DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca: Türkiye su stresi altında olmaya devam edecek çünkü nüfusumuz giderek a

DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca: Türkiye su stresi altında olmaya devam edecek çünkü nüfusumuz giderek a

DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca: Türki... "180 milyar metreküp toplam su depolama hacmimiz var"

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, "Su stresi değişen bir parametre değil. Su kaynaklarının miktarıyla nüfusumuz arasındaki orana bağlı bir değer. Su miktarı değişmiyor hatta azalıyor. Dolayısıyla Türkiye su stresi altında olmaya devam edecek çünkü nüfusumuz giderek artıyor ve iklim değişikliği de su kaynaklarımızı azaltıyor" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen 'İklim Değişikliği Çerçevesinde Su Kaynaklarının Mevcut Durumu ve Geleceği' konulu çalıştaya katıldı.

Akca, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Akca, Türkiye’nin su stresi altında olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye’mizde şu anda 930 civarında baraj var. 180 milyar metreküp toplam su depolama hacmimiz var. Bu depolarımızın olması yağışın bol olduğu zamanlarda depolayabilmek, kurak zamanları daha rahat geçirmemizi sağlıyor" dedi.

Prof. Dr. Lütfi Akca, "Geçtiğimiz eylül ayından bu aya toplu değerlendirirsek meteorolojik açıdan ortalama seviyelere yakın bir dönem geçirdik. 2019-2021 yılında bir kısmında yaşadığımız kuraklık kadar kuraklık yaşamadık. Şu anda su kaynaklarımız açısından bu yıl sulama döneminde bir sıkıntımız çıkmadı. Su kaynaklarımız bu sene sulama ihtiyaçlarımızı karşıladı. İçme ve kullanma suyu açısından da şehirlerimizde bir sıkıntı henüz yok. Olmayacak diye de tahmin ediyor, bekliyoruz. Yerel ölçekte köyler, mahallelerde susuzluk bulunabilir. Bu bazen su kaynağının yetersiz olduğuna bağlı olabildiği gibi bazen de su alt yapısının yetersizliğine bağlı olabiliyor" diye konuştu.

"Yağışların uzun süreli, hafif şiddetli olması barajlara faydalı"

Prof. Dr. Akca, "Yağışlar geldikçe barajlarımızı dolduracaktır, yer altı suyumuzu besleyecektir. Kar da çok önemli. Çok hızlı yağan, kısa sürede şiddetli yağışların olduğu yağmurların hepsi barajlarda tutulamıyor. Derelerde boşa akıp gidebiliyor. Yağışların daha uzun süreli lakin daha hafif şiddetli yağması barajların beslenmesine faydasını artırıyor. Yağmurlar yağdıkça barajlar inşallah beslenecek, şu anda su sıkıntımız gözükmüyor" şeklinde konuştu.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca

"180 milyar metreküp toplam su depolama hacmimiz var"

Prof. Dr. Akca şöyle devam etti:

"Kuraklıkla mücadelenin birinci silahı suyu çok yağdığı zamanlarda, yağışın bol olduğu zamanlarda, sel taşkın zamanlarında kullanmadığımız suyu depolayabilmek. Suyun yağmadığı zamanlarda kurak dönemlerde de bunları harcayabilmek. Bu noktada barajlarımız büyük önem taşıyor çünkü Türkiye’mizde şu anda 930 civarında baraj var. 180 milyar metreküp toplam su depolama hacmimiz var. Bu depolarımızın olması yağışın bol olduğu zamanlarda depolayabilmek, kurak zamanları daha rahat geçirmemizi sağlıyor. Şu anda ülke olarak çok daha güçlü durumdayız. Kuraklık yönetiminde çok daha dirençli durumdayız"

"Su miktarı değişmiyor hatta azalıyor"

Prof. Dr. Akca, "Su stresi değişen bir parametre değil. Su kaynaklarının miktarıyla nüfusumuz arasındaki orana bağlı bir değer. Su miktarı değişmiyor hatta azalıyor. Dolayısıyla Türkiye su stresi altında olmaya devam edecek çünkü nüfusumuz giderek artıyor ve iklim değişikliği de su kaynaklarımızı azaltıyor" dedi.

Prof. Dr. Akca, "Suyun yüzde 77’sini tarımsal sulamada kullanıyoruz. Vatandaş tek başına bir şey yapacak durumda değil lakin devletin sunduğu imkanları, alt yapıları çiftçilerimizin iyi değerlendirerek suyu doğru ve bilinçli kullanmaları gerekiyor. Ülkemizde şu anda tarımsal sulama suyunun verimli olarak kullanılmasını sağlayacak modern sulama teknolojisinin yaygınlık oranı yüzde 40. Suyu az kullanan ev içi teknolojilerin duş başlıkları, musluklar gibi şeylerin kullanımının yaygınlaştırılması, şahsi kullanımlarımızda musluğu açık bırakmak, kapatmak gibi durumlarda tasarruflu kullanmaya dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

 

"DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca: Türkiye su stresi altında olmaya devam edecek çünkü nüfusum." haberi, 23 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca: Türkiye su stresi altında olmaya devam edecek çünkü nüfusum.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca: Türkiye su stresi altında olmaya devam edecek çünkü nüfusum.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:37 Bir Polis Memurumuz Şehit Oldu!
  2. 23:29 Chery'nin Nisan ayı kampanyası başladı! Çifte kampanya avantajı kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor!
  3. 23:28 Bilim dünyasında kırılan dünya rekoru: Tam 48 saniye süresince çalışıyor!
  4. 23:27 TikTok kullanıcılarına kötü haber!
  5. 23:27 Putin Erdoğan'ın 'Faiz sebep enflasyon sonuç' politikasını eleştirdi
  6. 23:25 İyi bir mikro iklim için neden evde defne yaprağı yakılmalıdır?
  7. 23:25 Davutoğlu'ndan Erdoğan'a: 15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin
  8. 23:24 Şimşek ve Erdoğan'dan Emeklilere Müjde! Zam Oranı Netleşti, Temmuz'da Hesaplara Yatacak!
  9. 23:22 Depresyonun vücut ısıyla bağlantısı olduğu ortaya çıktı
  10. 23:17 BM'den Gazze uyarısı: "Hala kıtlığa doğru gidiyoruz"
  11. 23:14 Beyaz Saray'dan Erdoğan'ın ABD seyahatine dair açıklama geldi: Ziyarete ilişkin program yok
  12. 23:12 Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin biletleri artık satışta!
  13. 23:08 Eczacıbaşı'dan Büyük Haber! 546.000.000 TL'lik Dağıtım Tarihi Belli Oldu!
  14. 23:06 Rusya açıkladı: ABD'nin ünlü bankasının hesaplarına el koydu!
  15. 23:04 Zafer Partisi'nde iki istifa geldi
  16. 23:03 Zafer Partisi'nde İki İstifa Haberi!
  17. 23:00 Range Rover'a alternatif olarak şu Jeep modelini alın!
  18. 22:55 İBB Başkanı İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi
  19. 22:31 Beyaz Saray: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok"
  20. 22:24 Beyaz Saray, Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Biden ile görüşme olmayacağını açıkladı!
Yerel Gündem Haberleri