geçici ateşkes için 'ana hatlarda' anlaştı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dört ülke, Gazze'de rehinelerin serbest bırakılması ve geçici ateşkes için 'ana hatlarda' anlaştı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.