Dünya Bankası raporu: Dünyanın en yoksul ülkeleri borç batağında!

Dünya Bankası raporu: Dünyanın en yoksul ülkeleri borç batağında!

Dünya Bankası raporu: Dünyanın en yoksul ülk... Dünya Bankası’nın raporuna göre, 2006'dan bu yana dünyanın en yoksul 26 ülkesi, en yüksek borç seviyelerine ulaştı. COVID-19 sonrası bu ülkeler, global toparlanmaya rağmen ortalama olarak daha da fakirleşti.

Dünya Bankası'nın raporuna göre, dünyanın en yoksul 26 ülkesi, 2006'dan bu yana en yüksek borç seviyelerine ulaşmış durumda. Bu ülkeler, COVID-19 pandemisinden sonra, dünya genelinin toparlanmasına rağmen ortalama olarak daha da fakirleşti.

Bu 26 ülke, dünyanın en yoksul yüzde 40'ını oluşturuyor ve doğal afetler ile diğer şoklara karşı giderek daha savunmasız hale geliyor. Rapor, bu ekonomilerin, COVID-19 öncesine kıyasla bugün ortalama olarak daha yoksul olduğunu ve global ekonomik toparlanmanın yanında geri kaldıklarını gösteriyor.

Dünya Bankası, bu yıl en yoksul ülkeler için fon sağlayan Uluslararası Kalkınma Birliği'ni (IDA) yenilemek amacıyla 100 milyar dolar toplamayı planlıyor. CNBC-e'ye göre, senelik kişi başına geliri 1.145 doların altında olan bu ülkeler, piyasalardan finansman bulmakta zorlandıkları için giderek artan bir biçimde IDA'nın düşük faizli kredilerine ve hibe desteğine bağımlı hale geliyor. Bu ülkelerin ortalama borç/GSYİH oranı yüzde 72 ile son 18 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bu grubun yarısı ya borç sıkıntısı ya da yüksek risk altında.

Yoksul ülkelerdeki bu durum, yabancı yatırımları da olumsuz etkiliyor. Raporun incelediği ülkelerin çoğu, Sahra Altı Afrika’da yer alıyor. Etiyopya, Çad, Kongo, Afganistan ve Yemen gibi ülkeler, düşük gelir seviyeleri ve istikrarsız siyasi durumlarıyla dikkat çekiyor. Bu ülkelerin üçte ikisi, ya silahlı çatışmalar ya da kurumsal ve sosyal kırılganlık nedeniyle düzeni sağlamakta zorlanıyor ve bu durum yabancı yatırımları engelliyor. Ayrıca, bu ülkelerin neredeyse tamamı hammadde ihracatına dayandığından, sık sık ekonomik dalgalanmalara maruz kalıyorlar.

Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit Gill, "Dünyanın geri kalanı en yoksul ülkelerden uzaklaşırken, IDA onlar için bir can simidi oldu. Son beş yılda mali kaynaklarının büyük kısmını bu düşük gelirli ekonomilere yönlendirdi ve yaşadıkları tarihi gerilemelere rağmen onları ayakta tuttu" dedi.

IDA genellikle üç yılda bir Dünya Bankası’na üye ülkelerin katkılarıyla yenileniyor. 2021'de 93 milyar dolar toplandı ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, 6 Aralık’a kadar 100 milyar dolarlık taahhüt toplamayı hedefliyor.

Doğal afetlerin ekonomik etkisi de son on yılda önemli ölçüde artmış durumda. 2011 ile 2023 yılları arasında, doğal afetler bu ülkelerde GSYİH’nin yıllık ortalama yüzde 2'si kadar kayba yol açtı. Bu oran, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ortalamanın beş katına tekabül ediyor.

Dünya Bankası, bu durumun daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, bu ülkelerde kayıt dışı ekonominin yaygın olduğu ve vergi sisteminin etkin bir şekilde çalışmadığı vurgulanarak, vergi toplama süreçlerinin iyileştirilmesi ve kamu harcamalarının verimli hale getirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

"Dünya Bankası raporu: Dünyanın en yoksul ülkeleri borç batağında!" haberi, 14 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dünya Bankası raporu: Dünyanın en yoksul ülkeleri borç batağında! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünya Bankası raporu: Dünyanın en yoksul ülkeleri borç batağında! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 24 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 07:23 Doğum İzni 24 Haftaya Çıkıyor! MHP'nin Yasa Teklifi Neler Getiriyor?
  2. 06:57 Sedat Peker'den Çarpıcı Açıklamalar: Sokağa Dökülmek Çok Yakın!
  3. 06:48 Şam'da Patlama Sesleri! İsrail'in Hava Saldırısı Düzenlediği İddia Ediliyor
  4. 06:44 Bağışıklık Sisteminin Nadir Yanıtı! Sürekli Hapşıran Kadın Başarıyla Tedavi Edildi
  5. 06:32 Tezkere Onaylandı: Türk Askerinin Lübnan’daki Görevi Bir Yıl Daha Uzatıldı
  6. 01:17 Çağla Şıkel'in spor yaşamı sona erdi! İşte sebebi
  7. 01:17 Bu restoranlardan birine gittiyseniz eşek eti yemiş olabilirsiniz! Bakanlık duyurdu
  8. 00:58 Teröristler tarafından katledilen taksi şoförünün babası Özgür Özel'le telefonda görüştü
  9. 00:58 Uzmanlar uyarıyor: Okullarda hızla yayılıyor, dikkat!
  10. 00:45 Şampiyonlar Ligi'nin 3. haftası sona erdi
  11. 00:45 Peker TUSAŞ Saldırısının Ardından Konuştu: 'Vatandaşların Sokağa Dökülmesi Uzun Sürmeyecek!'
  12. 00:44 İstanbul'da Bomba İhbarı! 380 Yolcu Tahliye Edildi!
  13. 00:44 Büyük fırın zinciri iflas tehlikesiyle karşı karşıya! Şubelerini kapatma kararı aldı
  14. 00:43 İflas eden Tupperware'in yeni sahibi belirlenmiş oldu
  15. 00:39 24 Ekim okullar tatil mi? Ankara'da 24 Ekim'de okullar kapalı mı?
  16. 00:37 150 Senelik dev firma iflas bayrağını çekti!
  17. 00:32 TUSAŞ saldırısında şehit olanların isimleri açıklandı!
  18. 00:30 Teröristlerin Saldırı Öncesi Görüntüleri Ortaya Çıktı! Dikkat Çekmemek İçin El Ele Gezmişler
  19. 00:19 Ankara'da TUSAŞ'taki Terör Saldırısı Sonrası Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri İptal Edildi!
  20. 00:18 TSK, Suriye ve Irak'taki PKK Hedeflerine Hava Taarruzuna Geçti!
Ekonomi Haberleri